Great Taste Awards - 116 magyar díjazott a nemzetközi versenyen

A nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek.

A napokban kihirdetett 2023-as Great Taste Awards eredményei között számos magyar vonatkozást is találhatunk. Összesen 116 hazai termék kapott elismerést.

1994 óta folyamatosan, azaz immár huszonkilenc éve rendezik meg az Egyesült Királyságban az év egyik legjobban várt gasztronómiai eseményét. A Guild of Fine Food, e családi kézben lévő konyhaművészeti orgánum évről évre versenyt hirdet, melynek során az élelmiszeripar kiemelkedő termékeit veszik górcső alá. A nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek.

A benevezett ételeket a zsűri vakon kóstolja, és a verseny végén eredményt hirdet az olykor több ezer beérkezett versenyző között. A versenyen kizárólag az íz számít, a zsűri a beküldő nevét nem ismeri, a csomagolást pedig nem veszik figyelembe. A fenti szám egyáltalán nem túlzó, az indulók száma valóban csak az ezres számrendszerben mérhető. A Guild of Fine Food weboldala szerint 1994-től napjainkig több mint 150.000 termék fölött mondtak ítéletet, mely átlagosan évi 5172 beküldött tételt jelent.

A Great Taste Awards – számos egyéb gasztronómiai ítélőszékhez hasonlóan – saját fejlesztésű skálán rangsorolja a jutalmazott élelmiszereket, az eredményeket pedig csillaggal jelöli.

Egy csillagot ér a „Simply Delicious”, azaz egyszerűen finom kategória, melyet azok az ételek kaphatnak meg, amiknek ízére a zsűri elismerően kapja fel a fejét. Egy átlagos évben elmondható, hogy a versenyre nevezett ételek alig 25%-a érdemli ki az egycsillagos kitüntetést.

Két csillag díszeleg az „Outsanding” kategóriába sorolt termékek neve mellett, ez jelzi kiemelkedő minőségüket. Átlagosan az indulók kevesebb, mint tíz százaléka éri el ezt a besorolást.

A legmagasabb, háromcsillagos kitüntetés az „Exquisite” besorolás jelzője. Ez a kitüntetés csak az igazán kiemelkedő, maradandó élményt nyújtó, kivételesen jól elkészített termékeknek jár.

Ahogyan a Guild of Fine Food fogalmaz, ha a boltban járva megpillantunk egy háromcsillagos terméket, hiba lenne nélküle távozni. Az igazán magas kitüntetés azt is jelenti, hogy nem járhat mindenkinek, kizárólag a legjobbaknak. Ezt az a tény is jól mutatja, hogy a nevezett élelmiszerek kevesebb, mint két százaléka érdemli ki a Great Taste Awards legmagasabb kitüntetését, a három csillagot.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.