Elkezdődött a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét

Főzőshow-k, vetítések, előadások, mesterkurzusok és egyéb online és jelenléti programok során ismerteti meg az olasz gasztronómiai hagyományokat hétfőtől vasárnapig a 7. Olasz Gasztronómiai Világhét.

A világhét 2016-ban azzal a céllal indult, hogy világszerte bemutassa az olasz élelmiszeripar legjavát és népszerűsítse Itália borászati és gasztronómiai örökségét - emlékeztetett a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Olaszország budapesti nagykövete. Manuel Jacoangeli elmondása szerint az idei világhét kiemelt témája a Közösség, fenntarthatóság, innováció: az olasz konyha alapanyagai az emberek egészségéért és bolygónk védelméért. A cím a közösségi létre és étkezésre, az egészséges és fenntartható olasz konyhára hívja fel a figyelmet, rámutatva: az olasz gasztronómiai termékek nemcsak finomak, hanem egészségesek is - jegyezte meg. Michele Fasciano, az Olasz Konyhaművészeti Akadémia képviselője hozzátette: a rendezvény kiemelt figyelmet fordít az eredetvédett olasz termékek hamisítása és az "Italian sounding", azaz olaszként feltüntetett árucikkek elleni küzdelemre is.

Giovanna Chiappini Carpena, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a világhét teljes programja a http://www.italianfestival.eu honlapon érhető el. A weboldal a világhét minden napjára egy-egy videorecepttel készül magyarországi olasz éttermek séfjeinek közreműködésével, hétfőtől például egy tipikus római étel, a saltimbocca alla romana elkészítésébe vezeti be az érdeklődőket. A honlapon található azoknak a magyarországi éttermeknek a listája is, amelyek a világhét alkalmából különleges menüvel várják a vendégeket, de megismerhető itt a tápértékjelölés innovatív olasz modellje, a NutrInform Battery is. Giovanna Chiappini Carpena kiemelte az oktatás fontosságát, hozzátéve, hogy Angelo Gala mestercukrász csütörtökön és pénteken mesterkurzust tart hét magyarországi vendáglátóipari iskola diákjai részére.

Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója hangsúlyozta, hogy olasz konyháról beszélni valójában megtévesztő, hiszen Itália gasztronómiája tulajdonképpen az egyedi arculatú regionális konyhák összessége. Idén a világhét kiemelt figyelmet fordít a római konyhára, emlékeztetve arra, hogy Róma városa nemrég pályázott a 2030-as világkiállítás megrendezésére. Gabriele La Posta felhívta a figyelmet arra is, hogy a világhét nemcsak online eseményeket kínál, kedd este az Olasz Kultúrintézetben tartják például a Firenze, mercato centrale című dokumentumfilm kóstolóval egybekötött vetítését.

Forrás: MTI


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.