Ezeket bátran ehetjük itt és most

A felelős és tudatos döntés minden téren a szezonális, azaz a természetes érési időben szüretelt hazai gyümölcs fogyasztása - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint az agrárminiszter.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen vannak, akik a külföldi import helyett megvárják a magyar gyümölcsök érési szezonját, és a belföldi termelők termékeit választják. A "mindent akarunk mindenkor" életérzés és fogyasztói szokás rendkívüli módon terheli az ökoszisztémát. A zöldségek és gyümölcsök évszaktól független igénylése, sok ezer kilométerről szállítása kockázatokat hordoz magában a klímaváltozás előidézésében. Ráadásul a nem teljes érettségben szüretelés csökkenti a gyümölcs élvezeti értékét, a hosszabb szállítási útvonal pedig jelentősen növeli az árat. Nem beszélve az EU-n kívüli termelési, növényvédelmi szabályok nyomon követhetőségének ellenőrzéséről és az annak hiányában fellépő kockázati tényezőkről. Aki tudatos vásárló akar lenni, fogyasszon és vásároljon hazai, szezonális termelésű gyümölcsöket, mert azok a termőföldtől az asztalig ellenőrzött és biztonságos termékek - írták. A közlemény szerint a szedd magad akciók kiváló lehetőséget teremtenek a friss és biztonságos élelmiszerek fogyasztására.

A miniszter hangsúlyozta: érdemes kivárni a Magyarországon termett gyümölcsök érési idejét, mert így az import helyett ízletesebb termékek választhatók. Nagy István példaként említette az epret, amelynek most van itt a fő szezonja. Hozzátette, ennél a gyümölcsnél továbbra is a nagyon ízletes fajták dominálnak, és a fajtaválasztásnál nem a hosszú eltarthatóság a meghatározó, hanem az íz zamata. Éppen ezért sok belföldi fogyasztó a sokkal jobb ízű magyar szamócát részesíti előnyben az importált termékekkel szemben. A miniszter kiemelte, az itthon termesztett gyümölcsnek kisebb az ökológiai lábnyoma, hiszen nem utazik annyit, mint a külföldről behozott termékek, így a környezetünket is kevésbé terheljük. Ennek érdekében az agártárca számos intézkedésével erősíti a rövid ellátási láncot. Kifejtette, az elmúlt tíz évben tovább nőtt a kereslet a helyi termelők által előállított termékek iránt. Már 2012 októberében 117 termelői piac létrehozásáról számolhattak be, mára pedig ez a szám csaknem megháromszorozódott: tavaly év végén már 324 termelői piac működött országszerte - áll a közleményben.

 

Forrás: MTI


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.