Nem tud aludni? Van megoldás!

Valószínűleg tudjuk, hogy a nehéz menük és némely ételek esetenként álmatlan éjszakákat okozhatnak nekünk, és mint ilyeneket vélhetőleg megpróbáljuk elkerülni őket – bocsátkozik feltételezésekbe a sleep.org. Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes kis szunyókára hangolhatják a szervezetünket. Különösen a triptofánt (egy, a szerotoninhoz és a melatoninhoz hasonló vegyületekké alakuló aminosav) tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok (ezek fokozzák testünk szerotonintermelését), bizonyos ásványok (mint a nyugtató kalcium és magnézium), illetve néhány relaxáló hatású gyógynövény könnyen (kellemesen) alvó üzemmódba kapcsolhat bennünket. Ha békés szendergésre vágyunk, a lefekvés előtt egy órával fontoljuk meg egy visszafogottabb, álomra invitáló „eszegetés” beiktatását, méghozzá a következő élelmiszerekből:

• Egy fél banán és egy marék mandula: a triptofán, a szénhidrát és némi nyugtató magnézium együtt igencsak vonzóvá teheti számunkra a „csucsukát”. Ha nem szeretjük a banánt, együnk cseresznyét, amely gyümölcs természetes forrása a melatoninnak.

• Teljes kiőrlésű sós keksz mogyoróvajjal: ez is egy mágikus párosítás (triptofán + összetett szénhidrátok). Mély alvással kecsegtet.


• Egy bögre meleg tej: a felettébb híres folyadék le sem tagadhatná, hogy triptofánt, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Azért vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy az a bögre, különben a szükség tart majd egész éjjel ébren bennünket.

• Egy kis tál(ka) teljes kiőrlésű gabonapehely tejjel: a gabonapehely nyugtató szénhidrátokat és magnéziumot tud felmutatni, a tejet pedig már ismerjük. Jobb ilyenkor alacsony cukortartalmú gabonapelyhet választani, a vércukorszint hirtelen megemelkedése ugyanis felpörgethet bennünket. Egy forró zabkása szintén beválhat, amely eledel a melatonin gazdag forrásának számít.


• Egy fél pulykás szendvics: lehetőleg teljes kiőrlésű (összetett szénhidrátokban és magnéziumban gazdag) kenyérből készítsük. illetve néhány szelet pulykahúsból, amely speciel a triptofán egyik leghíresebb forrása. Elfogyasztása után seperc alatt nyugovóra érünk.

• Egy bögre (koffeinmentes) gyógytea: a kamilla-, a golgotavirág- és a macskagyökér (valeriána)-változatokat részesítsük előnyben. Egy kis extranyugalomért fejeljük meg egy teáskanál mézzel: itt is triptofán a „hunyó”. A ginseng stimulál, ennél fogva ettől a változattól jelen esetben inkább tartózkodjunk!


Ezeket érdemes tehát fogyasztanunk a zavartalanabb éjszakák kieszközöléséhez, tudnunk kell azonban, hogy az esti eszegetésnél itt is fő a mértékletesség. Éppen az az utolsó, amit szeretnénk, hogy egész éjjel teli gyomorral forgolódjunk az ágyban, vagy, hogy a nyugodt alvás érdekében némi extra kalóriát magunkra erőltessünk.

Szép álmokat!


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.