Fogd munkára a mesterséges intelligenciát!

A mesterséges intelligencia futurisztikus vízióból átlépett a valóságba, és egyre inkább mindennapjaink részévé válik. Jelenléte a munka világát is átformálja – akadnak, akik tartanak tőle, de vannak, akik a munkaerőhiány enyhítését remélik a folyamatoktól. A vendéglátás számára mindenesetre remek fejlesztési lehetőségeket rejt az AI használata.

Az AI-alapú programok verhetetlenek a folyamatok automatizálásában és a hibák kiszűrésében, ami önmagában is időt szabadít fel a vendéglősök számára, így több energiát fektethetnek a vendégekkel való foglalkozásba és a kreatív folyamatokra, mint az étlaptervezés vagy a fogások megalkotása. Lássuk, milyen kollégákkal dolgozhat együtt egy modern vendéglátós – akár már holnaptól!

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Digitális asszisztencia

Egy AI-alapú digitális asszisztens zokszó nélkül vállalja át a leghálátlanabb adiminisztratív feladatokat is a munkatársaktól. Költségszámításokat végez, bevételt prognosztizál, műszakbeosztásokat készít.

Delicious Data platform például nagy mennyiségű adatra támaszkodva fogyasztási előrejelzéseket készít, amelyek az értékesítés megtervezését segítik.  Az AI arra is képes, hogy a rendelkezésre álló alapanyagok alapján új recepteket javasoljon – ezeket továbbgondolva ízletes és kreatív fogásokat kínálhat az étterem. Léteznek AI-alapú programok a munkaerő-tervezés folyamatainak támogatására (több hazai fejlesztés is elérhető erre a feladatra), így kiküszöbölhető a létszámhiány: ezek a szoftverek váltásokat és műszakbeosztásokat készítenek üzleti és személyi adatokra támaszkodva. Személyzet nélkül persze nehéz a műszakbeosztás készítése, ezért az AI a toborzásban is segít: a ChatGPT például képes vonzó álláshirdetéseket készíteni.

A METRO népszerű vendéglátóipari szoftvercsomagja, a DISH by METRO szintén nagyban épít a mesterséges intelligenciára: több százezer adathalmazt elemezve képes a keresőrobotok számára vonzó honlapokat készíteni és azok tartalmi részeit tökéletesre optimalizálni, ezzel nagyban segítve az asztalfoglalások és ételrendelések számának növelését.

Digitális ügyfélkapcsolat

Bár a vendégekkel való személyes kommunikáció fontos része, sőt sajátossága a vendéglátós munkának, azért ezen a területen is létezik automatizálható munka. Bosszúságot szül például az ügyfélben, ha a telefonos vagy internetes megkeresésére nincs azonnali reakció – egy chatbot vagy voice bot alkalmazásával azonban gördülékeny lesz az ezeken a csatornákon leadott rendelések és foglalások felvétele, és még az újdonságokat is ki tudja ajánlani (a magyar piacon is számos megoldás elérhető erre). Ki hinné, de a mesterséges intelligencia alapú beszédtechnológiák már a telefonos ügyfélkapcsolatban is sikeresen helytállnak! Egy intelligens voice bot például képes fogadni az ügyfelek telefonon vagy WhatsApp-on érkező rendeléseit, foglalásait vagy egyéb kéréseit, és elküldeni egyenesen a pénztárgép rendszerébe. Az egyébként is elfoglalt személyzetnek így nem kell telefonügyeletet tartania.

Digitális marketing

Minden vendéglátóhelynek szüksége van megkapó grafikákra és illusztrációkra akár dekorációs célokra, akár az online kommunikációban. Az AI-alapú képgenerátorok – mint a Midjourney – másodpercek alatt tudnak képet előállítani megadott téma és részleteket mentén; igaz, a program elsőre nem feltétlenül találja el a „megrendelő” ízlését, de érdemes kísérletezgetni vele. A ChatGPT pedig képes közösségi média kampányok tervezésére, így megfelelő információcsomag birtokában a posztok szöveges és vizuális tartalmára, valamint időzítésére egyaránt hasznos tippeket ad.

A mesterséges intelligenciával való érdemi együttműködés alapja azonban mindenekelőtt a megfelelő digitális háttér megteremtése. Ebben segít a DISH by METRO éttermi szoftvercsomag, mely egyes folyamatok – mint a rendelés vagy az asztalfoglalás – automatizálására is könnyen alkalmazható megoldást kínál.

Forrás: MPulse.de


Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán 

Bemutatják Szabolcs-Szatmár Bereg gazdag ízvilágát.
Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma

Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma 

A legjobb három közé választották egy rangos filmfesztiválon a Gundel Étterem jelnyelvi kommunikációt bemutató alkotását.
Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét

Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét 

Bejelentették a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-25 nemzetközi zsűrijének névsorát.
Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon

Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon 

Az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász.
Íme, a legújabb prémium gin portfólió

Íme, a legújabb prémium gin portfólió 

A Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.
Olaszországban már hódít a vegán Nutella

Olaszországban már hódít a vegán Nutella 

Vajon ugyanazt az ízt és állagot kínálja, mint az eredeti?
Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet

Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet  

Aggasztó körülményeket látva elrendelték a bezárást.
Különleges bemutatóra készül a Meki

Különleges bemutatóra készül a Meki 

Ingyenes koncertekkel és a McDonald’s történetében is egyedi meglepetéssel ünnepel a Nyugati téri Meki.
Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás 

A hőhullámok és a szárazság megtette hatását az elmúlt években és megbénította az olívaolaj-termelést.
Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon

Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon 

Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon szeptember 6. és 8. között.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.