Füred Gastro - Fókuszban: a liba ételek!

November második hétvégéjén tizenöt kiváló Balaton-környéki étterem és borászat kínálatával és sokszínű kulturális programmal várja Balatonfüred a vendégeket a Füred Gastro fesztiválra, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában.

A Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezésben második alkalommal rendezi meg Balatonfüred városa a Füred Gastro fesztivált, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában. Az ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borok is a Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományát, az újbor első kóstolását kínálják az ínyenceknek a kreatív liba-ételek mellé.

 

A fesztiválon közreműködő séfek célja, hogy bemutassák a liba felhasználásának sokszínűségét, ezáltal is népszerűsítsék a fogyasztását. A liba a magyar gasztronómia egyik fő alapanyaga, amely 2012-től hungaricum. „Hatalmas előnye – fogalmaz Csapody Miklós, a Pannon Gasztro Akadémia elnöke –, hogy az állat minden részét fel tudjuk használni és változatosan elkészíteni. Az egyik legízletesebb húsa van, mája pedig igazán kimagasló élményt ad. Minden étel, amely libából készül, más és más kiváló hazai bort kíván maga mellé.”

A kulináris élvezetek mellett látványosságokban sem lesz hiány: a fesztiválon kialakított látványkonyha-színpadon három balatonfüredi étterem főzi-süti majd a liba-különlegességeket, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók. A fesztivál színpadi programjainak sorát szombaton 10 órakor a hazai gyerekközönség újdonsült kedvenceinek játékos produkciója indítja. A Belvárosi Betyárok interaktív gyerekkoncertjét 11.30-tól Hangácsi Márton, majd 13 órától a junior Artisjus-díjas énekesnő és dalszerző, Szeder koncertje követi. A kora esti program 17 órától a toplistás slágereiről ismert brit muzsikus Charlie Winston, 18.15-től pedig az olasz nu-jazz formáció csapata, a Gabin lép fel. 20.15-kor Spanyolország egyik szuper-produkciója, a Che Sudaka érkezik Balatonfüredre. A vasárnapi Füred Gastro program 10 órakor a veszprémi Kabóca Bábszínház produkciójával veszi kezdetét, majd 13 órakor a Random Trip produkciója lesz a nagyszínpadon.

A Füred Gastro szakmai partnere a MOL Nagyon Balaton és a Veszprém EKF2023. Éttermek: A Konyhám/Balatonfenyves, Balaton Borgaléria/Balatonfüred, Bistro Sparhelt/Balatonfüred, Déli Part BBQ/Siófok, Gusto13 Bistro&Delicate/Veszprém, Hableány Bisztró/Badacsonytomaj, Karolina Kávéház/Balatonfüred, Kistücsök Étterem / Balatonszemes, Neked Főztem / Balatonfüred, Zánka, Oliva Étterem/Veszprém, Söptei Étterem / Csopak, Pörc Bisztró és Delikát/Balatonkenese, Szent Donát Borkúria/ Csopak, Vitorlás Étterem/Balatonfüred, Péklány Kézműves Pékség/Balatonfüred;

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.