A ferrarai székesegyház oldalában levő szűk utca vezet az al Brindisi (Ivó) nevű étteremhez. Egykor Chiuchiolino (Részeges) volt a neve, és csak ladikkal lehetett megközelíteni, mivel majdnem hatszáz évvel ezelőtt még egy láp közepén állt - mutatta be a világ legrégebbi éttermét a La Repubblica napilap internetes kiadása.
Az olasz étteremkalauzokban nemcsak életkora, hanem rendkívüli borospincéje miatt is kiemelt étterem már a költő Ludovico Ariosto (1474-1533) egyik komédiájában is szerepelt. Ferrarában úgy tudják, hogy a valamikor fogadóként is működő al Brindisi első emeletén szállt meg a város egyetemén tanuló Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) csillagász.
Az éttermet az ötvenes évek óta a vendéglátásban hosszú múltra visszatekintő Pellegrini család vezeti.
Az olasz sajtó nem felejtette el megjegyezni, hogy a ferrarai étterem jóval idősebb mint a spanyolok által a világ legrégebbi éttermeként hirdetett Casa Botin, amelyet 1725-ben nyitottak meg Madridban. (MTI)
Ferrarában van a világ legrégebbi étterme
(MTI) - A mai napig várja a vendégeket a világ legrégebbi, 1435-ben alapított étterme az olaszországi Ferrarában.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.