Étteremből indult a halálos járvány

Szombati sajtóértesülések szerint május közepén csaknem 20-an fertőződtek meg az észak-németországi Lübeck egyik éttermében. A hatóságok most azt igyekeznek kideríteni, hogy mi okozhatta azt a fertőzést, ezért az éttermet már pénteken átvizsgálták, mint ahogy vizsgálják azokat az élelmiszer-láncolatokat is, amelyek a különböző alapanyagokat szállították a szóban forgó étterem számára - adta hírül szombaton az MTI.

Az ellenőrzéseket az illetékesek a Robert Koch országos járványügyi intézet irányításával végzik, de részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A sajtóértesüléseket az érintett Schleswig-Holstein tartomány egészségügyi illetékesei hivatalosan is megerősítették. A hatóságok reménykednek abban, hogy a lübecki "szál" segít a járványt okozó új kólibaktérium-törzs eredetének felkutatásában.

Ettől függetlenül a járvány németországi frontján egyelőre nincs különösebb változás, szakértők szerint talán csak a fertőzés terjedésének üteme lassult csekély mértékben. De - mint figyelmeztettek - erre vonatkozóan sem lehet még egyértelmű következtetéseket levonni.

Szombat reggeli adtok szerint a hasmenésjárvány eddig 18 halálos áldozatot követelt Németországban. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 2500 körül mozog, és közülük több mint 500-an válságos állapotban vannak.

Ez azt jelenti, hogy esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Az orvosok hatalmas erőfeszítéseket tesznek megmentésükre. (MTI)


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.