Az étterem tulajdonosok azt mondják: a rövid szezon és a nyomott árak miatt képtelenek versenyezni a külföldi bérekkel. Máté bár még csak két éve dolgozik szakácsként, már megtapasztalt a szakma árnyoldalát.
- Én már megjártam egy-két hellyel Magyarországon belül is, perre járok egyik étterem ellen sajnos, nem fizettek ki, elég sok pénzzel tartoznak nekem - nyilatkozta a Somogy TV-nek Balogh Máté, a Kálmán Terasz Étterem szakácsa.
A probléma nem egyedülálló, sok fiatal szakács és pincért épp emiatt az áldatlan állapot miatt hagyja el az országot. A magyar étteremtulajdonosok ugyanis képtelenek biztosítani azokat a körülményeket, amelyek Ausztriában rendelkezésre állnak. Máté azt meséli sok barátja, ismerőse már vette a batyuját.
- A fizetések jóval magasabb és a jóval kevesebbet kell dolgozni, mint itthon, minálunk. Mert itt az ember dolgozik 10-12 órát szezonálisan és akkor keres egy kicsit nagyobb összeget, aztán télen meg otthon van, esetleg munkanélküli - teszi hozzá Balogh Máté.
Míg itthon egy szakács maxiumom 12 ezer forintot kap naponta a szezonban, addig Ausztriában 18 ezer forintot is megkereshet. Ráadásul ott maximum 9 órát kell dolgoznia, heti egy szabadnap pedig biztosan megjár. Biztosított az egészségügyi ellátása, sőt 13 - 14 havai fizetés is megilleti, ha a sógorainknál készíti a jóízű ételeket. Ráadásul az osztrák példával ellentétben a hazai étteremtulajdonosok egy része feketén dolgoztatja szezonális alkalmazottjait, vagy csak kettő- négy órára jelenti be. Tóth László azt meséli a tisztességes vendéglősök sem tudnak versenyezni a kinti bérekkel.
- Az az oka, hogy nagyon megrövidült a szezon, télen nagyon kevés a foglalkoztatás, ehhez Ausztria nagyon felvevőpiac lett, ezekben a szakmákban. A zöme fiatal vállalta ezt a mostohaélet, ha így vesszük. Egy picit már át is alakult az értékrendjük, azért a pénzért, amit kint keresnek már nem mennek el dolgozni.
Tóth László étteremvezető azt meséli: ő megpróbálja megtartani a jó munkaerőt.
- A szakácsom 80-an óta, tehát 31 éve velem dolgozik, a többiek s, mind akit kineveltek ők is tízen éve dolgoznak itt, a tanulóim voltak. Tanulóképzéssel is foglalkozom, tehát mindig igyekszem az utánpótlást, aki kiesik azt kinevelni.
Máté is még tanulóként kezdte Tóth Lászlónál, most pedig újra visszatért Siófokra. Azt mondja: családja miatt sem szeretne külföldre menni. S, különben is mi lesz a hazai vendégláttással, ha az összes szakember elhagyja az országot - teszi fel a kérdést a fiatal szakács. (forrás: Somogy TV)