Ez tényleg OKÉS volt

A METRO Vevőakadémián megjelent nagy számú érdeklődő jelenléte is jelezte, hogy immáron a legjelentősebb hazai szakácsversenyek sorába lépett az OKÉS, a közétkeztető szervezetek és vállalkozások éves seregszemléje.

A feladat hazai, őszi alapanyagok felhasználásával, az „Őszváró ételek a modern gasztronómia jegyében” összeállítani egy három fogásos menüt és azt tíz adagban kell szervírozni. Az ételek anyaghányada nem haladhatta meg a közétkeztetésben előírt norma összegét. A korábbi évektől eltérően – akár a mindennapi munkában – ezúttal nehezítette, illetve a napi munka realitásának szintjére emelte a feladatot, hogy a zsűri az élelmiszer biztonsági szabályok betartását is szigorúan vizsgálta, mégpedig nem kisebb szaktekintélyek részvételével, mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legfelsőbb szintű vezetői.

"Már a versenykiírás elkészítésébe is bevontak a szervezők, így kerülhetett bele, hogy az új előírásoknak megfelelően kell elkészíteni az ételeket - mondta Zoltai Anna, a NÉBIH Osztályvezetője.- Tulajdonképpen ez a verseny az éles próbája volt az új rendszernek, és örömmel mondom, hogy sikeresen teszteltük azt. Életszerű szabályokat sikerült megfogalmazni, amelyek odafigyeléssel betarthatók."

Zotai Anna dicsérte azt a szín és ízkavalkádot, melyet a versenyzők a zsűrinek prezentáltak. Mint mondta, ezek az ötletek biztosan felfrissítik majd a közétkeztetés kínálatát.

A zsűriben a NÉBIH képviselője mellett helyet kapott Vígné Sági Katalin dietetikus, Ferenczi István séf, a Magyar Grillszövetség elnöke, Rózsás Anikó, a KÖZSZÖV elnöke, Vomberg Frigyes séf, Némedi József a szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A zsűri értékelésekor nem csak az ételek ízét, hanem többek között az alapanyagok minőségét, mennyiségét és a tálalást is értékelték.

"A színvonalban hatalmas előrelépés történt az előző két versenyhez képest – mondta elégedetten Némedi József, a versenyt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke. - Persze tudjuk, hogy amit itt láttunk az nem az átlag, általánosságban itt még nem tartunk, de nagyon jó az irány és látható, hogy fejlődik ez a szakmai szegmens. Van már olyan csapat, amelyik éttermi szinten főz és tálal, a többség a menzában hoz egy nagyon erős vonalat. A zsűri értékelésekor szempont volt az is, hogy mennyire alkalmazható a napi gyakorlatban, ami itt a versenytányérokra került. Tisztában vagyunk vele, hogy ez vitákra ad majd okot, de ezeket a konfliktusokat fel kell vállalnunk ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a menzát..."

A döntőbe jutott tíz csapat vetélkedése végül nem hozott komoly meglepetést, bár az első két kiírás győztese, a Sodexo csapata ezúttal ezüstérmet szerzett. A győztes az ELAMEN képviseletében szereplő Nádasdy Étterem duója, Kupi Attila és Kupi Attiláné lett.

(Foto: Oldalas Magazin)

A győztes menü a következő volt: Kapros káposztaleves hajdinás galuskával, sonkachips-szel, Kápia paprika és padlizsánkrémmel töltött jércemell parajos maffinnal, sütőtökös cukkini rétessel, sáfrányos szeklice mártással és Köles felfújt szilva csatnival, levendulás joghurthabbal.

Gratulálunk és jó étvágyat!


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.