Gasztronómia alulnézetben

(MTI) - Kis növésű emberek által alapított és üzemeltetett étterem hódít Kínában, a Csengcsou városában működő helynek az üzleten túl nem kis részben nevelő célzata is van.

Az augusztus végén megnyitott étterem első látásra teljesen átlagosnak tűnik, mindössze a szokottnál alacsonyabb asztalok és székek árulkodnak annak kissé rendhagyó jellegéről.
A pincérek megjelenése azonnal választ ad a miértekre: a "törpeétteremben" dolgozók átlagos magassága ugyanis csupán mintegy 130 centiméter, a személyzet legmagasabb tagja sem több 140 centiméternél. A hely maga nem csupán étteremként, inkább közösségi térként szolgál, rövid zenés-táncos és színházi előadásoknak, felolvasásoknak is helyet ad.
A Kínában mindezidáig egyedülálló éttermet egy 36 kis növésű embert tömörítő, tartománybeli társaság alapította. A kezdeményezés célja a munkaerő-piacon gyakran nagy problémákkal szembesülő emberek számára munkahely és biztos jövedelem biztosítása. Emellett nevelő célzata is van a helynek, segítheti a kis növésű emberek társadalmi elfogadottságának javítását.
Az étterem kínai lapoknak nyilatkozó vezetője, Jang Ji a kezdeményezés kiterjesztését, étteremlánccá való fejlesztését tervezi, hogy ne csak csengcsoui, de az ország többi pontján élő kis növésű emberek elhelyezkedését is segítse.
A Kínában élő kis növésű emberek korábban már az újságok címlapjára is kerültek. Mintegy százan közülük Csengcsoutól mintegy 1500 kilométerre, a dél-kínai Kunming városa közelében megalapították a Kisemberek Királyságát, ami egy "törpetémaparkot" takar. Az ott élők saját magukból faragtak látványosságot: előadásokkal, énekkel, tánccal szórakoztatják az oda látogató turistákat.

Forrás: MTI


Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.
Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék

Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék  

Mostantól magasabb fokozatra kapcsolnak a Gasztrohegy lakói: május végéig más és más programokkal várják a vendégeket.
Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság 

A Magyarországon megrendezésre kerülő világversenyen hazánkat idén Nyirkos Patrik képviseli.
Ünnepi rendezvény a Vámház körúton

Ünnepi rendezvény a Vámház körúton 

A mozgó éttermek a Vámház körúton ünneplik a századik rendezvényt.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól

Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól 

Tízezreket várnak az ország sörbulijára a Városligeti Műjégpályára.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.