Formálódik a pálinkatörvény

Államtitkári egyeztetés folyik a pálinkafőzés könnyítésével kapcsolatos törvénymódosításról. A részletekről a kormány június 31-i döntését követően ad felvilágosítást a tárca.

A Pénzcentrum.hu szerint a nemzetgazdasági tárca törvénymódosítási elképzeléseiből kiderül: a jövőben sem főzhetne akárki piacon vásárolt gyümölcsből szabadon az erkélyén, garázsbán, vagy a sufniban pálinkát.

A portál szerint a Matolcsy György vezette minisztérium úgy módosítaná a jövedéki törvényt, hogy bevezetné a magánfőzés intézményét. Ennek keretei között csak 18 évesnél idősebb gyümölcstermelő főzhetne pálinkát, de ő is csak a saját maga termelte alapanyagból. A formálódó szabályozás továbbra is tiltaná a házilag kuktából, centrifugából, vagy bojlerből barkácsolt pálinkafőző készségek használatát. Kizárólag az Európai Unióban engedélyezett, legfeljebb százliteres berendezések használatát engedélyeznék, ha azokat előbb a vámhatóság is nyilvántartásba vette.

A Pénzcentrum.hu szerint a vámosok a főzés során is rajtatartanák a szemüket a magánfőzdéken. A munka megkezdése előtt három nappal be kell jelenteni a hatóságnak, ha valaki le akarja főzni a cefrét. Tudatni kell, hogy milyen gyümölcsből és mennyi cefréből készül a pálinka. Jó hír viszont, hogy nem kellene a jelenlegi, hektoliter fokonként 1.380 forintos adót megfizetni.

A magánfőzők adómentesen készíthetnek ötven liter, ötven fokos pálinkát, de ezt nem hozhatják kereskedelmi forgalomba. E mennyiség fölött vagy eleve eladásra szánt pálinka előállítása esetén már hektoliter fokonként 2.761 forint jövedéki adót kellene fizetni, azaz annyit, mint jelenleg a kereskedelmi főzdéknek. Ha valaki eladásra főzne pálinkát, akkor a munka megkezdése előtt be kell fizetnie a jövedéki adót és be kell szereznie a szükséges mennyiségű zárjegyet is.

A pálinkafőzés könnyítését Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel, amikor június nyolcadikán ismertette a kormány 29 pontos akciótervét.


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.