Ételkiszállítás drónnal: a svédek megcsinálták

Egy Aerit nevű cég hajtotta végre Svédország első kereskedelmi célú, látótávolságon túli (BVLOS) drónos ételkiszállítását. A cég Halland megye önkormányzatával együttműködésben, egy Nimbi nevű repülő szerkezettel hajtotta végre a műveletet.

Tylösand tengerpartja közelében egy Hygge elnevezésű kávézó mellől vett repülőrajtot a küldetés. A Nimbinek egy lepényféleséget kellett kézbesítenie a megrendelő részére. Amikor a küldeményt hozzáerősítették, a drón már lebegett.

A szerkezet ezt követően felszállt az égbe, és végül önvezető módon navigált el a 2,7 kilométerrel arrébb nyugvó desztinációhoz. Amikor a célt elérte, a drón a szállítmányát a földre eresztette.

„A sebességet, a fenntarthatóságot, az akadálymentességet és természetesen azt a bizonyos »menőségi faktort« is beleértve az autonóm repülő drónok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos utolsó mérföldes megoldásokhoz képest – mondta Alexander Perrien, az Aerit vezérigazgatója. – Halland megyével és a Transportstyrelsennel szorosan együttműködünk annak érdekében, hogy a mai fuvar egy hosszú távú kapcsolatnak csak a kezdőpontja legyen, és a drónos kiszállítás térnyerését Svédországban és az egész EU-ban is lehetővé tegyük.

A Nimbire keresztelt, akkumulátorral működő drónok hasznosteher-kapacitása 4 kilogramm. A szerkezetek automata csörlőrendszere a csomagok gördülékeny felvételét és eleresztését járulékos infrastruktúra alkalmazása nélkül is lehetővé teszi.

Az Aerit a drónos kiszállítást üzemszerűen csak 2022-ben fogja elindítani, és a szolgáltatás első lépésben kizárólag Svédország meghatározott helyszínein válik elérhetővé.

Forrás: Store insider


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.