Ez a Fiastyúk nem égi, hanem földi tünemény

Az étterem és a kulináris élvezet itt a termőföldnél kezdődik. Azt vallják, kiváló étel csak a legkiválóbb hozzávalókból készülhet, így az alapanyagok jelentős részét maguk termelik a Fiastyúk Udvarház éttermét körülölelő biobirtokon.

A Fiastyúk Udvarházban akkor szedik a zöldséget és a gyümölcsöt, amikor beérik, abból sütnek, főznek, ami frissen terem. A szőlő levét palackba zárják a Móri Borvidéken fekvő 17.500 szőlőtőkés, új telepítésű öko-ültetvényről. A borlapon 50 féle bort kínálnak, a saját birtokukról pedig Ezerjót, Rajnai Rizlinget és Traminit szüretelnek.

Még szerencse, hogy allergiás lett az eperre

dr. Rostási-Szabó Csilla, az Udvarházat birtokló család tagja: "Az egész még gyerekkoromban, egy boltban vásárolt eperrel kezdődött, melytől feldagadt a húgom a szája. A saját, kerti eprünktől azonban semmi baja nem volt. Később édesapám beállított a nagyanyámhoz egy csomag száraz tésztával: “Hoztam a leveshez!”- mondta. “Ne szégyenítsél meg, édes fiam!” – hangzott nagyanyám szelíd szava a vejéhez, és 70 éves korában is a maga gyúrta, aranysárga cérnametéltje került a húslevesbe. Azóta keresem az eredetit, a feldolgozatlant, mindazt, melyben a teremtett világ szépsége és tökéletessége ragyog. Ezzel kezdődött több mint huszonöt éve a gondolkodásom, látásmódom és a vállalkozásunk átalakulása.

Tudatos biogazdaság, kapcsolat a környék gazdáival

Tudatos lépések, döntések sorával mára 11 hektáros biogazdaságot vezetünk a családommal Székesfehérvár közelében. Saját magunk termesztjük a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt szüretelünk, bort készítünk, baromfit nevelünk. Kapálunk, csirkét vágunk, izzadunk a napsütésben, s a föld porát töröljük a homlokunkról. Közünk van az élet valóságához, munkával szenteljük meg azt. Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Most is magam előtt látom, ahogy nagyanyám késsel keresztet rajzol a hatalmas házikenyér sötétlő héjára mielőtt megszegi.

A felhasznált alapanyagok jó része saját termesztésű, frissen szedett, öko tanúsítvánnyal rendelkező élelmiszer. És a többit is igyekszünk a környék helyi termelőitől, gazdáitól beszerezni, mindnek személyesen utánajárva, megbizonyosodva a kifogástalanságuk felől. Nem önmagában az idényszerűségre törekszünk, hanem megbecsüljük a tisztességes gazdálkodást folytatókat.

Háziszörp, lelassulás, fantasztikus fűszerkert

A Fiastyúk Udvarházban nincsenek szénsavas üdítők multinacionális cégektől. Van viszont házi bio szörp, kézműves sör és sajt, frissen gyúrt tészta, saját sütésű kenyér. És csönd, lelassulás, kiszakadás a rohanó, városi életmódból, séta a fűszerkertben, barangolás a veteményesben, a gyerekeknek mászóka és hinta, jó levegő Székesfehérvár vonzáskörzetében, a Sárréti Tájvédelmi Körzet szomszédságában. Találkozás az életadó étellel, borokkal, találkozás önmagunkkal, az elveszettnek hitt idilli gyermekkorral.

Rostási-Szabó József tulajdonos: "Amit csak lehet, a saját ellenőrzött ökogazdaságunkból szerzünk be - a többi alapanyagból is igyekszünk helyi termelők élelmiszereit előnyben részesíteni."

Mi a Fiastyúk Udvarház gasztronómájának titka?

Rövid, de gyakran változó idényjellegű az étlap, „farm to table” filozófiával, azaz kertből az asztalra, hogy minél rövidebb ideig utazzon az alapanyag és megőrizze beltartalmi gazdagságát. Kíméletes konyhatechnológiát alkalmaznak,  hagyományos magyar ételeket készítenek újragondolva, a XXI. századi kreatív konyha kívánalmainak megfelelően.

 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.