Elvis kedvencétől, a Medve Martini-ig

5+1 őrült ételpárosítás, amelynek nem lenne szabad működnie.

A gasztronómia folyamatosan változó világa olykor nem mentes a furcsaságoktól sem. Elég, ha a rövid, de annál intenzívebb karriert megélt cronutra, vagy éppen a szintén nagy érdeklődés mellett megszületett rózsaszín csokoládéra gondolunk, hogy a kék színű borról már ne is beszéljünk. Ugyancsak külön fejezetet jelentenek a főzés-evés nagykönyvében azok az ételek, amelyek az elsőre talán kevéssé összeillőnek tűnő alapanyagok kombinálásából születnek. Most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1. Banán és mogyoróvaj (és egy kis sült szalonna)

A legtöbb ilyen fogás természetesen Amerikából származik. Ezek közül is a legismertebb a banán és mogyoróvaj párosítása. Európai gyomornak már eleve furcsa lehet, hogy az amcsik a sós mogyoróvaj mellé legtöbbször édes ízeket fogyasztanak, de a banán még egzotikusabbá teszi a fogást. Arról már nem is beszélve, hogy a rock'n'roll királya, Elvis Presley az egészet még egy kis sült szalonnával megbolondítva két szelet pirítós közé tette. A róla elnevezett szendvics a mai napig sokak kedvence.

2. Vaníliafagylalt és szójaszósz

Hong Kong az amúgy is ezerízű kínai konyhában is különlegesnek számít, hiszen történelméből és elhelyezkedéséből adódóan számos ázsiai nép, sőt a gyarmatosító angolok is letették kézjegyüket kulináris világában. Talán ebből az örökségből is táplálkozik a helyi lakosok egyik kedves desszertje, a szójaszószból készült sziruppal nyakon öntött vaníliafagylalt.

3. Csokoládés rák

Nem mindenki számára egyértelmű, de a csokoládé pályafutását nem édességként kezdte. A dél-amerikai konyhákban a mai napig jellemző a csoki, vagy a kakaó használata a legkülönbözőbb fogásokban. A mexikóiak egyik alapfogása például a chilis, fűszeres „csokoládészósz”, a mole, de érdemes a térségben népszerű narancshéjjal és chilivel ízesített csokoládéban sütött rákot is megkóstolni.

4. Colás barbecue húsok

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az amerikai a világ legnagyobb kólafogyasztó nemzete. Emellett a barbecue-zás is az amerikai családok mindennapjainak – de leginkább a hétvégéinek - szerves részét adja. A két ikonikus amerikai gasztrojelenség pedig gyakran találkozik is a grillrácson. A hús fényezésére, illetve körítésére egyaránt használt paradicsom alapú BBQ-szósz egyik közkedvelt variációját, az egyéb hozzávalók mellett kólával is ízesítik. Ez a kis trükk, egy karamellásan keserédes ízt ad a húsoknak.

5. Avokádó és gyümölcsdzsem

Az avokádó manapság divatalapanyagnak számít, kedvező zsírsav összetételének, magas antioxidáns-tartalmának hála, korunk egyik népbetegségének, a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik „gyógyszerének” tartják. Sokan sokféleképp fogyasztják, de talán a legkülönlegesebb felhasználási móddal az ausztrálok álltak elő. Sydney-ben és környékén előszeretettel eszik a zöld termést gyümölcsdzsem kíséretében. Furcsa? Ha belegondolunk, hogy az avokádó rendszertanilag maga is a gyümölcsök közé sorolódik, talán nem is annyira.

+1. Medve sajt rummal és kakaóval

A nem mindennapi párosításokért nem is kell olyan messzire mennünk. Magyarország egyik legnépszerűbb sajtmárkája, a Medve sajt és a Bálna Terasz & Bisztró április közepéig tartó akciójában itthon is olyan különleges fogásokat kóstolhatunk, mint a csokis Medve sajtos bagel, a panírozott kockasajtos hamburger vagy a Medve Martini. Az összesen 15 féle egyedi étel és ital április 15-ig érhető el az étterem kínálatában.

Forrás: Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.