Elment egy legenda… Nyugodj békében Rudi Bácsi

Életének 69. évében elhunyt Mátyás Rudolf, Oscar-díjas mesterszakács a Venesz József díj és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életműdíjának birtokosa.

Nem könnyű egy nagyra tisztelt kollégának nekrológot írni, hiszen még huszonnégy óra sem telt el azóta, hogy telefonon beszéltünk, s a beszélgetés alatt nyomokban sem volt felfedezhető az, hogy mire készül, az hogy személyesen már nem fogunk többet találkozni, hogy más csapatba igazol Mátyás Rudolf, aki mindig hazai pályán játszott.

Elment a SÉF akit az országban, s nyugodtan mondhatjuk számos európai országban süvegeltek meg munkáit elismerve. Személyében egy olyan ember távozott közülünk, aki a szakmájáért élt, tett egész életében. Még akkor is, amikor már minden ismerős tudta, hogy a sok betegségét nem könnyű elviselnie, azonban ő mindig egy jó sztorival más irányba vitte a beszélgetés fonalát. Nem beszélt csak szűk baráti körének betegségeiről, azok viseléséről. Ezzel szemben szívesen sorolta azokat az élményeket, melyeket a szakács pályafutása alatt megért. Nagyon fiatalon elkötelezte magát a számára oly fontos mesterség mellett, hiszen még apró gyermek volt, amikor édesanyja meghalt, a családi konyhában ezt követően folyamatosan fellelhető volt. A kezdeti nehézségeket leküzdve megígérte édesapjának, hogy nagy szakács lesz belőle. Ezért aztán mindent meg tett, Miskolcon tanulta a szakácsmesterség csínját-bínját, tanulmányainak végén már versenyekre járt, a papa elismerte ezt örült neki, de azt mondta, majd ha ország fog ismerni, akkor leszel nagy szakács. Mindent megtett, hogy ennek az elvárásnak megfeleljen, sorra nyerte a területi, hazai-, nemzetközi versenyeket, mígnem Luxemburgban 1986-ban egyéni világkupa győztes címet szerzett, elsőként Magyarországnak. Élete végéig erre az eredményre volt a legbüszkébb, amit édesapjának szeretett volna megmutatni, de ő már nem élte ezt meg. Még ebben az évben a Mexikóban megrendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő magyar labdarúgó válogatott szakácsa volt.

A foci szabadidejének eltöltésében fontos szerepet játszott, mint szurkoló folyamatosan részt vett a DVTK hazai mérkőzésein, s elmondta, hogy a játékvezetők a játékosokat megszámolva, kinéztek, hogy a korzón ott van-e a vendéglátós csapat – benne Rudival – s csak ekkor indulhatott a mérkőzés. Szakmai életének zenitje a Frankfurtban megrendezett szakács olimpia volt, melyen a Lukács István vezette csapat tagjaként Oscar díjat kapott. Az ezt követő időben sok helyre csábították, de ő még a fővárosi nagy házak ajánlataira is nemet mondott, Miskolcon akarta bizonyítani tudását. Azt azonban nem kerülhette el, hogy Európa országaiban ne mutassa meg felkészültségét, szakács kollégáival bejárta szinte az egész kontinenst, ahol a szállodákban, éttermekben rövidebb hosszabb időt töltve készítették a magyar konyha ismert ételeit. A napi munkája során a szállodai vagy betérő vendégek mellett folyamatosan főzött állami-, egyházi vezetőknek, kormánytagoknak, a kultúra világából ismert személyeknek is.

Miskolc városához való kötődését a város vezetése két alkalommal is magas elismeréssel jutalmazta, megkapta a Miskolci Gyémántok kitüntetést, valamint Miskolc város Nívó díját is. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségben társadalmi munkát végzett, hosszú éveken keresztül töltötte be a szakács mesterbizottság elnöki tisztét, emellett számos hazai és nemzetközi verseny zsűri tagjaként bizonyította felkészültségét. A legmagasabb hazai szakács szakmai kitüntetés a Venesz József díj birtokosa is, és az MNGSZ életműdíjával is kitüntette. A fiatal szakemberek képzésében, felkarolásában is komoly szerepet vállalt, a Miskolcon konyhafőnökként vezetett üzletekben – Juno Hotel, Hotel Palota, Pelikán Club – nagyon sok kezdő szakácsot támogatott tanácsaival, segített elhelyezkedésükben. A tapasztalatát a Borsod megyei Kereskedelmi és Iparkamara a szakmai vizsgákon és a mestervizsgákon is igényelte, vizsgabizottsági elnökként számítottak rá. A felsorolás nem teljes, hiszen az élete tele volt eseményekkel, mindig pörgött, mindig volt elfoglaltsága. Most azonban letette a fakanalat, nem kavar több rántást, nem süti a húsokat és kedvenc ételét a marhapörköltet sem fogja már tarhonyával elkészíteni a földön itt maradók részére. Csak megköszönni tudjuk mindazt, amit a szakács szakmáért és szűkebb pátriájáért tett: nyugodjon békében.

Forrás: mizumiskolc.hu


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.