Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel

Az emberiség már évtizedek óta használja a mikrót, amelyről tévhitek és legendák egész sora kering, ezek szerint káros az egészségre, sőt átalakítja az ételben található DNS szerkezetét. A tudomány szerencsére ennél sokkal megalapozottabban állítja: nincs baj a mikró használatával, sőt akár még több tápanyag is maradhat az így felmelegített élelmiszerben.

„Ha mikorhullámú sütőt használunk, kevesebb tápanyag megy veszendőbe, mint a főzés, vagy olajban sütés esetén” – magyarázta a Huffington Post nevű amerikai portálnak Dr. Guy Crosby, a Harvard egyetem közegészségügyi karának adjunktusa. „Mivel ez egy száraz hevítési eljárás és mivel rendkívül gyors folyamatról van szó, ezért a tápanyagok csak rövidebb ideig vannak kitéve a mikrohullámok által generált hőnek.”

Amikor a mikrohullámú sütő jobb, mint a főzés

Bizonyos, hőre érzékeny tápanyagok, mint például a B-, vagy C-vitamin lebomlanak a főzés során, azonban más anyagok, mint például a paradicsom színét biztosító antioxidáns likopin, vagy a sárgarépában megtalálható béta-karotin hatásfoka épp a hevítéstől növekszik. Hosszan főzve azonban ezeknek a vegyületeknek is csökken a mennyisége. A mikrózás azonban csak rövid ideig hevíti az ételeket, ezért kevesebb tápanyag bomlik le hatására.

„Ha ételt melegítünk, mindegy, hogy mikrohullámú sütőt használunk, főzünk vagy sütünk, ez csökkenteni fogja a hőre lebomló tápanyagok mennyiségét” – tette hozzá Dr. Don Schaffner, a Rutgers egyetem táplálkozástudományi karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen konkrét tápanyagról, mekkora hőmérsékletről és mennyi időről van szó.

Mi a legjobb főzési módszer?

Dr. Crosby és Dr. Susan Nitzke, a University of Wisconsin-Madison táplálkozástudományi karának professzora szerint a gyors főzési módszerek (gőzölés, mikrózás) a legjobbak, legalábbis a tápanyagok mennyiségének maximalizálására.

„Nincs olyan, hogy a legjobb főzési módszer” – tette hozzá a HuffPost Science-nek nyilatkozva Dr.Ashim Datta, a Cornell egyetem biologiai és környezetmérnöki karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen élelmiszerről, milyen elkészítési módról és milyen konyhai eszközről van szó. A lényeg az, hogy ha valamit vízben főzünk, sok tápanyag veszendőbe megy. Ha a mikrohullámú sütőben melegítünk valamit víz nélkül, ez jóval gyorsabban készen lesz, és így nincs idejük lebomlani a tápanyagoknak. Ezen felül azonban más, általános összefüggést nem lehet  megállapítani.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.