Ez tényleg OKÉS volt

A METRO Vevőakadémián megjelent nagy számú érdeklődő jelenléte is jelezte, hogy immáron a legjelentősebb hazai szakácsversenyek sorába lépett az OKÉS, a közétkeztető szervezetek és vállalkozások éves seregszemléje.

A feladat hazai, őszi alapanyagok felhasználásával, az „Őszváró ételek a modern gasztronómia jegyében” összeállítani egy három fogásos menüt és azt tíz adagban kell szervírozni. Az ételek anyaghányada nem haladhatta meg a közétkeztetésben előírt norma összegét. A korábbi évektől eltérően – akár a mindennapi munkában – ezúttal nehezítette, illetve a napi munka realitásának szintjére emelte a feladatot, hogy a zsűri az élelmiszer biztonsági szabályok betartását is szigorúan vizsgálta, mégpedig nem kisebb szaktekintélyek részvételével, mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legfelsőbb szintű vezetői.

"Már a versenykiírás elkészítésébe is bevontak a szervezők, így kerülhetett bele, hogy az új előírásoknak megfelelően kell elkészíteni az ételeket - mondta Zoltai Anna, a NÉBIH Osztályvezetője.- Tulajdonképpen ez a verseny az éles próbája volt az új rendszernek, és örömmel mondom, hogy sikeresen teszteltük azt. Életszerű szabályokat sikerült megfogalmazni, amelyek odafigyeléssel betarthatók."

Zotai Anna dicsérte azt a szín és ízkavalkádot, melyet a versenyzők a zsűrinek prezentáltak. Mint mondta, ezek az ötletek biztosan felfrissítik majd a közétkeztetés kínálatát.

A zsűriben a NÉBIH képviselője mellett helyet kapott Vígné Sági Katalin dietetikus, Ferenczi István séf, a Magyar Grillszövetség elnöke, Rózsás Anikó, a KÖZSZÖV elnöke, Vomberg Frigyes séf, Némedi József a szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A zsűri értékelésekor nem csak az ételek ízét, hanem többek között az alapanyagok minőségét, mennyiségét és a tálalást is értékelték.

"A színvonalban hatalmas előrelépés történt az előző két versenyhez képest – mondta elégedetten Némedi József, a versenyt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke. - Persze tudjuk, hogy amit itt láttunk az nem az átlag, általánosságban itt még nem tartunk, de nagyon jó az irány és látható, hogy fejlődik ez a szakmai szegmens. Van már olyan csapat, amelyik éttermi szinten főz és tálal, a többség a menzában hoz egy nagyon erős vonalat. A zsűri értékelésekor szempont volt az is, hogy mennyire alkalmazható a napi gyakorlatban, ami itt a versenytányérokra került. Tisztában vagyunk vele, hogy ez vitákra ad majd okot, de ezeket a konfliktusokat fel kell vállalnunk ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a menzát..."

A döntőbe jutott tíz csapat vetélkedése végül nem hozott komoly meglepetést, bár az első két kiírás győztese, a Sodexo csapata ezúttal ezüstérmet szerzett. A győztes az ELAMEN képviseletében szereplő Nádasdy Étterem duója, Kupi Attila és Kupi Attiláné lett.

(Foto: Oldalas Magazin)

A győztes menü a következő volt: Kapros káposztaleves hajdinás galuskával, sonkachips-szel, Kápia paprika és padlizsánkrémmel töltött jércemell parajos maffinnal, sütőtökös cukkini rétessel, sáfrányos szeklice mártással és Köles felfújt szilva csatnival, levendulás joghurthabbal.

Gratulálunk és jó étvágyat!


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.