Gulyásleves-jégkrémtől a bodzás kecskesajtig

Magyarország legizgalmasabb kulináris „országjáró” körútját járhatja be, aki a hétvégén a Millenárisra látogat. Az OTP Klub Gourmet Fesztiválon idén a gulyás kerül fókuszba, de lesz – sok más mellett – mézes zsendicekrém levendula zselével és libamájjal töltött füstölt csülök is.

Május 30-án, csütörtökön egy szakmai nappal indít a gasztro-hétvége, hisz a Gourmet nemcsak a nagyközönséghez igyekszik közelebb hozni a minőségi gasztronómia szereplőit, hanem ez egy találkozási és igazodási pont a szakmabeliek számára is. Ezért a szakmai napon szó lesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület és a Gault & Millau Magyarország étteremkalauz által nemrégiben alapított „Aranyszalag Minőség” élelmiszer- és alapanyag tanúsítványról és a szakma részt vehet kóstolással egybekötött sajtkonferencián a Slow Food Central Budapest szervezésében.

Pénteken pedig már a nagyérdemű számára is kinyílnak a kapuk, naponta déltől 23 óráig, egészen vasárnapig.

Sehol máshol szerte kis hazánkban nem lehet egyszerre látni Magyarország legjobb éttermeit, kizárólag itt, a Gourmet Fesztiválon, ahol végigehetjük az ötven hazai – budapesti és vidéki – csúcs-étterem szinte mindegyikét, s ehhez most nem kell bejárnunk az országot sem. Kóstolható lesz idén – mindössze 500-1000 forintért per adag – például a kamcsatkai rákkal töltött pelmenyi, ami tulajdonképpen egy főtt tészta specialitás orosz földről. Aztán ehetünk ízelítőt a libamájjal töltött füstölt csülökből vagy megízlelhetjük a kókuszos spárgahabbal, lazaccal és pácolt fürjtojással készült csalánpürét. Az ínyencek ekkor indulnak be igazán és már jöhet is a préselt malacfejhús és egy falat őz pleskavica házi ajvárral. A „hagyományos” ételek kedvelői sem csalódnak a Gourmet-n: töltött paprika nagymama módra, a ropogós kacsacomb vagy sertés szűzpecsenye is kóstolható bátran. Desszertként pedig választhatunk akár mákmousse-t eperhabbal vagy mézes zsendicekrémet, levendula zselével. A Gourmet egy komplex gasztroélményt igyekszik nyújtani, ahol az ételekhez párosított borok mellett kézműves termékek, sajtok, kolbászok, lekvárok és mézek vagy akár kiváló cukrászok ízbombái is megtalálhatóak lesznek.

Az idei év központja azonban a gulyás, szinte mindegyik étterem készül egy saját variációval. A teljesség igénye nélkül lesz majd szarvasgulyás, gulyásleves ázsiai ízekkel, „Táj gulyás” leves, somogyi gulyásleves burgonyaprószával és Wiener Flakergulasch is. A sornak még nincs vége, hisz megízlelhetjük a kecskehúsos koreai gulyáslevest, a balatoni pontygulyást, a debreceni gulyás hot-dogot és a kardhalgulyást. Megtudhatjuk azt is, milyen a gulyás terrine és legfőképpen, hogy mennyire ízletes a gulyásleves-jégkrém. És megismerhetjük, hogy az első hazai Michelin-csillagos étterem portugál séfje hogyan készíti a tradicionális magyar gulyást.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.