Elvettek egy Michelin-csillagot Paul Bocuse éttermétől

Január 27-én jelenik meg az aktuális Michelin-kalauz, de a szerkesztők már a nagy leleplezés előtt tájékoztatták a két évvel ezelőtt elhunyt séf legismertebb éttermének stábját, hogy elveszik tőlük az egyik csillagot.

A L'Auberge du Pont de Collonges 1965 óta mindig háromcsillagos értékelést kapott, de a 2020-as kiadványban már csak két csillag szerepel majd az étterem neve mellett. Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója állítólag személyesen utazott Lyonba, hogy közölje a hírt - írja a Le Point. A L'Auberge du Pont de Collonges pár hónappal ezelőtt, 2019. októberében jelentette be, hogy megőrizve a fontos hagyományokat frissítenek a koncepción, például olyan fogásokat kínálnak majd, amik sokkal jobban összhangban vannak a mai igényekkel. Úgy tűnik, az erőfeszítéseik egyelőre nem térültek meg, mert ugyan a kiadvány szerint továbbra is kitűnő szolgáltatást nyújtanak, sajnos az már nem éri el a háromcsillagos szintet. Az étterem most egyébként éppen felújítás alatt áll, várhatóan január 23-án nyit ki újra, vagyis pár nappal azelőtt, hogy megjelenik az új Michelin-kalauz.

A híres séf nevét viselő szakácsverseny, a Bocuse d'Or szervezői az esemény Facebook-oldalán sajnálatukat fejezték ki, amiért az étterem 55 év után elveszített egy csillagot. Ők vélhetően nem fognak perre menni, mert igen, a közelmúltban arra is volt példa, hogy egy séf bíróság elé citálta volna a világ egyik legismertebb gasztronómiai kalauzának szerkesztőit, amiért "leminősítették" az éttermét.

Marc Veyrat a savoyai régió síparadicsomában, Manigod-ban vezeti a La Maison de Bois éttermet, amit a 2018-as Michelin-kalauzban még háromcsillagosra értékeltek, a 2019-es kiadványban viszont már csak kétcsillagosra. A séf hosszú hetekkel az aktuális kalauz megjelenése panaszos hangvételű levelet írt a szerkesztőknek, majd úgy döntött perelni fog, igaz, csak jelképes összegű kártérítést szeretett volna kapni. A bíróság azonban elutasította a keresetet, mert szerintük nem tudta igazolni, hogy visszaminősítése miatt bármilyen kárt vagy sérelmet szenvedett volna.

Forrás: Index


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.