Gasztronómia alulnézetben

(MTI) - Kis növésű emberek által alapított és üzemeltetett étterem hódít Kínában, a Csengcsou városában működő helynek az üzleten túl nem kis részben nevelő célzata is van.

Az augusztus végén megnyitott étterem első látásra teljesen átlagosnak tűnik, mindössze a szokottnál alacsonyabb asztalok és székek árulkodnak annak kissé rendhagyó jellegéről.
A pincérek megjelenése azonnal választ ad a miértekre: a "törpeétteremben" dolgozók átlagos magassága ugyanis csupán mintegy 130 centiméter, a személyzet legmagasabb tagja sem több 140 centiméternél. A hely maga nem csupán étteremként, inkább közösségi térként szolgál, rövid zenés-táncos és színházi előadásoknak, felolvasásoknak is helyet ad.
A Kínában mindezidáig egyedülálló éttermet egy 36 kis növésű embert tömörítő, tartománybeli társaság alapította. A kezdeményezés célja a munkaerő-piacon gyakran nagy problémákkal szembesülő emberek számára munkahely és biztos jövedelem biztosítása. Emellett nevelő célzata is van a helynek, segítheti a kis növésű emberek társadalmi elfogadottságának javítását.
Az étterem kínai lapoknak nyilatkozó vezetője, Jang Ji a kezdeményezés kiterjesztését, étteremlánccá való fejlesztését tervezi, hogy ne csak csengcsoui, de az ország többi pontján élő kis növésű emberek elhelyezkedését is segítse.
A Kínában élő kis növésű emberek korábban már az újságok címlapjára is kerültek. Mintegy százan közülük Csengcsoutól mintegy 1500 kilométerre, a dél-kínai Kunming városa közelében megalapították a Kisemberek Királyságát, ami egy "törpetémaparkot" takar. Az ott élők saját magukból faragtak látványosságot: előadásokkal, énekkel, tánccal szórakoztatják az oda látogató turistákat.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.