Great Taste Awards - 116 magyar díjazott a nemzetközi versenyen

A nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek.

A napokban kihirdetett 2023-as Great Taste Awards eredményei között számos magyar vonatkozást is találhatunk. Összesen 116 hazai termék kapott elismerést.

1994 óta folyamatosan, azaz immár huszonkilenc éve rendezik meg az Egyesült Királyságban az év egyik legjobban várt gasztronómiai eseményét. A Guild of Fine Food, e családi kézben lévő konyhaművészeti orgánum évről évre versenyt hirdet, melynek során az élelmiszeripar kiemelkedő termékeit veszik górcső alá. A nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek.

A benevezett ételeket a zsűri vakon kóstolja, és a verseny végén eredményt hirdet az olykor több ezer beérkezett versenyző között. A versenyen kizárólag az íz számít, a zsűri a beküldő nevét nem ismeri, a csomagolást pedig nem veszik figyelembe. A fenti szám egyáltalán nem túlzó, az indulók száma valóban csak az ezres számrendszerben mérhető. A Guild of Fine Food weboldala szerint 1994-től napjainkig több mint 150.000 termék fölött mondtak ítéletet, mely átlagosan évi 5172 beküldött tételt jelent.

A Great Taste Awards – számos egyéb gasztronómiai ítélőszékhez hasonlóan – saját fejlesztésű skálán rangsorolja a jutalmazott élelmiszereket, az eredményeket pedig csillaggal jelöli.

Egy csillagot ér a „Simply Delicious”, azaz egyszerűen finom kategória, melyet azok az ételek kaphatnak meg, amiknek ízére a zsűri elismerően kapja fel a fejét. Egy átlagos évben elmondható, hogy a versenyre nevezett ételek alig 25%-a érdemli ki az egycsillagos kitüntetést.

Két csillag díszeleg az „Outsanding” kategóriába sorolt termékek neve mellett, ez jelzi kiemelkedő minőségüket. Átlagosan az indulók kevesebb, mint tíz százaléka éri el ezt a besorolást.

A legmagasabb, háromcsillagos kitüntetés az „Exquisite” besorolás jelzője. Ez a kitüntetés csak az igazán kiemelkedő, maradandó élményt nyújtó, kivételesen jól elkészített termékeknek jár.

Ahogyan a Guild of Fine Food fogalmaz, ha a boltban járva megpillantunk egy háromcsillagos terméket, hiba lenne nélküle távozni. Az igazán magas kitüntetés azt is jelenti, hogy nem járhat mindenkinek, kizárólag a legjobbaknak. Ezt az a tény is jól mutatja, hogy a nevezett élelmiszerek kevesebb, mint két százaléka érdemli ki a Great Taste Awards legmagasabb kitüntetését, a három csillagot.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.