Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije az elmúlt napokban, és választotta ki azt a tíz döntős nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.

Bármelyikük is lesz a végén a fődíjas, az már most biztos, hogy mindet érdemes megkóstolni... Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája a Balatoni Kör közleményében elmondta: idén kivételesen tíz döntős hely lesz, melyeket 2024. július 30-án egy séfekből és gasztro-újságírókból álló zsűrivel újrakóstolnak, és közülük választják ki az idei Év strandétele verseny győzteseit. 

Nem csak finomak, a tányéron is jól mutatnak.
Nem csak finomak, a tányéron is jól mutatnak.
Fotó: Heim Alexandra / Balatoni Kör

A döntőbe jutott nevezők betűrendben:

  • Fogas bisztró, Alsóörs: Vegán taco
  • Gianpiero's, Balatonboglár: Harcsa hortobágyi, rántott kovászos uborka és gyerekkorunk tejbedarája
  • Julcsi kalácsoda, Siófok: Sajtos baconos kalács és liofilizált málnás kürtős
  • Kikötő étterem, Balatonszemes: Szemesi szűz
  • Mesés, Balatonlelle: Nyári töltött káposzta és grillezett töltött paprika
  • Móni süti, Gyenesdiás: Balatoni rizlinges "almafröccs"
  • Olíva büfé, Alsóörs: Pisztácia pesztós lángos
  • Pizza sztori, Balatonmária: Balancsini
  • Tiki bisztró, Zamárdi: Tokatsu szendvics és tarhonyapuding
  • Vánkos, Badacsonyörs: Grillezett patisszon, kukoricahabbal

Az eredményhirdetés 2024. július 31-én lesz, az alábbi díjakat adják át:

1. a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzák)
3. az Év jóárasított strandétele 
4. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele 
5. az Év balatoni stranddesszertje


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.