Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

A Wynn Las Vegas szállodában megrendezett eseményen öt kontinens 26 régiójának legjobb éttermeit és gasztronómiai tehetségeit ünnepelték, többek között gazdára talált a legfenntarthatóbb étterem és a legjobb cukrász díja, valamint életműdíjat vehetett át egy 45 éve pályán lévő séf.

A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar étterem, míg a második és harmadik helyet a spanyol Asador Etxebarri és francia Table by Bruno Verjus nyerte el. A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amely meglepő csavarral teszi izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. Menüjében a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva.

„Nagy örömmel jelentjük be, hogy 2024-ben a legjobb étteremnek járó címet a Disfrutar nyerte el. Az Oriol Castro, Eduard Xatruch és Mateu Casañas séfek által összeállított étlap minden fogása káprázatos, a csapat pedig lenyűgöző elhivatottságról tett tanúbizonyságot. A S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant ranglistán idén 26 térség éttermei szerepelnek, amely különösen jól mutatja, hogy a vendéglátás sokszínűségére és kiválóságára globális szinten van igény”

– mondta William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója. 

Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.  

Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket
Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket
Fotó: San Pellegrino/ The World’s 50 Best Restaurants

A toplista mellett több egyéni díjat is kiosztottak a 22. ünnepi gálán:

  • A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Mitsuharu "Micha" Tsumura, a limai Maido séf-tulajdonosa nyerte el.
  • A berlini Nobelhart & Schmutzig lett a Fenntartható Étterem díjának győztese.
  • Neil Perry ausztrál séf - akinek éttermi portfóliójába többek között a legendás Rockpool Bar & Grill, a Rosetta, a Spice Temple, valamint legújabb vállalkozása, a Margaret szerepel - több mint 45 éves karriert tudhat maga mögött, amelyet most a Woodford Reserve Icon díjjal jutalmaztak. Perry vitathatatlanul hazája legbefolyásosabb séfje, a modern ausztrál és ázsiai gasztronómia mestere.
  • A világ legjobb cukrászának járó elismerést a francia Nina Métayer vihette haza, aki a hagyományos süteményektől a Michelin-csillagos desszertekig képes újat alkotni, gyönyörű munkáival inspirálva a cukrászok új generációját.
  • A Vicky Cheng séf nevéhez köthető hongkongi Wing étterem a 20. helyen debütált, amellyel elnyerte a legjobb új belépő díját. 
  • A hongkongi The Chairman a legtöbb helyezést javító étterem díját kapta, mivel az előző évihez képest 24 hellyel került előkelőbb pozícióba.  A világ ranglista 26. helyezettjét a 2024-es Asia's 50 Best Restaurants legjobb hongkongi éttermének választották.
  • A legjobb sommelier-nek járó elismerést Pablo Rivero kapta, a Buenos Aires-i Don Julio étterem tulajdonosa és borszakértője.

A szavazás menete 

A The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsora az 1080 fős nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület világszinten 27 különálló régióra oszlik, egyenként 40, a nemek szempontjából kiegyensúlyozott tagösszetétellel. A szavazási folyamatot az esemény egyetlen támogatója sem befolyásolja. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 1-50 közötti rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét. 

A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar étterem
A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar étterem
Fotó: San Pellegrino/ The World’s 50 Best Restaurants

Legjobb a Legjobbak Között 

Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, tavaly óta a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek, és ezután már nem vehetnek részt a The World’s 50 Best Restaurants további szavazásain. Azok a séfek és dolgozók, akik korábban a ranglista élére repítették éttermeiket, jövőbemutató befektetésként tekintenek a vendéglátásra, és új projektek, innovatív kezdeményezések révén mozdítják előre a gasztronómiai ágazatot. Az elit klubban, az újonnan bekerült tavalyi nyertes limai Central mellett, jelenleg 11 étterem kapott helyet: El Bulli (2002, 2006-2009), The French Laundry (2003-2004), The Fat Duck (2005), Noma – eredeti helyszín (2010-2012, 2014), El Celler de Can Roca (2013, 2015), Osteria Francescana (2016, 2018), Eleven Madison Park (2017), Mirazur (2019), Noma – jelenlegi helyszín (2021), Geranium (2022).

A világ első tíz legjobb éttermei: Asador Etxebarri Atxondoban, a párizsi Table by Bruno Verjus, a madridi Diverxo, a Maido Limában, az Atomix New Yorkban, a mexikóvárosi Quintonil, a koppenhágai Alchemist, a Gaggan Bangkokban, a tizedik helyre pedig a buenos aires-i Don Julio került.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.