Gulyásleves-jégkrémtől a bodzás kecskesajtig

Magyarország legizgalmasabb kulináris „országjáró” körútját járhatja be, aki a hétvégén a Millenárisra látogat. Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén a gulyás kerül fókuszba, de lesz – sok más mellett – mézes zsendicekrém levendula zselével és libamájjal töltött füstölt csülök is.

Május 30-án, csütörtökön egy szakmai nappal indít a gasztro-hétvége, hisz a Gourmet nemcsak a nagyközönséghez igyekszik közelebb hozni a minőségi gasztronómia szereplőit, hanem ez egy találkozási és igazodási pont a szakmabeliek számára is. Ezért a szakmai napon szó lesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a Gault & Millau Magyarország étteremkalauz által nemrégiben alapított „Aranyszalag Minőség” élelmiszer- és alapanyag tanúsítványról és a szakma részt vehet kóstolással egybekötött sajtkonferencián a Slow Food Central Budapest szervezésében.

Pénteken pedig már a nagyérdemű számára is kinyílnak a kapuk, naponta déltől 23 óráig, egészen vasárnapig.

Sehol máshol szerte kis hazánkban nem lehet egyszerre látni Magyarország legjobb éttermeit, kizárólag itt, a Gourmet Fesztiválon, ahol végigehetjük az ötven hazai – budapesti és vidéki – csúcs-étterem szinte mindegyikét, s ehhez most nem kell bejárnunk az országot sem. Kóstolható lesz idén – mindössze 500-1000 forintért per adag – például a kamcsatkai rákkal töltött pelmenyi, ami tulajdonképpen egy főtt tészta specialitás orosz földről. Aztán ehetünk ízelítőt a libamájjal töltött füstölt csülökből vagy megízlelhetjük a kókuszos spárgahabbal, lazaccal és pácolt fürjtojással készült csalánpürét. Az ínyencek ekkor indulnak be igazán és már jöhet is a préselt malacfejhús és egy falat őz pleskavica házi ajvárral. A „hagyományos” ételek kedvelői sem csalódnak a Gourmet-n: töltött paprika nagymama módra, a ropogós kacsacomb vagy sertés szűzpecsenye is kóstolható bátran. Desszertként pedig választhatunk akár mákmousse-t eperhabbal vagy mézes zsendicekrémet, levendula zselével. A Gourmet egy komplex gasztroélményt igyekszik nyújtani, ahol az ételekhez párosított borok mellett kézműves termékek, sajtok, kolbászok, lekvárok és mézek vagy akár kiváló cukrászok ízbombái is megtalálhatóak lesznek.

Az idei év központja azonban a gulyás, szinte mindegyik étterem készül egy saját variációval. A teljesség igénye nélkül lesz majd szarvasgulyás, gulyásleves ázsiai ízekkel, „Táj gulyás” leves, somogyi gulyásleves burgonyaprószával és Wiener Flakergulasch is. A sornak még nincs vége, hisz megízlelhetjük a kecskehúsos koreai gulyáslevest, a balatoni pontygulyást, a debreceni gulyás hot-dogot és a kardhalgulyást. Megtudhatjuk azt is, milyen a gulyás terrine és legfőképpen, hogy mennyire ízletes a gulyásleves-jégkrém. És megismerhetjük, hogy az első hazai Michelin-csillagos étterem portugál séfje hogyan készíti a tradicionális magyar gulyást.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.