Elkezdődött a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét

Főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és egyéb online és jelenléti programok során ismerteti meg az olasz gasztronómiai hagyományokat hétfőtől vasárnapig a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét.

A világhét 2016-ban azzal a céllal indult, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát és népszerűsítse Itália borászati és gasztronómiai örökségét - emlékeztetett a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Olaszország budapesti nagykövete. Manuel Jacoangeli elmondása szerint az idei világhét kiemelt témája a Közösség, fenntarthatóság, innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért. A cím a közösségi létre és étkezésre, az egészséges és fenntartható olasz konyhára hívja fel a figyelmet, rámutatva: az olasz gasztronómiai termékek nemcsak finomak, hanem egészségesek is - jegyezte meg. Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia képviselője hozzátette: a rendezvény kiemelt figyelmet fordít az eredetvédett olasz termékek hamisítása és az "Italian sounding", azaz olaszként feltüntetett árucikkek elleni küzdelemre is.

Giovanna Chiappini Carpena, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a világhét teljes programja a http://www.italianfestival.eu honlapon érhető el. A weboldal a világhét minden napjára egy-egy videorecepttel készül magyarországi olasz éttermek séfjeinek közreműködésével, hétfőtől például egy tipikus római étel, a saltimbocca alla romana elkészítésébe vezeti be az érdeklődőket. A honlapon található azoknak a magyarországi éttermeknek a listája is, amelyek a világhét alkalmából különleges menüvel várják a vendégeket, de megismerhető itt a tápértékjelölés innovatív olasz modellje, a NutrInform Battery is. Giovanna Chiappini Carpena kiemelte az oktatás fontosságát, hozzátéve, hogy Angelo Gala mestercukrász csütörtökön és pénteken mesterkurzust tart hét magyarországi vendáglátóipari iskola diákjai részére.

Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója hangsúlyozta, hogy olasz konyháról beszélni valójában megtévesztő, hiszen Itália gasztronómiája tulajdonképpen az egyedi arculatú regionális konyhák összessége. Idén a világhét kiemelt figyelmet fordít a római konyhára, emlékeztetve arra, hogy Róma városa nemrég pályázott a 2030-as világkiállítás megrendezésére. Gabriele La Posta felhívta a figyelmet arra is, hogy a világhét nemcsak online eseményeket kínál, kedd este az Olasz Kultúrintézetben tartják például a Firenze, mercato centrale című dokumentumfilm kóstolóval egybekötött vetítését.

Forrás: MTI


Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.
Indul az idei Országos Borverseny

Indul az idei Országos Borverseny 

A nevezés április 7. és május 2. között zajlik, a bírálat pedig 2025. május 13-14-én a Danubius Hotel Heliában lesz.
Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék

Európa egyik legjobb borvidéke az Egri borvidék 

Nagy nemzetközi elismerést kapott a magyar borvidék: az Emerald Cruises friss felmérése szerint Eger Európa második legjobb borvidéke lett.
Carbonara maraton Itáliában

Carbonara maraton Itáliában 

Olaszország szerte kilencedik alkalommal ünnepelték a Carbonara napját.
Harmincegy tányér – egyszerre

Harmincegy tányér – egyszerre 

Egy felszolgáló olyan bravúrt mutat be, amitől még a legtapasztaltabb vendéglátósoknak is leesne az álluk.
Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről

Badacsonyi borászok: a hazai bortrendekről  

Minden keresett, ami buborékos. Emellett az Aperol, a Negroni, a gin-tonicos koktélok és az alkoholmentes, illetve gyümölcsös sörök fogyasztása jellemző.
Szlovákiában további telepeken terjed a járvány

Szlovákiában további telepeken terjed a járvány 

A ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) járvány több helyen is felütötte a fejét.
Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére

Intézkedések a száj- és körömfájás megfékezésére 

Összegyűjtöttük, eddig milyen szigorítások léptek érvénybe idehaza, hogy ne terjedjen tovább a vírus.
Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából

Borászati kalauz a Nyugat-Balaton kínálatából 

Gyenesdiás új kiadványa a környék borászatait mutatja be.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.