Formálódik a pálinkatörvény

Államtitkári egyeztetés folyik a pálinkafőzés könnyítésével kapcsolatos törvénymódosításról. A részletekről a kormány június 31-i döntését követően ad felvilágosítást a tárca.

A Pénzcentrum.hu szerint a nemzetgazdasági tárca törvénymódosítási elképzeléseiből kiderül: a jövőben sem főzhetne akárki piacon vásárolt gyümölcsből szabadon az erkélyén, garázsbán, vagy a sufniban pálinkát.

A portál szerint a Matolcsy György vezette minisztérium úgy módosítaná a jövedéki törvényt, hogy bevezetné a magánfőzés intézményét. Ennek keretei között csak 18 évesnél idősebb gyümölcstermelő főzhetne pálinkát, de ő is csak a saját maga termelte alapanyagból. A formálódó szabályozás továbbra is tiltaná a házilag kuktából, centrifugából, vagy bojlerből barkácsolt pálinkafőző készségek használatát. Kizárólag az Európai Unióban engedélyezett, legfeljebb százliteres berendezések használatát engedélyeznék, ha azokat előbb a vámhatóság is nyilvántartásba vette.

A Pénzcentrum.hu szerint a vámosok a főzés során is rajtatartanák a szemüket a magánfőzdéken. A munka megkezdése előtt három nappal be kell jelenteni a hatóságnak, ha valaki le akarja főzni a cefrét. Tudatni kell, hogy milyen gyümölcsből és mennyi cefréből készül a pálinka. Jó hír viszont, hogy nem kellene a jelenlegi, hektoliter fokonként 1.380 forintos adót megfizetni.

A magánfőzők adómentesen készíthetnek ötven liter, ötven fokos pálinkát, de ezt nem hozhatják kereskedelmi forgalomba. E mennyiség fölött vagy eleve eladásra szánt pálinka előállítása esetén már hektoliter fokonként 2.761 forint jövedéki adót kellene fizetni, azaz annyit, mint jelenleg a kereskedelmi főzdéknek. Ha valaki eladásra főzne pálinkát, akkor a munka megkezdése előtt be kell fizetnie a jövedéki adót és be kell szereznie a szükséges mennyiségű zárjegyet is.

A pálinkafőzés könnyítését Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel, amikor június nyolcadikán ismertette a kormány 29 pontos akciótervét.


Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.