Great Taste Awards - 116 magyar díjazott a nemzetközi versenyen

A nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek.

A napokban kihirdetett 2023-as Great Taste Awards eredményei között számos magyar vonatkozást is találhatunk. Összesen 116 hazai termék kapott elismerést.

1994 óta folyamatosan, azaz immár huszonkilenc éve rendezik meg az Egyesült Királyságban az év egyik legjobban várt gasztronómiai eseményét. A Guild of Fine Food, e családi kézben lévő konyhaművészeti orgánum évről évre versenyt hirdet, melynek során az élelmiszeripar kiemelkedő termékeit veszik górcső alá. A nemzetközi élelmiszeripari verseny bírálóbizottságában séfek és szakácsok, sommelier-k és étteremtulajdonosok, viszonteladók és ételkritikusok ülnek.

A benevezett ételeket a zsűri vakon kóstolja, és a verseny végén eredményt hirdet az olykor több ezer beérkezett versenyző között. A versenyen kizárólag az íz számít, a zsűri a beküldő nevét nem ismeri, a csomagolást pedig nem veszik figyelembe. A fenti szám egyáltalán nem túlzó, az indulók száma valóban csak az ezres számrendszerben mérhető. A Guild of Fine Food weboldala szerint 1994-től napjainkig több mint 150.000 termék fölött mondtak ítéletet, mely átlagosan évi 5172 beküldött tételt jelent.

A Great Taste Awards – számos egyéb gasztronómiai ítélőszékhez hasonlóan – saját fejlesztésű skálán rangsorolja a jutalmazott élelmiszereket, az eredményeket pedig csillaggal jelöli.

Egy csillagot ér a „Simply Delicious”, azaz egyszerűen finom kategória, melyet azok az ételek kaphatnak meg, amiknek ízére a zsűri elismerően kapja fel a fejét. Egy átlagos évben elmondható, hogy a versenyre nevezett ételek alig 25%-a érdemli ki az egycsillagos kitüntetést.

Két csillag díszeleg az „Outsanding” kategóriába sorolt termékek neve mellett, ez jelzi kiemelkedő minőségüket. Átlagosan az indulók kevesebb, mint tíz százaléka éri el ezt a besorolást.

A legmagasabb, háromcsillagos kitüntetés az „Exquisite” besorolás jelzője. Ez a kitüntetés csak az igazán kiemelkedő, maradandó élményt nyújtó, kivételesen jól elkészített termékeknek jár.

Ahogyan a Guild of Fine Food fogalmaz, ha a boltban járva megpillantunk egy háromcsillagos terméket, hiba lenne nélküle távozni. Az igazán magas kitüntetés azt is jelenti, hogy nem járhat mindenkinek, kizárólag a legjobbaknak. Ezt az a tény is jól mutatja, hogy a nevezett élelmiszerek kevesebb, mint két százaléka érdemli ki a Great Taste Awards legmagasabb kitüntetését, a három csillagot.

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Dining Guide


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.