Nem tud aludni? Van megoldás!

Valószínűleg tudjuk, hogy a nehéz menük és némely ételek esetenként álmatlan éjszakákat okozhatnak nekünk, és mint ilyeneket vélhetőleg megpróbáljuk elkerülni őket – bocsátkozik feltételezésekbe a sleep.org. Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes kis szunyókára hangolhatják a szervezetünket. Különösen a triptofánt (egy, a szerotoninhoz és a melatoninhoz hasonló vegyületekké alakuló aminosav) tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok (ezek fokozzák testünk szerotonintermelését), bizonyos ásványok (mint a nyugtató kalcium és magnézium), illetve néhány relaxáló hatású gyógynövény könnyen (kellemesen) alvó üzemmódba kapcsolhat bennünket. Ha békés szendergésre vágyunk, a lefekvés előtt egy órával fontoljuk meg egy visszafogottabb, álomra invitáló „eszegetés” beiktatását, méghozzá a következő élelmiszerekből:

• Egy fél banán és egy marék mandula: a triptofán, a szénhidrát és némi nyugtató magnézium együtt igencsak vonzóvá teheti számunkra a „csucsukát”. Ha nem szeretjük a banánt, együnk cseresznyét, amely gyümölcs természetes forrása a melatoninnak.

• Teljes kiőrlésű sós keksz mogyoróvajjal: ez is egy mágikus párosítás (triptofán + összetett szénhidrátok). Mély alvással kecsegtet.


• Egy bögre meleg tej: a felettébb híres folyadék le sem tagadhatná, hogy triptofánt, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Azért vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy az a bögre, különben a szükség tart majd egész éjjel ébren bennünket.

• Egy kis tál(ka) teljes kiőrlésű gabonapehely tejjel: a gabonapehely nyugtató szénhidrátokat és magnéziumot tud felmutatni, a tejet pedig már ismerjük. Jobb ilyenkor alacsony cukortartalmú gabonapelyhet választani, a vércukorszint hirtelen megemelkedése ugyanis felpörgethet bennünket. Egy forró zabkása szintén beválhat, amely eledel a melatonin gazdag forrásának számít.


• Egy fél pulykás szendvics: lehetőleg teljes kiőrlésű (összetett szénhidrátokban és magnéziumban gazdag) kenyérből készítsük. illetve néhány szelet pulykahúsból, amely speciel a triptofán egyik leghíresebb forrása. Elfogyasztása után seperc alatt nyugovóra érünk.

• Egy bögre (koffeinmentes) gyógytea: a kamilla-, a golgotavirág- és a macskagyökér (valeriána)-változatokat részesítsük előnyben. Egy kis extranyugalomért fejeljük meg egy teáskanál mézzel: itt is triptofán a „hunyó”. A ginseng stimulál, ennél fogva ettől a változattól jelen esetben inkább tartózkodjunk!


Ezeket érdemes tehát fogyasztanunk a zavartalanabb éjszakák kieszközöléséhez, tudnunk kell azonban, hogy az esti eszegetésnél itt is fő a mértékletesség. Éppen az az utolsó, amit szeretnénk, hogy egész éjjel teli gyomorral forgolódjunk az ágyban, vagy, hogy a nyugodt alvás érdekében némi extra kalóriát magunkra erőltessünk.

Szép álmokat!


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.