Aki már volt vendég, valószínűleg megtapasztalta, hogy a keserű szájízről gyakran nem az étel-ital, hanem a személyzet gondoskodik. De a dolog fordítva is igaz, aki volt már vendég, előfordulhat, hogy okozott már pár bosszús órát, jobb esetben csak percet vendéglátójának. Az esetek többségében, ezek a mindkét fél számára maradandó kellemetlen élményt okozó szituációk elkerülhetők lennének, mégpedig a másik tiszteletben tartásával - ebben van segítségünkre az etikett.
Sok problémát el lehet kerülni, amennyiben mind a vendég, mind az éttermi személyzet tiszteletben tartja a másikat és ismeri a szabályokat, ismeri lehetőségeit. Hiszen a vendég jól szeretné érezni magát. A felszolgáló pedig azt szeretné, hogy a vendég jól érezze magát. Mert amikor mindenki jól érzi magát, akkor édesek az ízek, és élvezetesebb a munka.
Az éttermi játékszabályok teljes listáját, melyek nem csak a vendégekre, de a vendéglátóra nézve is kötelező érvényűek, megtalálják a Best of Budapest online-on.
Éttermi játékszabályok mindenkinek
Mik is azok az apró gesztusok, amik biztosítják azt, hogy egy éttermi vacsora ténylegesen a finom ízek élvezetéről szóljon? Vendégként hogyan viselkedjünk, ha azt szeretnénk, hogy a megtisztelő „barátságos vendégátó” típusba soroljanak minket? Mit várhatunk el vendégként, és mi illet meg felszolgálóként?

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.