Egy Atomo Coffee nevű új startup kifejlesztett egy kávét, amiben nincs kávébab. Jarret Stopforth, mikrobiológus, és Andy Kleitsch, a cég társalapítója már régóta dolgozott a találmányon. Műkávéjuk állítólag különféle természetes összetevő felhasználásával a hagyományos változat ízét, aromáját és még a textúráját is hűen kopírozza le.
Adja magát a kérdés:
Miért kell valamit lemásolni, ha már létezik?
Az Atomo szerint például azért, hogy meg lehessen szabadulni a kávé keserű ízétől. Jóllehet, sokak számára „tabunak” számít a téma, lássuk be, például cukorral, tejszínnel vagy akár konyakkal rengetegen módosítják a fekete zamatát. Az is egy fontos szempont, hogy ezek az összetevők többé-kevésbé hizlalnak.
Az újítás megalapozottságát erősíti még, hogy tombol a klímaváltozás. A világszerte pusztító aszályok bizony a kávécserje-ültetvények területét is zsugorítják, a Föld népessége pedig rendületlenül növekszik, és így egyre nehezebb kielégíteni a keresletet.
Az Atomo egyelőre nem folyékony kávéban fog utazni, hanem álkávéőrleményben, vagyis még mindig magunknak kell lefőzni majd a feketét. A termék internetes értékesítése már 2019 végén megkezdődhet. Egy videó szerint többek között „kolumbiai, kenyai és etiópiai” verzióban lehet majd beszerezni, amit az előállítása körülményeinek tudatában nem könnyű értelmezni, hogy mit takar.
Forrás: Élelmiszer Online