Ez tényleg OKÉS volt

A METRO Vevőakadémián megjelent nagy számú érdeklődő jelenléte is jelezte, hogy immáron a legjelentősebb hazai szakácsversenyek sorába lépett az OKÉS, a közétkeztető szervezetek és vállalkozások éves seregszemléje.

A feladat hazai, őszi alapanyagok felhasználásával, az „Őszváró ételek a modern gasztronómia jegyében” összeállítani egy három fogásos menüt és azt tíz adagban kell szervírozni. Az ételek anyaghányada nem haladhatta meg a közétkeztetésben előírt norma összegét. A korábbi évektől eltérően – akár a mindennapi munkában – ezúttal nehezítette, illetve a napi munka realitásának szintjére emelte a feladatot, hogy a zsűri az élelmiszer biztonsági szabályok betartását is szigorúan vizsgálta, mégpedig nem kisebb szaktekintélyek részvételével, mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legfelsőbb szintű vezetői.

"Már a versenykiírás elkészítésébe is bevontak a szervezők, így kerülhetett bele, hogy az új előírásoknak megfelelően kell elkészíteni az ételeket - mondta Zoltai Anna, a NÉBIH Osztályvezetője.- Tulajdonképpen ez a verseny az éles próbája volt az új rendszernek, és örömmel mondom, hogy sikeresen teszteltük azt. Életszerű szabályokat sikerült megfogalmazni, amelyek odafigyeléssel betarthatók."

Zotai Anna dicsérte azt a szín és ízkavalkádot, melyet a versenyzők a zsűrinek prezentáltak. Mint mondta, ezek az ötletek biztosan felfrissítik majd a közétkeztetés kínálatát.

A zsűriben a NÉBIH képviselője mellett helyet kapott Vígné Sági Katalin dietetikus, Ferenczi István séf, a Magyar Grillszövetség elnöke, Rózsás Anikó, a KÖZSZÖV elnöke, Vomberg Frigyes séf, Némedi József a szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A zsűri értékelésekor nem csak az ételek ízét, hanem többek között az alapanyagok minőségét, mennyiségét és a tálalást is értékelték.

"A színvonalban hatalmas előrelépés történt az előző két versenyhez képest – mondta elégedetten Némedi József, a versenyt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke. - Persze tudjuk, hogy amit itt láttunk az nem az átlag, általánosságban itt még nem tartunk, de nagyon jó az irány és látható, hogy fejlődik ez a szakmai szegmens. Van már olyan csapat, amelyik éttermi szinten főz és tálal, a többség a menzában hoz egy nagyon erős vonalat. A zsűri értékelésekor szempont volt az is, hogy mennyire alkalmazható a napi gyakorlatban, ami itt a versenytányérokra került. Tisztában vagyunk vele, hogy ez vitákra ad majd okot, de ezeket a konfliktusokat fel kell vállalnunk ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a menzát..."

A döntőbe jutott tíz csapat vetélkedése végül nem hozott komoly meglepetést, bár az első két kiírás győztese, a Sodexo csapata ezúttal ezüstérmet szerzett. A győztes az ELAMEN képviseletében szereplő Nádasdy Étterem duója, Kupi Attila és Kupi Attiláné lett.

(Foto: Oldalas Magazin)

A győztes menü a következő volt: Kapros káposztaleves hajdinás galuskával, sonkachips-szel, Kápia paprika és padlizsánkrémmel töltött jércemell parajos maffinnal, sütőtökös cukkini rétessel, sáfrányos szeklice mártással és Köles felfújt szilva csatnival, levendulás joghurthabbal.

Gratulálunk és jó étvágyat!


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.