Érkezik a Mere? Minden, ami eddig tudható az orosz diszkontláncról

Hogyan terjeszkedik Európában a hard diszkontlánc? Miben más a többi diszkonttól, mitől sikeres? Miért fontos számukra a magyar piac? - a Store Insider szakmai oldal összefoglalója a hírek szerint hamarosan érkező orosz élelmiszerláncról.

Mint írják, a cég a beszállítókkal szemben szigorú előírásokat alkalmaz honlapjuk lengyel oldala szerint. A termék árának, beleértve a boltba szállítás költségét is, 20-30 százalékkal alacsonyabbnak kell lennie, mint a versenytársak üzleteiben. 

Ez a csomagolási költségek csökkentésével érhető el – nincs szükségünk színes, szemet gyönyörködtető csomagolásra. A jól ismert és jó hírű márkákhoz képest ennek a különbségnek 50 százaléknak kell lennie

- írják a beszállítók felé intézett felhívásukban.Emellett a beszállítókat terheli az el nem adott áruk 100 százalékának visszavétele is.

Forrás: mere.ws
Forrás: mere.ws

Merre tart a Mere?

A terjeszkedő üzletlánc az orosz Torgservis vállalat tulajdona, amelyet

2009-ben alapított Krasznojarkszban Szergej és Andrej Schneider. A testvérpár kerüli nyilvánosságot, a cégük is igyekszik a boltnyitásokat csendben, sajtójelenlét nélkül bonyolítani.

Az olcsó hard diszkont bolthálózat orosz földön és a szomszédos területeken Svetofor (jelentése: közlekedési lámpa) néven fut, üzleteik jó része főleg szibériai városokban koncentrálódik, de

jelen vannak Fehéroroszországban, Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Kínában is. Sőt, az utóbbi években már Európa több országában is terjeszkednek. Eddig Lettországban, Litvániában, Szerbiában és Romániában sikerült komolyabb hálózatot létrehozniuk, de megvetették a lábukat Németországban, Csehországban, Spanyolországban, Görögországban és Belgiumban is.

Összesen a vállalat mintegy 3000 boltot üzemeltet. Terveik szerint Nyugat-Európát is meghódították volna,  ám az orosz-ukrán háború miatti szankciók és az ellátási problémák ezeket a terveket 2022-ben meghiúsították, a már megnyitott boltjaikat Nagy-Britanniában és Franciaországban bezárták.

Kik azok a Schneider-testvérek?

2021-ben a Schneider család először került be a Forbes 200 leggazdagabb orosz rangsorába , és a 182. helyet szerezte meg 650 millió dollárra becsült vagyonával. A vállalkozók  nem mindig hajlandók kommunikálni a sajtóval, inkább kerülik a válaszadást - állítja az orosz Forbes magazin. Schneiderek eredetileg Krasznojarszkból származnak, ahol elindították első vállalkozásukat . 

Szerények, soha nem volt jachtjuk vagy villájuk sem

- mondta róluk egy krasznojarszki üzletember, barát a magazinnak a családi vállalkozásról. 1994-ben létrehozták a Lenkom céget, amely sör és alacsony alkoholtartalmú italok forgalmazásával foglalkozott, valamint egy alkohol-, dohány- és snack üzletláncot. Egy másik projekt azonban igazi sikert hozott a Schneider testvéreknek - a Svetofor olcsó, mindennapi árukat árusító üzlete, avat be a diszkont indulásának kezdeti lépéseibe a Store Insider.

A magyarországi piacra lépés kapcsán pedig még hozzáteszik, a sajtót kerülő tulajdonosok és a nem túl gyakran frissülő honlapjaik miatt igen nehéz nyomon követni az esetükben, mely sajtóértesülések takarnak valós kezdeményezéseket.

A cég honlapján jelen pillanatban nincs jel arra vonatkozóan, hogy valóban terveznék a magyar piacra való belépést.

Mivel kommunikációs osztályt nem működtetnek, így csak találgathatunk, vajon valóban tervezik-e a magyarországi befektetést vagy a hír csupán egy piaci puhatolózásra utal, teszik hozzá.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.