Márton-napi vacsorával készül a budapesti topétterem

A Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest impozáns épületében található Spago Budapest idén is különleges ajánlattal várja vendégeit Márton-nap alkalmából. November 11-én a liba kerül a középpontba, az étterem egy gondosan összeállított menüvel készül a jeles alkalomra, november 10-én pedig a Sunday Brunch fogásai adnak csavart a klasszikus ünnepi ízeknek.

Márton-nap hagyományosan a libaételek ünnepe, melynek eredete Szent Márton történetéhez köthető: a legenda szerint mikor a püspöki kinevezést hozó pápai követ elől a libák óljába bújt el, a libák hangos gágogása árulta el rejtekhelyét. E nap ételei az őszi termés, a bőséges lakomák és a gazdag, telt ízek ünnepét jelentik.


Fotó: Spago

A Spago Budapest Márton-napi menüje tökéletesen tükrözi ezt az örökséget: a vacsoramenü első fogása egy ízletes libamáj trió, amely terrine, mousse és serpenyőben sült libamáj kombinációját kínálja, birsalma chutney és francia briós kíséretében. A főétel konfitált libacomb, amelyet krémes fehérbabos káposzta ragu, árpagyöngy és rozmaring tesz teljessé. A menü zárása sem marad el egy klasszikus újragondolása nélkül: a “Lúdláb szelet” étcsokoládé mousse és meggy kompót formájában jelenik meg.

„Az étterem Sunday Brunch kínálata is hű marad a Márton-napi hagyományokhoz, így azok is átélhetik ezt a gasztronómiai élményt, akik már november 10-én, vasárnap szeretnék felfedezni a libás fogásokat”

– mondja Szántó István séf, hozzátéve, hogy a menüben a hagyományos fogásokat egy csipetnyi modernséggel ötvözték, így az autentikus ízek mellett izgalmas meglepetéseket is kínálnak.


Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.