Ez a Fiastyúk nem égi, hanem földi tünemény

Az étterem és a kulináris élvezet itt a termőföldnél kezdődik. Azt vallják, kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagok jelentős részét maguk termelik a Fiastyúk Udvarház éttermét körülölelő biobirtokon.

A Fiastyúk Udvarházban akkor szedik a zöldséget és a gyümölcsöt, amikor beérik, abból sütnek, főznek, ami frissen terem. A szőlő levét palackba zárják a Móri Borvidéken fekvő 17.500 szőlőtőkés, új telepítésű öko-ültetvényről. A borlapon 50 féle bort kínálnak, a saját birtokukról pedig Ezerjót, Rajnai Rizlinget és Traminit szüretelnek.

Még szerencse, hogy allergiás lett az eperre

dr. Rostási-Szabó Csilla, az Udvarházat birtokló család tagja: "Az egész még gyerekkoromban, egy boltban vásárolt eperrel kezdődött, melytől feldagadt a húgom a szája. A saját, kerti eprünktől azonban semmi baja nem volt. Később édesapám beállított a nagyanyámhoz egy csomag száraz tésztával: “Hoztam a leveshez!”- mondta. “Ne szégyenítsél meg, édes fiam!” – hangzott nagyanyám szelíd szava a vejéhez, és 70 éves korában is a maga gyúrta, aranysárga cérnametéltje került a húslevesbe. Azóta keresem az eredetit, a feldolgozatlant, mindazt, melyben a teremtett világ szépsége és tökéletessége ragyog. Ezzel kezdődött több mint huszonöt éve a gondolkodásom, látásmódom és a vállalkozásunk átalakulása.

Tudatos biogazdaság, kapcsolat a környék gazdáival

Tudatos lépések, döntések sorával mára 11 hektáros biogazdaságot vezetünk a családommal Székesfehérvár közelében. Saját magunk termesztjük a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt szüretelünk, bort készítünk, baromfit nevelünk. Kapálunk, csirkét vágunk, izzadunk a napsütésben, s a föld porát töröljük a homlokunkról. Közünk van az élet valóságához, munkával szenteljük meg azt. Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Most is magam előtt látom, ahogy nagyanyám késsel keresztet rajzol a hatalmas házikenyér sötétlő héjára mielőtt megszegi.

A felhasznált alapanyagok jó része saját termesztésű, frissen szedett, öko tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer. És a többit is igyekszünk a környék helyi termelőitől, gazdáitól beszerezni, mindnek személyesen utánajárva, megbizonyosodva a kifogástalanságuk felől. Nem önmagában az idényszerűségre törekszünk, hanem megbecsüljük a tisztességes gazdálkodást folytatókat.

Háziszörp, lelassulás, fantasztikus fűszerkert

A Fiastyúk Udvarházban nincsenek szénsavas üdítők multinacionális cégektől. Van viszont házi bio szörp, kézműves sör és sajt, frissen gyúrt tészta, saját sütésű kenyér. És csönd, lelassulás, kiszakadás a rohanó, városi életmódból, séta a fűszerkertben, barangolás a veteményesben, a gyerekeknek mászóka és hinta, jó levegő Székesfehérvár vonzáskörzetében, a Sárréti Tájvédelmi Körzet szomszédságában. Találkozás az életadó étellel, borokkal, találkozás önmagunkkal, az elveszettnek hitt idilli gyermekkorral.

Rostási-Szabó József tulajdonos: "Amit csak lehet, a saját ellenőrzött ökogazdaságunkból szerzünk be - a többi alapanyagból is igyekszünk helyi termelők élelmiszereit előnyben részesíteni."

Mi a Fiastyúk Udvarház gasztronómájának titka?

Rövid, de gyakran változó idényjellegű az étlap, „farm to table” filozófiával, azaz kertből az asztalra, hogy minél rövidebb ideig utazzon az alapanyag és megőrizze beltartalmi gazdagságát. Kíméletes konyhatechnológiát alkalmaznak,  hagyományos magyar ételeket készítenek újragondolva, a XXI. századi kreatív konyha kívánalmainak megfelelően.

 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.