Gasztrojáték - kortárs ételfotó és - styling

Az étkezési kultúrához a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyûjteménye számos ponton kapcsolódik, éppen ezért a múzeum fontos feladatának tartja az e területen fellelt történelmi, történeti források, dokumentumok megôrzése mellett a gasztronómia mûvészeti értékeinek bemutatása is. Ilyen értéket képviselnek a gasztrodesign sajátos ágát reprezentáló fotómûvészeti alkotások is.

A FoodPlay / GasztroJáték nemzetközi kortárs fotókiállítás igyekszik a trendérzékeny látogatói réteget is megszólítani; inspirációt adni a hazai közönségnek, a fotográfus és a stylist szakmáknak. A különféle élelmiszerek, ételek, az étkezési kultúra évszázadok óta fontos ihletôje a képzômûvészetnek – gondoljunk csak Giuseppe Arcimboldo (1526/27–1593) termésekbôl, gyümölcsökbôl, zöldségekbôl összeállított ötletes portréira vagy a németalföldi festôk élethûen és részletgazdagon megfestett ínycsiklandó csendéleteire.

Manapság gyakran beszélünk a gasztronómia forradalmáról, amelyhez természetes módon kapcsolódik a kortárs képi megjelenítés is. Az „image-korszak” egyik legmeghatározóbb és leglátványosabb megnyilvánulási formái alighanem az ételekrôl és az étkezésrôl készített képek – ez az a terület, ahol úgy érezhetjük, hogy belôlünk is könnyen válhat mesterszakács vagy éppen ínyenc. Hiszen nem kell fotómûvésznek lennünk ahhoz, hogy szívesen komponáljunk és küldjünk egymásnak képeket az általunk elkészített étekrôl vagy az étteremben éppen feltálalt lakomáról. Az efféle fotócsemegék „jó étvággyal fogyasztása” mindennapi életünk részévé vált. Míg ezeket kóstolgatjuk, magunkat is ízlelgetjük: mit, hogyan eszünk, és hogyan gondolkodunk az ételekrôl. Az ételfotó: korrajz.

Az ételfotók minôsége természetesen igen változatos képet mutat, nemcsak technikai, de esztétikai és koncepcionális szempontból is. Az egyik végponton a tisztán funkcionális igénnyel létrehozott, étvágygerjesztô ételképeket látjuk – ilyenek az étlapokon megjelenített fogások, a szakácskönyvek illusztrációi, óriásplakátok vágykeltô vagy árkommunikációs céllal készült fotói –, a másikon a mögöttes tartalmakat hordozó, autonóm műalkotásokat, amelyeken az étek önmagán túlmutató, játékos asszociációra, esetleg valamilyen szimbolikus jelentés megfejtésére buzdító inspiráció.

A kiállítás elsôsorban az utóbbi terület alkotásait és azok alkotóit szeretné bemutatni, széles nemzetközi kitekintéssel. Helyet kap itt néhány tisztán képzőművészeti munka is, de az alkotások zöme mégsem önálló mûvészeti projektek eredménye, hanem stílusteremtô fotográfiai magazinok, internetes oldalak felkérésére vagy termékreklámként készült produkció. A különbözô indíttatásból és stílusban megfogalmazott mûvek mindegyikén az étel mint ihletadó forrás jelenik meg, közös jellemzôjük a játékos kidolgozás és az autonóm vizuális nyelv.

Az itt látható képek többsége csapatmunkában született. A fényképész együtt dolgozik a mûvészeti vezetôvel, a food stylisttal – az étel-stilisztával –, azaz az „aszpik-szobrásszal” és a „makaróni-bodorítóval”, a set designerrel és a retusôrrel. Ezekbôl az együttmûködésekbôl lenyûgözôen gazdag látványvilágok születnek, minden csapatnak saját, egyedi stílusában, a németalföldi csendéleteket idézô szín- és forma-kavalkádtól a minimalista megoldásokig. A kiállítás a látvány séfjeinek mesterfogásaiból kínál ízelítôt.

A kiállító mûvészek:
Aaron Tilley, Adorján Éva, Barbay Csaba, Iain Graham, Aliki Kirmitsi, Gem Fletcher, Grant Cornett, Victoria Granof, Noemi Bonazzi, Michelle Gatton, Davide Luciano & Claudia Ficca, Carl Warner, Elise Mesner Photography, Dejana Vucicevic, Anna Keville Joyce, Andrew B Myers, Bela Borsodi, Henry Hargreaves and Caitlin Levin, Luke Kirwan, Oliver Schwarzwald, Elena Mora, Mauricio Alejo, Mikkel Jul Hvilshøj, Filkey Áron, Studio Furious, Erdôháti Áron, Tessa Dóniga, Paloma Rincon, Pablo Alfieri, Toiletpaper, rvrbr studio, Theis Bothmann & Malte Gaarde, Van Santen & Bolleurs, Milica Mrvic, Karsten Wegener, Javi Dardo, Moro Máté, Milutinovits Panka, Mitz po Flitz 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.