Gazdasági migráns lesz Ausztriában a sikeres borász

A pécsi Szabó Pincészet tulajdonosa búcsúbejegyzésében saját, illetve komplett ágazati kudarcról ír, valamint arról, hogy már reményt sem lát az érdemi változásra.

Bombaként robbant a hír, hogy Szabó Zoltán, a Pécsi borvidék egyik legsikeresebb borászatának tulajdonosa felszámolja pincéjét. A vince.hu közvetlenül a bejelentés után készített interjút a miértekről, melyből részleteket közlünk:

A konkrét problémák közül hármat említett, mindegyik külön-külön korrajz:

  • „Nemrég felmondott a traktoros, aki a legnagyobb területemen végezte a talajmunkát. Helyére nem sikerült mást találni”.
  • „A nagy szőlőm egy régi szakcsoporti területen van, osztatlan közös tulajdon. Van egy pénzes ember, aki szép sorban felvásárolta mindenkitől a területet. Amikor 20 éve ide kerültem, akkor még százan voltunk. Mára hárman maradtunk, akik nem adták el neki. Nekem annyi pénzt ajánlott a részemért, amennyiért nem akartam eladni. Az illető a saját területén birkákkal »nyírja« a füvet. Idén ezek a birkák bejöttek hozzám, lelegelték az ültetvényemet”, majd azt is elmondta, miért nem volt esélyes perelni sem.
  • „Nemrég elromlott a csavarzáró gépem. Nagyjából három csavar kicseréléséért és egy kis hegesztésért kis túlzással elkérték egy új berendezés árának felét. A szerelés után kétszer használtam a gépet, újra tönkrement. És egyszerűen nem érem el a szerelőt, aki javította.”

Az interjúban arról is kérdezték, hogy beszélt-e a döntéséről a kollégáival, és azok mit szóltak hozzá. Ezt:

„Akikkel beszéltem, ugyanezt érzik. Nem tudom, ki meddig fogja még bírni és nyilván nem egyszerű évtizedek után váltani. Sokaknak viszont ez már csak kényszerpálya és egyáltalán nem a boldogulásról szól.”

 

Elolvasom a teljes interjút >>


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.