Formalinban úszó tehén

Damien Hirst az egyik legfelkapottabb, legellentmondásosabb és a Sunday Times felmérése szerint egészen biztosan a legjobban kereső és legmasszívabb vagyonnal rendelkező brit kortárs művész, aki a siker érdekében nem riad vissza semmitől - írja a Pazar Cuccok.

Hirst munkáinak kedvelt és visszatérő motívuma a halál. Legismertebb munkája egy 18 századi ásatáskor előbukkant emberi koponya, mely 8601 db gyémánttal kirakva végül 100 millió dollárért (23 mrd Ft) kelt el egy 2008-as árverésen. Az összegnek kevesebb,mint az egyharmada a gyémánt piaci értéke, a másik két harmad a koponya és a „hozzáadott érték”.

Másik főszereplőnk Mark Hix étteremtulajdonos, aki nagyon tudhat valamit, hiszen a válság évei alatt létrehozott éttermei közül mind a hét instant sikerré nőtté ki magát. Legújabb projektje a London keleti részén, a Rivington streeten lévő Tramshed étterem, mely egy használaton kívüli trafóházból került kialakításra.

Az újonnan megnyitott étterem központi belső dekorációjának elkészítésével Damien Hirstet bízta meg. Hirst nem hazudtolta meg önmagát, a „Cock and Bull” címen futó installáció képében egy formalinnel teli akváriumban úszó életnagyságú preparált szarvasmarha, hátán egy kakassal sokkolja az étterem művészetértő közönségét. A választás nem teljesen fogalom nélküli, hiszen az étterem étlapján csak marha és csirke ételeket találhatunk, de amíg egy tengerparti étteremben megszokott, hogy az akváriumban úszó halak és homárok közül választjuk ki a vacsoránkat, addig ez egy szarvasmarha esetében már nem olyan hétköznapi, mely ráadásul már nem is él.

Hirst egy bónusz festménnyel is meglepte az éttermet vagy pusztán csak valami színes, vicces alkotással próbálta enyhíteni a formalinban úszó állati tetemek által keltett éttermi hangulatot. Így született meg a „Cow and Chiken” című festmény, mely a Cartoon Networkön a 90-es évek végén futó, azonos nevű sorozat két főhősét ábrázolja, a tehenet és a csirkét. (forrás: Pazar Cuccok)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.