Fiatalság, borosság

Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvényének programja

Az idei Budavári Borfesztiválon…

… a fiatal borászoké a főszerep. Felnőtt a második generáció. (Talán) mindent tudnak a szőlőről, borról, az apró családi titkokról. Közülük páran már biztosan megkapták szüleiktől a nagy pincekulcsot is. Most rajtuk a világ szeme, eljött az idő, hogy megmutassák, ők milyen bort tudnak készíteni. Diktál a divat, a legújabb trendek, de a mi fiatal borászaink érzéssel, óvatosan frissítenek a receptúrán. Boraik naprakészek, ám a tradíció ízei épp úgy dominálnak bennük, mint elődeik boraiban. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a fiatalok. A fiatal borász személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon. És még ami fontos: a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete lesz idén a Budavári Borfesztivál vendége.
Az ország 10 borvidékének 28 ismert, a magas minőségű borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője szórakoztatja a közönséget az Oroszlános udvarban, a Magyar Rádió színpada mellett. Felváltva és együtt töltögetve a jó nedűket a poharakba. 

… Horváthország lesz a díszvendég. Köztudott, hogy az ország borászainak közel fele nem értékesíti borait, csupán saját igényeik kielégítésére termel, melyre egy régi mondás is utal: „Olyan még nem volt, hogy egy zagorjei (ember) bort adott volna el, inkább megitták a barátai”. Ezért számos kereskedelmi forgalomba kerülő bor, még mindig viszonylag ismeretlen Horvátország határain túl. Ezekkel a rejtett kincsekkel ismerkedhetnek meg most fel a magyar borkedvelők. A borok mellett az ország gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.

… ismét lesz Boregyetem. A fesztivált megelőző hétfőn, szeptember 10-én a fiatal borászok tartanak baráti hangulatú, izgalmas előadásokat. A XXI. század Bikavéréről és Egri Csillagáról Gál Tibor és Sebestyén Csaba mesélnek. Gere Andrea és Hernyák Tomi vitát indítanak arról, vajon hol dől el minden: a szőlőben, vagy talán a Facebook-on? Árvay Angelika és Demeter Endre édes mostohánkról, a tokaji borról beszélgetnek. Kedden, 11-én bemutatkozik Horvátország: borászok és borok hívják segítségül a történelmet, akultúrát, hogy a hallgatók átfogó képet kapjanak szomszédaink borkultúrájáról.

 

Az elmúlt évben a fogyatékkal élőket egy külön előadással várta Nagy Ákosné, a Corvinus Egyetem docense. Több mint 40 vak és gyengén látó tapasztalhatta meg többek között azt, hogy kell szakszerűen bort kóstolni, melyik bort milyen hőmérsékleten szokás fogyasztani, milyen ételhez melyik bort érdemes választani. Idén a siketeknek és nagyothallóknak szeretné a Boregyetem ugyanezt az élményt megadni. Egy jeltolmács segítségével az érdeklődők számos új információt szerezhetnek a borokkal, borkóstolással kapcsolatban.

… minőségi gasztronómia vár mindenkit kirobbanó formában. A vendégek nyári horvátországi emlékei elevenednek meg a díszvendég, Horvátország jóvoltából a fesztivál zenés szigetén, ahol a régiók jellemző alapanyagai, ételei kerülnek asztalra. Öt napon át a frissen szelt dalmát sonka és a délszláv konyha emblematikus fogásai csábítanak. Egy lépésre tőlük a hozzájuk illő könnyű, horvát borok úsztatják meg a halat s mi jó falat: pljeskavica Malvasiaval és még temérdek felfedezésre váró íz invitálja a kalandra éhes látogatót.

 

 


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.