Elviteles rendszer műanyagdoboz-hegyek nélkül!

2007 óta az ENSZ javaslatára minden évben május 15-én tartják világszerte a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot. Hazánkban a kezdeményezéshez csatlakozik az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is. Az akciónap hetében arra buzdítják a lakosságot, hogy  használják a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást, és hívják fel a vendéglátóhelyek figyelmét is erre a környezetbarát megoldásra.

A műanyagszennyezés okozta problémákról naponta hallhatunk; hol egy újabb szemétszigetet fedeznek fel, hol egy újabb állat pusztulását okozza. Az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait, melynek egy jelentős részét képezik az élelmiszerek csomagolóanyagai, és az elviteles dobozok is. Az Ocean’s Conservancy által 2020-ban szervezett nemzetközi óceánpart tisztító akció alatt talált hulladékok között a nyolcadik leggyakoribb az egyszer használatos elviteles doboz volt. A megdöbbentő mennyiségű  elviteles csomagolóanyag okozta szemétért egyébként nem kell az óceánig mennünk: a Tudatos Vásárlók Egyesülete  számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy, ha ezeket a szemétre került dobozokat egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne. A természetbe kerülő műanyagok sokszor komoly környezeti problémát jelentenek, felborítjhatják a természetes vizek, élőhelyek ökoszisztémáját, mellyel a klímaváltozáshoz is hozzájárulnak.

 

 

A koronavírus járvánnyal járó korlátozások hatására megnövekedett étel házhozszállítás és -elvitel miatt az egyszer használatos csomagolóanyagok a bizonyított negatív környezeti hatásaik ellenére is a reneszánszukat élik; a vírus első félévében az egyik legnagyobb hazai csomagolóanyag forgalmazó adatai szerint az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt, ez a probléma hívta életre a RAKUN Dobozközösség projektet is. “A Felelős Gasztrohős Alapítvány csapata 2021 óta dolgozik a vendéglátóhelyek ökológiai lábnyomának csökkentésén, melynek egyik része a hulladékcsökkentés. Tapasztaltuk, hogy mind a vendéglátóhelyek, mind a vendégek keresik a jól működő, költséghatékony, környezetbarát alternatívát az elviteles dobozok kiváltására. A RAKUN Dobozközösség ezeket az igényeket elégíti ki egy olyan körkörös rendszerrel, amely egyszerűen használható mindkét fél számára és biztonságos megoldást nyújt a vírus alatt is.” - mondta el Szabó Eszter, a RAKUN Kft. kommunikációs munkatársa. 

Ezzel az újrahasználati rendszerrel az indulása óta egy 9 emeletes háznyi  egyutas műanyagdobozt spóroltak meg a dobozközösség tagjai. A RAKUN Dobozközösség csapata a  Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap hetében arra buzdítja a lakosságot, hogy tegyen egy környezettudatos lépést a bolygóért, például azzal, hogy csatlakozik a többször használható dobozrendszerhez, vagy felhívja erre a környezetbarát csomagolási lehetőségre egy vendéglátóhely figyelmét. “Szeretnénk, ha minél több étterem értesülne róla: a vendégeik számára fontos a környezetvédelem! Arra biztatjuk a közösségi média felhasználóit, hogy indítsunk együtt egy kommentcunamit, hogy minél többekhez elérjen a kezdeményezésünk üzenete. Ha tehát szeretnénk megváltani a világot egy kommenttel, gondoljunk a RAKUN Dobozközösségre, és üzenjünk a kedvenc vendéglátóhelyünknek: Ha Rakun Dobozközösség elfogadóhely lesztek, én is többet járok majd ide! @rakuncommunity”- tette hozzá Szabó Eszter.

 

{youtube|id=qZBaGXAZJLk}

 


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.