Elvis kedvencétől, a Medve Martini-ig

5+1 őrült ételpárosítás, amelynek nem lenne szabad működnie.

A gasztronómia folyamatosan változó világa olykor nem mentes a furcsaságoktól sem. Elég, ha a rövid, de annál intenzívebb karriert megélt cronutra, vagy éppen a szintén nagy érdeklődés mellett megszületett rózsaszín csokoládéra gondolunk, hogy a kék színű borról már ne is beszéljünk. Ugyancsak külön fejezetet jelentenek a főzés-evés nagykönyvében azok az ételek, amelyek az elsőre talán kevéssé összeillőnek tűnő alapanyagok kombinálásából születnek. Most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1. Banán és mogyoróvaj (és egy kis sült szalonna)

A legtöbb ilyen fogás természetesen Amerikából származik. Ezek közül is a legismertebb a banán és mogyoróvaj párosítása. Európai gyomornak már eleve furcsa lehet, hogy az amcsik a sós mogyoróvaj mellé legtöbbször édes ízeket fogyasztanak, de a banán még egzotikusabbá teszi a fogást. Arról már nem is beszélve, hogy a rock'n'roll királya, Elvis Presley az egészet még egy kis sült szalonnával megbolondítva két szelet pirítós közé tette. A róla elnevezett szendvics a mai napig sokak kedvence.

2. Vaníliafagylalt és szójaszósz

Hong Kong az amúgy is ezerízű kínai konyhában is különlegesnek számít, hiszen történelméből és elhelyezkedéséből adódóan számos ázsiai nép, sőt a gyarmatosító angolok is letették kézjegyüket kulináris világában. Talán ebből az örökségből is táplálkozik a helyi lakosok egyik kedves desszertje, a szójaszószból készült sziruppal nyakon öntött vaníliafagylalt.

3. Csokoládés rák

Nem mindenki számára egyértelmű, de a csokoládé pályafutását nem édességként kezdte. A dél-amerikai konyhákban a mai napig jellemző a csoki, vagy a kakaó használata a legkülönbözőbb fogásokban. A mexikóiak egyik alapfogása például a chilis, fűszeres „csokoládészósz”, a mole, de érdemes a térségben népszerű narancshéjjal és chilivel ízesített csokoládéban sütött rákot is megkóstolni.

4. Colás barbecue húsok

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az amerikai a világ legnagyobb kólafogyasztó nemzete. Emellett a barbecue-zás is az amerikai családok mindennapjainak – de leginkább a hétvégéinek - szerves részét adja. A két ikonikus amerikai gasztrojelenség pedig gyakran találkozik is a grillrácson. A hús fényezésére, illetve körítésére egyaránt használt paradicsom alapú BBQ-szósz egyik közkedvelt variációját, az egyéb hozzávalók mellett kólával is ízesítik. Ez a kis trükk, egy karamellásan keserédes ízt ad a húsoknak.

5. Avokádó és gyümölcsdzsem

Az avokádó manapság divatalapanyagnak számít, kedvező zsírsav összetételének, magas antioxidáns-tartalmának hála, korunk egyik népbetegségének, a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik „gyógyszerének” tartják. Sokan sokféleképp fogyasztják, de talán a legkülönlegesebb felhasználási móddal az ausztrálok álltak elő. Sydney-ben és környékén előszeretettel eszik a zöld termést gyümölcsdzsem kíséretében. Furcsa? Ha belegondolunk, hogy az avokádó rendszertanilag maga is a gyümölcsök közé sorolódik, talán nem is annyira.

+1. Medve sajt rummal és kakaóval

A nem mindennapi párosításokért nem is kell olyan messzire mennünk. Magyarország egyik legnépszerűbb sajtmárkája, a Medve sajt és a Bálna Terasz & Bisztró április közepéig tartó akciójában itthon is olyan különleges fogásokat kóstolhatunk, mint a csokis Medve sajtos bagel, a panírozott kockasajtos hamburger vagy a Medve Martini. Az összesen 15 féle egyedi étel és ital április 15-ig érhető el az étterem kínálatában.

Forrás: Store Insider


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.