Gulyásleves-jégkrémtől a bodzás kecskesajtig

Magyarország legizgalmasabb kulináris „országjáró” körútját járhatja be, aki a hétvégén a Millenárisra látogat. Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén a gulyás kerül fókuszba, de lesz – sok más mellett – mézes zsendicekrém levendula zselével és libamájjal töltött füstölt csülök is.

Május 30-án, csütörtökön egy szakmai nappal indít a gasztro-hétvége, hisz a Gourmet nemcsak a nagyközönséghez igyekszik közelebb hozni a minőségi gasztronómia szereplőit, hanem ez egy találkozási és igazodási pont a szakmabeliek számára is. Ezért a szakmai napon szó lesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a Gault & Millau Magyarország étteremkalauz által nemrégiben alapított „Aranyszalag Minőség” élelmiszer- és alapanyag tanúsítványról és a szakma részt vehet kóstolással egybekötött sajtkonferencián a Slow Food Central Budapest szervezésében.

Pénteken pedig már a nagyérdemű számára is kinyílnak a kapuk, naponta déltől 23 óráig, egészen vasárnapig.

Sehol máshol szerte kis hazánkban nem lehet egyszerre látni Magyarország legjobb éttermeit, kizárólag itt, a Gourmet Fesztiválon, ahol végigehetjük az ötven hazai – budapesti és vidéki – csúcs-étterem szinte mindegyikét, s ehhez most nem kell bejárnunk az országot sem. Kóstolható lesz idén – mindössze 500-1000 forintért per adag – például a kamcsatkai rákkal töltött pelmenyi, ami tulajdonképpen egy főtt tészta specialitás orosz földről. Aztán ehetünk ízelítőt a libamájjal töltött füstölt csülökből vagy megízlelhetjük a kókuszos spárgahabbal, lazaccal és pácolt fürjtojással készült csalánpürét. Az ínyencek ekkor indulnak be igazán és már jöhet is a préselt malacfejhús és egy falat őz pleskavica házi ajvárral. A „hagyományos” ételek kedvelői sem csalódnak a Gourmet-n: töltött paprika nagymama módra, a ropogós kacsacomb vagy sertés szűzpecsenye is kóstolható bátran. Desszertként pedig választhatunk akár mákmousse-t eperhabbal vagy mézes zsendicekrémet, levendula zselével. A Gourmet egy komplex gasztroélményt igyekszik nyújtani, ahol az ételekhez párosított borok mellett kézműves termékek, sajtok, kolbászok, lekvárok és mézek vagy akár kiváló cukrászok ízbombái is megtalálhatóak lesznek.

Az idei év központja azonban a gulyás, szinte mindegyik étterem készül egy saját variációval. A teljesség igénye nélkül lesz majd szarvasgulyás, gulyásleves ázsiai ízekkel, „Táj gulyás” leves, somogyi gulyásleves burgonyaprószával és Wiener Flakergulasch is. A sornak még nincs vége, hisz megízlelhetjük a kecskehúsos koreai gulyáslevest, a balatoni pontygulyást, a debreceni gulyás hot-dogot és a kardhalgulyást. Megtudhatjuk azt is, milyen a gulyás terrine és legfőképpen, hogy mennyire ízletes a gulyásleves-jégkrém. És megismerhetjük, hogy az első hazai Michelin-csillagos étterem portugál séfje hogyan készíti a tradicionális magyar gulyást.


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.