Elmennek a szakácsok

Eltűnhetnek a jól képzett szakácsok és felszolgálók a Balaton-partról - kongatják a vészharangot a vendéglősök. A fiatalok nagy többsége ugyanis a biztos megélhetés reményében inkább Ausztriát választja, hisz a nemrég megnyílt munkaerőpiac több ezer vendéglátósnak is tartogat munkát - adta hírül a Somogy TV.

Az étterem tulajdonosok azt mondják: a rövid szezon és a nyomott árak miatt képtelenek versenyezni a külföldi bérekkel. Máté bár még csak két éve dolgozik szakácsként, már megtapasztalt a szakma árnyoldalát.

- Én már megjártam egy-két hellyel Magyarországon belül is, perre járok egyik étterem ellen sajnos, nem fizettek ki, elég sok pénzzel tartoznak nekem - nyilatkozta a Somogy TV-nek Balogh Máté, a Kálmán Terasz Étterem szakácsa.

A probléma nem egyedülálló, sok fiatal szakács és pincért épp emiatt az áldatlan állapot miatt hagyja el az országot. A magyar étteremtulajdonosok ugyanis képtelenek biztosítani azokat a körülményeket, amelyek Ausztriában rendelkezésre állnak. Máté azt meséli sok barátja, ismerőse már vette a batyuját.

- A fizetések jóval magasabb és a jóval kevesebbet kell dolgozni, mint itthon, minálunk. Mert itt az ember dolgozik 10-12 órát szezonálisan és akkor keres egy kicsit nagyobb összeget, aztán télen meg otthon van, esetleg munkanélküli - teszi hozzá Balogh Máté.

Míg itthon egy szakács maxiumom 12 ezer forintot kap naponta a szezonban, addig Ausztriában 18 ezer forintot is megkereshet. Ráadásul ott maximum 9 órát kell dolgoznia, heti egy szabadnap pedig biztosan megjár. Biztosított az egészségügyi ellátása, sőt 13 - 14 havai fizetés is megilleti, ha a sógorainknál készíti a jóízű ételeket. Ráadásul az osztrák példával ellentétben a hazai étteremtulajdonosok egy része feketén dolgoztatja szezonális alkalmazottjait, vagy csak kettő- négy órára jelenti be. Tóth László azt meséli a tisztességes vendéglősök sem tudnak versenyezni a kinti bérekkel.

- Az az oka, hogy nagyon megrövidült a szezon, télen nagyon kevés a foglalkoztatás, ehhez Ausztria nagyon felvevőpiac lett, ezekben a szakmákban. A zöme fiatal vállalta ezt a mostohaélet, ha így vesszük. Egy picit már át is alakult az értékrendjük, azért a pénzért, amit kint keresnek már nem mennek el dolgozni.

Tóth László étteremvezető azt meséli: ő megpróbálja megtartani a jó munkaerőt.

- A szakácsom 80-an óta, tehát 31 éve velem dolgozik, a többiek s, mind akit kineveltek ők is tízen éve dolgoznak itt, a tanulóim voltak. Tanulóképzéssel is foglalkozom, tehát mindig igyekszem az utánpótlást, aki kiesik azt kinevelni.

Máté is még tanulóként kezdte Tóth Lászlónál, most pedig újra visszatért Siófokra. Azt mondja: családja miatt sem szeretne külföldre menni. S, különben is mi lesz a hazai vendégláttással, ha az összes szakember elhagyja az országot - teszi fel a kérdést a fiatal szakács. (forrás: Somogy TV)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.