Ezt csinálja a mikrohullámú sütő az ételeinkkel

Az emberiség már évtizedek óta használja a mikrót, amelyről tévhitek és legendák egész sora kering, ezek szerint káros az egészségre, sőt átalakítja az ételben található DNS szerkezetét. A tudomány szerencsére ennél sokkal megalapozottabban állítja: nincs baj a mikró használatával, sőt akár még több tápanyag is maradhat az így felmelegített élelmiszerben.

„Ha mikorhullámú sütőt használunk, kevesebb tápanyag megy veszendőbe, mint a főzés, vagy olajban sütés esetén” – magyarázta a Huffington Post nevű amerikai portálnak Dr. Guy Crosby, a Harvard egyetem közegészségügyi karának adjunktusa. „Mivel ez egy száraz hevítési eljárás és mivel rendkívül gyors folyamatról van szó, ezért a tápanyagok csak rövidebb ideig vannak kitéve a mikrohullámok által generált hőnek.”

Amikor a mikrohullámú sütő jobb, mint a főzés

Bizonyos, hőre érzékeny tápanyagok, mint például a B-, vagy C-vitamin lebomlanak a főzés során, azonban más anyagok, mint például a paradicsom színét biztosító antioxidáns likopin, vagy a sárgarépában megtalálható béta-karotin hatásfoka épp a hevítéstől növekszik. Hosszan főzve azonban ezeknek a vegyületeknek is csökken a mennyisége. A mikrózás azonban csak rövid ideig hevíti az ételeket, ezért kevesebb tápanyag bomlik le hatására.

„Ha ételt melegítünk, mindegy, hogy mikrohullámú sütőt használunk, főzünk vagy sütünk, ez csökkenteni fogja a hőre lebomló tápanyagok mennyiségét” – tette hozzá Dr. Don Schaffner, a Rutgers egyetem táplálkozástudományi karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen konkrét tápanyagról, mekkora hőmérsékletről és mennyi időről van szó.

Mi a legjobb főzési módszer?

Dr. Crosby és Dr. Susan Nitzke, a University of Wisconsin-Madison táplálkozástudományi karának professzora szerint a gyors főzési módszerek (gőzölés, mikrózás) a legjobbak, legalábbis a tápanyagok mennyiségének maximalizálására.

„Nincs olyan, hogy a legjobb főzési módszer” – tette hozzá a HuffPost Science-nek nyilatkozva Dr.Ashim Datta, a Cornell egyetem biologiai és környezetmérnöki karának professzora. Minden attól függ, hogy milyen élelmiszerről, milyen elkészítési módról és milyen konyhai eszközről van szó. A lényeg az, hogy ha valamit vízben főzünk, sok tápanyag veszendőbe megy. Ha a mikrohullámú sütőben melegítünk valamit víz nélkül, ez jóval gyorsabban készen lesz, és így nincs idejük lebomlani a tápanyagoknak. Ezen felül azonban más, általános összefüggést nem lehet  megállapítani.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.