Ez tényleg OKÉS volt

A METRO Vevőakadémián megjelent nagy számú érdeklődő jelenléte is jelezte, hogy immáron a legjelentősebb hazai szakácsversenyek sorába lépett az OKÉS, a közétkeztető szervezetek és vállalkozások éves seregszemléje.

A feladat hazai, őszi alapanyagok felhasználásával, az „Őszváró ételek a modern gasztronómia jegyében” összeállítani egy három fogásos menüt és azt tíz adagban kell szervírozni. Az ételek anyaghányada nem haladhatta meg a közétkeztetésben előírt norma összegét. A korábbi évektől eltérően – akár a mindennapi munkában – ezúttal nehezítette, illetve a napi munka realitásának szintjére emelte a feladatot, hogy a zsűri az élelmiszer biztonsági szabályok betartását is szigorúan vizsgálta, mégpedig nem kisebb szaktekintélyek részvételével, mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legfelsőbb szintű vezetői.

"Már a versenykiírás elkészítésébe is bevontak a szervezők, így kerülhetett bele, hogy az új előírásoknak megfelelően kell elkészíteni az ételeket - mondta Zoltai Anna, a NÉBIH Osztályvezetője.- Tulajdonképpen ez a verseny az éles próbája volt az új rendszernek, és örömmel mondom, hogy sikeresen teszteltük azt. Életszerű szabályokat sikerült megfogalmazni, amelyek odafigyeléssel betarthatók."

Zotai Anna dicsérte azt a szín és ízkavalkádot, melyet a versenyzők a zsűrinek prezentáltak. Mint mondta, ezek az ötletek biztosan felfrissítik majd a közétkeztetés kínálatát.

A zsűriben a NÉBIH képviselője mellett helyet kapott Vígné Sági Katalin dietetikus, Ferenczi István séf, a Magyar Grillszövetség elnöke, Rózsás Anikó, a KÖZSZÖV elnöke, Vomberg Frigyes séf, Némedi József a szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A zsűri értékelésekor nem csak az ételek ízét, hanem többek között az alapanyagok minőségét, mennyiségét és a tálalást is értékelték.

"A színvonalban hatalmas előrelépés történt az előző két versenyhez képest – mondta elégedetten Némedi József, a versenyt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke. - Persze tudjuk, hogy amit itt láttunk az nem az átlag, általánosságban itt még nem tartunk, de nagyon jó az irány és látható, hogy fejlődik ez a szakmai szegmens. Van már olyan csapat, amelyik éttermi szinten főz és tálal, a többség a menzában hoz egy nagyon erős vonalat. A zsűri értékelésekor szempont volt az is, hogy mennyire alkalmazható a napi gyakorlatban, ami itt a versenytányérokra került. Tisztában vagyunk vele, hogy ez vitákra ad majd okot, de ezeket a konfliktusokat fel kell vállalnunk ahhoz, hogy valóban megváltoztassuk a menzát..."

A döntőbe jutott tíz csapat vetélkedése végül nem hozott komoly meglepetést, bár az első két kiírás győztese, a Sodexo csapata ezúttal ezüstérmet szerzett. A győztes az ELAMEN képviseletében szereplő Nádasdy Étterem duója, Kupi Attila és Kupi Attiláné lett.

(Foto: Oldalas Magazin)

A győztes menü a következő volt: Kapros káposztaleves hajdinás galuskával, sonkachips-szel, Kápia paprika és padlizsánkrémmel töltött jércemell parajos maffinnal, sütőtökös cukkini rétessel, sáfrányos szeklice mártással és Köles felfújt szilva csatnival, levendulás joghurthabbal.

Gratulálunk és jó étvágyat!


 Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata

Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata 

Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.