Formalinban úszó tehén

Damien Hirst az egyik legfelkapottabb, legellentmondásosabb és a Sunday Times felmérése szerint egészen biztosan a legjobban kereső és legmasszívabb vagyonnal rendelkező brit kortárs művész, aki a siker érdekében nem riad vissza semmitől - írja a Pazar Cuccok.

Hirst munkáinak kedvelt és visszatérő motívuma a halál. Legismertebb munkája egy 18 századi ásatáskor előbukkant emberi koponya, mely 8601 db gyémánttal kirakva végül 100 millió dollárért (23 mrd Ft) kelt el egy 2008-as árverésen. Az összegnek kevesebb,mint az egyharmada a gyémánt piaci értéke, a másik két harmad a koponya és a „hozzáadott érték”.

Másik főszereplőnk Mark Hix étteremtulajdonos, aki nagyon tudhat valamit, hiszen a válság évei alatt létrehozott éttermei közül mind a hét instant sikerré nőtté ki magát. Legújabb projektje a London keleti részén, a Rivington streeten lévő Tramshed étterem, mely egy használaton kívüli trafóházból került kialakításra.

Az újonnan megnyitott étterem központi belső dekorációjának elkészítésével Damien Hirstet bízta meg. Hirst nem hazudtolta meg önmagát, a „Cock and Bull” címen futó installáció képében egy formalinnel teli akváriumban úszó életnagyságú preparált szarvasmarha, hátán egy kakassal sokkolja az étterem művészetértő közönségét. A választás nem teljesen fogalom nélküli, hiszen az étterem étlapján csak marha és csirke ételeket találhatunk, de amíg egy tengerparti étteremben megszokott, hogy az akváriumban úszó halak és homárok közül választjuk ki a vacsoránkat, addig ez egy szarvasmarha esetében már nem olyan hétköznapi, mely ráadásul már nem is él.

Hirst egy bónusz festménnyel is meglepte az éttermet vagy pusztán csak valami színes, vicces alkotással próbálta enyhíteni a formalinban úszó állati tetemek által keltett éttermi hangulatot. Így született meg a „Cow and Chiken” című festmény, mely a Cartoon Networkön a 90-es évek végén futó, azonos nevű sorozat két főhősét ábrázolja, a tehenet és a csirkét. (forrás: Pazar Cuccok)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.