Ételkiszállítás drónnal: a svédek megcsinálták

Egy Aerit nevű cég hajtotta végre Svédország első kereskedelmi célú, látótávolságon túli (BVLOS) drónos ételkiszállítását. A cég Halland megye önkormányzatával együttműködésben, egy Nimbi nevű repülő szerkezettel hajtotta végre a műveletet.

Tylösand tengerpartja közelében egy Hygge elnevezésű kávézó mellől vett repülőrajtot a küldetés. A Nimbinek egy lepényféleséget kellett kézbesítenie a megrendelő részére. Amikor a küldeményt hozzáerősítették, a drón már lebegett.

A szerkezet ezt követően felszállt az égbe, és végül önvezető módon navigált el a 2,7 kilométerrel arrébb nyugvó desztinációhoz. Amikor a célt elérte, a drón a szállítmányát a földre eresztette.

„A sebességet, a fenntarthatóságot, az akadálymentességet és természetesen azt a bizonyos »menőségi faktort« is beleértve az autonóm repülő drónok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos utolsó mérföldes megoldásokhoz képest – mondta Alexander Perrien, az Aerit vezérigazgatója. – Halland megyével és a Transportstyrelsennel szorosan együttműködünk annak érdekében, hogy a mai fuvar egy hosszú távú kapcsolatnak csak a kezdőpontja legyen, és a drónos kiszállítás térnyerését Svédországban és az egész EU-ban is lehetővé tegyük.

A Nimbire keresztelt, akkumulátorral működő drónok hasznosteher-kapacitása 4 kilogramm. A szerkezetek automata csörlőrendszere a csomagok gördülékeny felvételét és eleresztését járulékos infrastruktúra alkalmazása nélkül is lehetővé teszi.

Az Aerit a drónos kiszállítást üzemszerűen csak 2022-ben fogja elindítani, és a szolgáltatás első lépésben kizárólag Svédország meghatározott helyszínein válik elérhetővé.

Forrás: Store insider


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.