Életműdíj a villányi borásznak

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia (MBA) tagjai és barátai köszöntötték. "Bock József neve fogalommá vált az elmúlt évtizedek alatt a magyar borásztársadalomban”, méltatta a díjazottat Jakab István.

Az Országgyűlés alelnöke hozzátette, Bock József élete és munkássága jó példa arra, hogy szívós, kitartó munkával, töretlen hittel egy életen át, milyen kimagasló eredményeket lehet elérni.

Megérdemelt helyre került az idei életműdíj / Forrás: MBA
Megérdemelt helyre került az idei életműdíj / Forrás: MBA

Koch Csaba, az MBA elnöke a díjazottról szólva kiemelte,

Bock József több mint ötven éve készít bort, ezen felül sokat vállal a közösségért, többek között az MBA elnökségi tagjaként is.

A Magyar Bor Akadémia életműdíját eddig Tiffán Ede, Garamvári Vencel, Szepsy István, Kállay Miklós és Módos Péter nyerte el.

A Gere Andrea villányi borász által felolvasott laudációban elhangzott, Bock József egyike azoknak, akik úttörő szerepet játszottak a Villányi borvidék újjászületésében és akik az egész magyar borágazatot új alapokra helyezték. Munkáját számos kitüntetés mellett 1997-ben az Év bortermelője díjjal ismerték el, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét és elnyerte az Év pincészete díjat, majd 2014-ben a Magyarország legszebb szőlőbirtoka kitüntető címet is.

Az életműdíjas villányi borászról:

Már gyermekkorában megismerte a szőlőművelést, hiszen a családja 1850 óta foglalkozik szőlővel Villányban. Ugyan részt vett a munkában, de - saját bevallása szerint - kamaszként szinte hallani sem akart a szőlőművelésről, inkább az ipart választotta. De szülei mindig számíthattak rá a munkában. Iskola, majd később munka után rendszeresen kijárt a szőlőbe és a pincébe. Mert pontosan tudta, érezte, hogy a Jammertál dűlőben lévő ősi családi birtok mennyire fontos érték a családnak, elsősorban édesapjának, Bock Antalnak. Ezért nem volt kérdés, hogy a fiú az apa halála után is tovább vitte a családi hagyományt. Kezébe vette a birtokot és először is megtanult metszeni, hogy megfeleljen magának.

Már az első önállóan készített bora jól vizsgázott, és eredményesen szerepelt előbb a helyi, majd az országos versenyeken is. Híre a rendszerváltásra már eljutott a borkereskedőkhöz, a magyar gasztronómia akkori fellegváraiba és exkluzív szállodákba. Így elindult a fejlesztés, újabb és újabb területek megvásárlásával az egykori hét hektáros terület mára 80 hektárra hízott, és a borászat további 70 hektár integrált területen gazdálkodik a Villányi borvidék legjobb dűlőiben. Saját feldolgozót építettek és fejlesztettek, közben pedig a vendéglátás, a panzió, majd a négycsillagos szálloda és végül a szőlőmag feldolgozása is bekerült a családi vállalkozás repertoárjába.

 

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.