Gin Újpestről

A borókabogyó és az egyéb klasszikus ginfűszerek (angelika gyökér, koriandermag, írisz gyökér, édesgyökér, grapefruit héj) mellett vietnámi citromfű, ánizsmag, levendula, kubebabors és a kuriózumnak számító mák is kerül a most debütáló Opera Gin receptúrájába.

A családi vállalkozásként indult Első Magyar Gin Manufaktúra a London Dry gin stílusra szakosodott, látogatóközpontként is működő, szecessziós berendezésű üzemük pedig a IV. kerület közepén kapott helyet.

A névválasztás a társtulajdonos, Dámosy Bálint családjának immár több generáció óta otthon adó környékre utal, az ügyvédből lett ginkovács ugyanis épp az Operaházra néző konyhában alkotta meg az első főzeteket. És a termék, na meg a főzde arculatát is ez a városrész, valamint a századfordulós romantika inspirálta, ahogy ez vissza is köszön, mind az üvegen, mind a bemutatóterem látványelemeiben. A jogász érdeklődését pedig a Wine and Spirit Education Trust (WSET) tanfolyama irányította a szeszes italok felé, mára immár a 4. szintű képzést is sikeresen abszolválta.

A gin alapját itt vásárolt finomszesz képezi, amelybe 12 órára áztatják a receptúra szerinti keveréket, majd ismét desztillálják. Mint Bálinttól megtudtuk, ez a folyamat az engedélyezés során jelentett némi nehézséget, és itthon fellelhető gingép hiányában egy pálinkalepárlót alakítottak át erre a célra. A kísérletezés tavaly májusban indult el, és nagyjából 2000 liternyi főzet után alakult ki a fűszernövények végleges aránya. Az Opera Gin ugyan viszonylag magas, 45 százalékos alkoholtartalommal kerül a palackba, ám illatában és ízében a citrusosság, valamint a fűszerek összhangja érezhető. Ugyanakkor a ginkovács arra is felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb kihívás a boróka egyenletes minősége (hiszen a London Dry stílusnál az utóízesítés nem engedélyezett), ami voltaképpen évjáratfüggő, ezért a nagy főzdék is igyekeznek raktárazni a kiváló alapanyagból.

A manufaktúra termékeivel a gin iránt itthon is rohamosan növekvő érdeklődés kiszolgálása mellett hungarikumként célozná meg a külföldi piacokat. Ennek jegyében május 3-4. között a Vienna Gin Festivalon mutatkoznak be, nyáron pedig a londoni Junipalooza feltörekvő szekciójában népszerűsítik termékeiket. És közben már dolgoznak új, kimondottan a vendéglátóipar számára készített, koktélok alapjául szolgáló ginen, távlati terveik között pedig saját bár megnyitása is szerepel – természetesen az Operaház közelében.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.