Főképp tokaji borok a ProWein-en

A tavalyelőtti tizenhattal, és a múlt évi huszonnéggyel szemben idén tizenkilenc kiállító képviseli a magyar borászatot a bor világpiacának vezető szakvásárán. A düsseldorfi ProWein 2013. március 24-26. között ezúttal rekordot dönt. Ötven országból több mint négyezer vállalat állít ki az eddigi jelentkezések alapján.

A kiállító magyar borászok általában a szervezettséget dicsérik a düsseldorfi rendezvényen, és elégedettek a szakmai látogatók magas számával, akik sok üzleti lehetőséggel ismertetik meg a kiállítókat. Általában 40 ezer körüli érdeklődő keresi fel a ProWeint három nap alatt. Köztük hatvan-nyolcvan magyar szakembert szoktak regisztrálni a pénztáraknál – tájékoztat Máté Szilvia, a düsseldorfi vásár magyarországi képviselője.
Hangsúlyozza, hogy a tavalyi 200 után idén 225 négyzetméteren, látványosabban mutatkoznak be a magyar cégek:
- Nyolc vállalat bérelt standot Tokaj-Hegyaljáról, és a régió ezzel dominál majd hazánk vásári kínálatában a düsseldorfi seregszemlén. De képviseli magát Abaújszántó, Neszmély, Pannonhalma, Siklós, Sopron, Szekszárd és Tök is, mindannyian a 6-os csarnokban.
A legnagyobb közönségsikert várhatóan most is a központi kóstoló zóna aratja, a 2-es számú csarnokban. Minden látogató pohárral kezében barangolhat 1000 féle kiállított bor labirintusában, és saját maga tölthet abból az italból, amelyre kíváncsi.

Máté Szilvia tizenkilenc éve képviseli a düsseldorfi vásár vállalatot Magyarországon. A támogatott vásárok közül a ProWein sokáig hiányzott. Aztán a borászok felfedezték üzleti jelentőségét, és az 1990-es években kilobbizták a támogatást az Agrármarketing Centrumnál a düsseldorfi részvételhez:
- Ilyen sok kiállítót még soha nem üdvözölhettek, mint amennyien idén részt vesznek a ProWein szakvásáron. Ott lesz minden olyan nemzet és régió, amely aktívan szerepel a nemzetközi borkereskedelemben – hangsúlyozza Máté Szilvia. - De kiállít a feltörekvő új piaci szereplők egy része is. A bortermelők és -kereskedők mellett pedig szokás szerint részt vesz a vásáron minőségi szeszesitalok összesen háromszáz gyártója is, hogy kihasználja a lehetőséget, és találkozzon a világ minden tájáról érkező italkereskedőkkel és vendéglátósokkal.

Michael Degen, a rendező Düsseldorfi Vásárvállalat kereskedelmi igazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón ismertette, hogy miért érdemes kiállítani a ProWein szakvásáron vagy ellátogatni rá:
- Düsseldorf minden év márciusában a bor és szeszesital szektor „világvárosává” válik. A borok legújabb évjáratával, rendhagyó szeszes italokkal és az ágazathoz közel álló kiegészítő termékekkel a ProWein átfogó képet nyújt a világpiac legújabb kínálatából. Egyben az ágazat fejlődési irányzatairól és újdonságairól.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy legutóbb a látogatók egyharmada érkezett Németországon kívülről a Rajna parti vásárvárosba. Főként a nagy nemzetközi felvevő piacok üzletemberei érdeklődnek, elsősorban az Egyesült Királyságból, Skandináviából, Oroszországból, az USA-ból és Kínából.

A legnagyobb látogatói csoportot a kereskedők jelentették, 47 százalékos részaránnyal. Utánuk következik a vendéglátás és a szállodaipar. Rajtuk kívül 900 újságíró tudósított az eseményekről.
Aki tervezi, hogy megnézi a ProWein-t, annak érdemes előre megvenni a belépőjegyet interneten – a jelentős kedvezmény miatt. A napijegy 30 euróba kerül, a három napos bérlet pedig 54 euróba a www.prowein.de oldalon, a Visitor Service menüpontban. Ráadásul a belépőjegy ingyenes utazásra jogosít a düsseldorfi és környékbeli tömegközlekedési járatokon, valamint a vasút- és autóbusz-vonalakon. A helyszínen a napijegy ára 40, a bérleté 65 euró.


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.