Nem tud aludni? Van megoldás!

Valószínűleg tudjuk, hogy a nehéz menük és némely ételek esetenként álmatlan éjszakákat okozhatnak nekünk, és mint ilyeneket vélhetőleg megpróbáljuk elkerülni őket – bocsátkozik feltételezésekbe a sleep.org. Jó hír ugyanakkor, hogy bizonyos táplálékok éppen hogy kellemes kis szunyókára hangolhatják a szervezetünket. Különösen a triptofánt (egy, a szerotoninhoz és a melatoninhoz hasonló vegyületekké alakuló aminosav) tartalmazó élelmiszerek, a teljes kiőrlésű szénhidrátok (ezek fokozzák testünk szerotonintermelését), bizonyos ásványok (mint a nyugtató kalcium és magnézium), illetve néhány relaxáló hatású gyógynövény könnyen (kellemesen) alvó üzemmódba kapcsolhat bennünket. Ha békés szendergésre vágyunk, a lefekvés előtt egy órával fontoljuk meg egy visszafogottabb, álomra invitáló „eszegetés” beiktatását, méghozzá a következő élelmiszerekből:

• Egy fél banán és egy marék mandula: a triptofán, a szénhidrát és némi nyugtató magnézium együtt igencsak vonzóvá teheti számunkra a „csucsukát”. Ha nem szeretjük a banánt, együnk cseresznyét, amely gyümölcs természetes forrása a melatoninnak.

• Teljes kiőrlésű sós keksz mogyoróvajjal: ez is egy mágikus párosítás (triptofán + összetett szénhidrátok). Mély alvással kecsegtet.


• Egy bögre meleg tej: a felettébb híres folyadék le sem tagadhatná, hogy triptofánt, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Azért vigyázzunk, hogy ne legyen túl nagy az a bögre, különben a szükség tart majd egész éjjel ébren bennünket.

• Egy kis tál(ka) teljes kiőrlésű gabonapehely tejjel: a gabonapehely nyugtató szénhidrátokat és magnéziumot tud felmutatni, a tejet pedig már ismerjük. Jobb ilyenkor alacsony cukortartalmú gabonapelyhet választani, a vércukorszint hirtelen megemelkedése ugyanis felpörgethet bennünket. Egy forró zabkása szintén beválhat, amely eledel a melatonin gazdag forrásának számít.


• Egy fél pulykás szendvics: lehetőleg teljes kiőrlésű (összetett szénhidrátokban és magnéziumban gazdag) kenyérből készítsük. illetve néhány szelet pulykahúsból, amely speciel a triptofán egyik leghíresebb forrása. Elfogyasztása után seperc alatt nyugovóra érünk.

• Egy bögre (koffeinmentes) gyógytea: a kamilla-, a golgotavirág- és a macskagyökér (valeriána)-változatokat részesítsük előnyben. Egy kis extranyugalomért fejeljük meg egy teáskanál mézzel: itt is triptofán a „hunyó”. A ginseng stimulál, ennél fogva ettől a változattól jelen esetben inkább tartózkodjunk!


Ezeket érdemes tehát fogyasztanunk a zavartalanabb éjszakák kieszközöléséhez, tudnunk kell azonban, hogy az esti eszegetésnél itt is fő a mértékletesség. Éppen az az utolsó, amit szeretnénk, hogy egész éjjel teli gyomorral forgolódjunk az ágyban, vagy, hogy a nyugodt alvás érdekében némi extra kalóriát magunkra erőltessünk.

Szép álmokat!


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.