Elmennek a szakácsok

Eltűnhetnek a jól képzett szakácsok és felszolgálók a Balaton-partról - kongatják a vészharangot a vendéglősök. A fiatalok nagy többsége ugyanis a biztos megélhetés reményében inkább Ausztriát választja, hisz a nemrég megnyílt munkaerőpiac több ezer vendéglátósnak is tartogat munkát - adta hírül a Somogy TV.

Az étterem tulajdonosok azt mondják: a rövid szezon és a nyomott árak miatt képtelenek versenyezni a külföldi bérekkel. Máté bár még csak két éve dolgozik szakácsként, már megtapasztalt a szakma árnyoldalát.

- Én már megjártam egy-két hellyel Magyarországon belül is, perre járok egyik étterem ellen sajnos, nem fizettek ki, elég sok pénzzel tartoznak nekem - nyilatkozta a Somogy TV-nek Balogh Máté, a Kálmán Terasz Étterem szakácsa.

A probléma nem egyedülálló, sok fiatal szakács és pincért épp emiatt az áldatlan állapot miatt hagyja el az országot. A magyar étteremtulajdonosok ugyanis képtelenek biztosítani azokat a körülményeket, amelyek Ausztriában rendelkezésre állnak. Máté azt meséli sok barátja, ismerőse már vette a batyuját.

- A fizetések jóval magasabb és a jóval kevesebbet kell dolgozni, mint itthon, minálunk. Mert itt az ember dolgozik 10-12 órát szezonálisan és akkor keres egy kicsit nagyobb összeget, aztán télen meg otthon van, esetleg munkanélküli - teszi hozzá Balogh Máté.

Míg itthon egy szakács maxiumom 12 ezer forintot kap naponta a szezonban, addig Ausztriában 18 ezer forintot is megkereshet. Ráadásul ott maximum 9 órát kell dolgoznia, heti egy szabadnap pedig biztosan megjár. Biztosított az egészségügyi ellátása, sőt 13 - 14 havai fizetés is megilleti, ha a sógorainknál készíti a jóízű ételeket. Ráadásul az osztrák példával ellentétben a hazai étteremtulajdonosok egy része feketén dolgoztatja szezonális alkalmazottjait, vagy csak kettő- négy órára jelenti be. Tóth László azt meséli a tisztességes vendéglősök sem tudnak versenyezni a kinti bérekkel.

- Az az oka, hogy nagyon megrövidült a szezon, télen nagyon kevés a foglalkoztatás, ehhez Ausztria nagyon felvevőpiac lett, ezekben a szakmákban. A zöme fiatal vállalta ezt a mostohaélet, ha így vesszük. Egy picit már át is alakult az értékrendjük, azért a pénzért, amit kint keresnek már nem mennek el dolgozni.

Tóth László étteremvezető azt meséli: ő megpróbálja megtartani a jó munkaerőt.

- A szakácsom 80-an óta, tehát 31 éve velem dolgozik, a többiek s, mind akit kineveltek ők is tízen éve dolgoznak itt, a tanulóim voltak. Tanulóképzéssel is foglalkozom, tehát mindig igyekszem az utánpótlást, aki kiesik azt kinevelni.

Máté is még tanulóként kezdte Tóth Lászlónál, most pedig újra visszatért Siófokra. Azt mondja: családja miatt sem szeretne külföldre menni. S, különben is mi lesz a hazai vendégláttással, ha az összes szakember elhagyja az országot - teszi fel a kérdést a fiatal szakács. (forrás: Somogy TV)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.