Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel

Az emberiség már évtizedek óta használja a mikrót, amelyről tévhitek és legendák egész sora kering, ezek szerint káros az egészségre, sőt átalakítja az ételben található DNS szerkezetét. A tudomány szerencsére ennél sokkal megalapozottabban állítja: nincs baj a mikró használatával, sőt akár még több tápanyag is maradhat az így felmelegített élelmiszerben.

„Ha mikorhullámú sütőt használunk, kevesebb tápanyag megy veszendőbe, mint a főzés, vagy olajban sütés esetén” – magyarázta a Huffington Post nevű amerikai portálnak Dr. Guy Crosby, a Harvard egyetem közegészségügyi karának adjunktusa. „Mivel ez egy száraz hevítési eljárás és mivel rendkívül gyors folyamatról van szó, ezért a tápanyagok csak rövidebb ideig vannak kitéve a mikrohullámok által generált hőnek.”

Amikor a mikrohullámú sütő jobb, mint a főzés

Bizonyos, hőre érzékeny tápanyagok, mint például a B-, vagy C-vitamin lebomlanak a főzés során, azonban más anyagok, mint például a paradicsom színét biztosító antioxidáns likopin, vagy a sárgarépában megtalálható béta-karotin hatásfoka épp a hevítéstől növekszik. Hosszan főzve azonban ezeknek a vegyületeknek is csökken a mennyisége. A mikrózás azonban csak rövid ideig hevíti az ételeket, ezért kevesebb tápanyag bomlik le hatására.

„Ha ételt melegítünk, mindegy, hogy mikrohullámú sütőt használunk, főzünk vagy sütünk, ez csökkenteni fogja a hőre lebomló tápanyagok mennyiségét” – tette hozzá Dr. Don Schaffner, a Rutgers egyetem táplálkozástudományi karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen konkrét tápanyagról, mekkora hőmérsékletről és mennyi időről van szó.

Mi a legjobb főzési módszer?

Dr. Crosby és Dr. Susan Nitzke, a University of Wisconsin-Madison táplálkozástudományi karának professzora szerint a gyors főzési módszerek (gőzölés, mikrózás) a legjobbak, legalábbis a tápanyagok mennyiségének maximalizálására.

„Nincs olyan, hogy a legjobb főzési módszer” – tette hozzá a HuffPost Science-nek nyilatkozva Dr.Ashim Datta, a Cornell egyetem biologiai és környezetmérnöki karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen élelmiszerről, milyen elkészítési módról és milyen konyhai eszközről van szó. A lényeg az, hogy ha valamit vízben főzünk, sok tápanyag veszendőbe megy. Ha a mikrohullámú sütőben melegítünk valamit víz nélkül, ez jóval gyorsabban készen lesz, és így nincs idejük lebomlani a tápanyagoknak. Ezen felül azonban más, általános összefüggést nem lehet  megállapítani.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.