Főképp tokaji borok a ProWein-en

A tavalyelőtti tizenhattal, és a múlt évi huszonnéggyel szemben idén tizenkilenc kiállító képviseli a magyar borászatot a bor világpiacának vezető szakvásárán. A düsseldorfi ProWein 2013. március 24-26. között ezúttal rekordot dönt. Ötven országból több mint négyezer vállalat állít ki az eddigi jelentkezések alapján.

A kiállító magyar borászok általában a szervezettséget dicsérik a düsseldorfi rendezvényen, és elégedettek a szakmai látogatók magas számával, akik sok üzleti lehetőséggel ismertetik meg a kiállítókat. Általában 40 ezer körüli érdeklődő keresi fel a ProWeint három nap alatt. Köztük hatvan-nyolcvan magyar szakembert szoktak regisztrálni a pénztáraknál – tájékoztat Máté Szilvia, a düsseldorfi vásár magyarországi képviselője.
Hangsúlyozza, hogy a tavalyi 200 után idén 225 négyzetméteren, látványosabban mutatkoznak be a magyar cégek:
- Nyolc vállalat bérelt standot Tokaj-Hegyaljáról, és a régió ezzel dominál majd hazánk vásári kínálatában a düsseldorfi seregszemlén. De képviseli magát Abaújszántó, Neszmély, Pannonhalma, Siklós, Sopron, Szekszárd és Tök is, mindannyian a 6-os csarnokban.
A legnagyobb közönségsikert várhatóan most is a központi kóstoló zóna aratja, a 2-es számú csarnokban. Minden látogató pohárral kezében barangolhat 1000 féle kiállított bor labirintusában, és saját maga tölthet abból az italból, amelyre kíváncsi.

Máté Szilvia tizenkilenc éve képviseli a düsseldorfi vásár vállalatot Magyarországon. A támogatott vásárok közül a ProWein sokáig hiányzott. Aztán a borászok felfedezték üzleti jelentőségét, és az 1990-es években kilobbizták a támogatást az Agrármarketing Centrumnál a düsseldorfi részvételhez:
- Ilyen sok kiállítót még soha nem üdvözölhettek, mint amennyien idén részt vesznek a ProWein szakvásáron. Ott lesz minden olyan nemzet és régió, amely aktívan szerepel a nemzetközi borkereskedelemben – hangsúlyozza Máté Szilvia. - De kiállít a feltörekvő új piaci szereplők egy része is. A bortermelők és -kereskedők mellett pedig szokás szerint részt vesz a vásáron minőségi szeszesitalok összesen háromszáz gyártója is, hogy kihasználja a lehetőséget, és találkozzon a világ minden tájáról érkező italkereskedőkkel és vendéglátósokkal.

Michael Degen, a rendező Düsseldorfi Vásárvállalat kereskedelmi igazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón ismertette, hogy miért érdemes kiállítani a ProWein szakvásáron vagy ellátogatni rá:
- Düsseldorf minden év márciusában a bor és szeszesital szektor „világvárosává” válik. A borok legújabb évjáratával, rendhagyó szeszes italokkal és az ágazathoz közel álló kiegészítő termékekkel a ProWein átfogó képet nyújt a világpiac legújabb kínálatából. Egyben az ágazat fejlődési irányzatairól és újdonságairól.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy legutóbb a látogatók egyharmada érkezett Németországon kívülről a Rajna parti vásárvárosba. Főként a nagy nemzetközi felvevő piacok üzletemberei érdeklődnek, elsősorban az Egyesült Királyságból, Skandináviából, Oroszországból, az USA-ból és Kínából.

A legnagyobb látogatói csoportot a kereskedők jelentették, 47 százalékos részaránnyal. Utánuk következik a vendéglátás és a szállodaipar. Rajtuk kívül 900 újságíró tudósított az eseményekről.
Aki tervezi, hogy megnézi a ProWein-t, annak érdemes előre megvenni a belépőjegyet interneten – a jelentős kedvezmény miatt. A napijegy 30 euróba kerül, a három napos bérlet pedig 54 euróba a www.prowein.de oldalon, a Visitor Service menüpontban. Ráadásul a belépőjegy ingyenes utazásra jogosít a düsseldorfi és környékbeli tömegközlekedési járatokon, valamint a vasút- és autóbusz-vonalakon. A helyszínen a napijegy ára 40, a bérleté 65 euró.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.