Ezeket bátran ehetjük itt és most

A felelős és tudatos döntés minden téren a szezonális, azaz a természetes érési időben szüretelt hazai gyümölcs fogyasztása - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint az agrárminiszter.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen vannak, akik a külföldi import helyett megvárják a magyar gyümölcsök érési szezonját, és a belföldi termelők termékeit választják. A "mindent akarunk mindenkor" életérzés és fogyasztói szokás rendkívüli módon terheli az ökoszisztémát. A zöldségek és gyümölcsök évszaktól független igénylése, sok ezer kilométerről szállítása kockázatokat hordoz magában a klímaváltozás előidézésében. Ráadásul a nem teljes érettségben szüretelés csökkenti a gyümölcs élvezeti értékét, a hosszabb szállítási útvonal pedig jelentősen növeli az árat. Nem beszélve az EU-n kívüli termelési, növényvédelmi szabályok nyomon követhetőségének ellenőrzéséről és az annak hiányában fellépő kockázati tényezőkről. Aki tudatos vásárló akar lenni, fogyasszon és vásároljon hazai, szezonális termelésű gyümölcsöket, mert azok a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termékek - írták. A közlemény szerint a szedd magad akciók kiváló lehetőséget teremtenek a friss és biztonságos élelmiszerek fogyasztására.

A miniszter hangsúlyozta: érdemes kivárni a Magyarországon termett gyümölcsök érési idejét, mert így az import helyett ízletesebb termékek választhatók. Nagy István példaként említette az epret, amelynek most van itt a fő szezonja. Hozzátette, ennél a gyümölcsnél továbbra is a nagyon ízletes fajták dominálnak, és a fajtaválasztásnál nem a hosszú eltarthatóság a meghatározó, hanem az íz zamata. Éppen ezért sok belföldi fogyasztó a sokkal jobb ízű magyar szamócát részesíti előnyben az importált termékekkel szemben. A miniszter kiemelte, az itthon termesztett gyümölcsnek kisebb az ökológiai lábnyoma, hiszen nem utazik annyit, mint a külföldről behozott termékek, így a környezetünket is kevésbé terheljük. Ennek érdekében az agártárca számos intézkedésével erősíti a rövid ellátási láncot. Kifejtette, az elmúlt tíz évben tovább nőtt a kereslet a helyi termelők által előállított termékek iránt. Már 2012 októberében 117 termelői piac létrehozásáról számolhattak be, mára pedig ez a szám csaknem megháromszorozódott: tavaly év végén már 324 termelői piac működött országszerte - áll a közleményben.

 

Forrás: MTI


Vétett az egyik alkalmazott – Wang Mester lépett

Vétett az egyik alkalmazott – Wang Mester lépett 

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.