A ferrarai székesegyház oldalában levő szűk utca vezet az al Brindisi (Ivó) nevű étteremhez. Egykor Chiuchiolino (Részeges) volt a neve, és csak ladikkal lehetett megközelíteni, mivel majdnem hatszáz évvel ezelőtt még egy láp közepén állt - mutatta be a világ legrégebbi éttermét a La Repubblica napilap internetes kiadása.
Az olasz étteremkalauzokban nemcsak életkora, hanem rendkívüli borospincéje miatt is kiemelt étterem már a költő Ludovico Ariosto (1474-1533) egyik komédiájában is szerepelt. Ferrarában úgy tudják, hogy a valamikor fogadóként is működő al Brindisi első emeletén szállt meg a város egyetemén tanuló Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) csillagász.
Az éttermet az ötvenes évek óta a vendéglátásban hosszú múltra visszatekintő Pellegrini család vezeti.
Az olasz sajtó nem felejtette el megjegyezni, hogy a ferrarai étterem jóval idősebb mint a spanyolok által a világ legrégebbi éttermeként hirdetett Casa Botin, amelyet 1725-ben nyitottak meg Madridban. (MTI)
Ferrarában van a világ legrégebbi étterme
(MTI) - A mai napig várja a vendégeket a világ legrégebbi, 1435-ben alapított étterme az olaszországi Ferrarában.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.