Hagyományok és modernitás a Ferenciek terén

Igazi találkozóhellyé kíván válni a Párisi Passage Café & Brasserie, ennek érdekében a magyar ízek és alapanyagok kerülnek fókuszba, helyenként némi csavarral.

A nyáron megnyitott budapesti Párisi Udvar Hotel passzázsának éttermébe nemrég új vezetők érkeztek; akiknek feltett szándéka, hogy a megszokottól elrugaszkodva értelmezzék újra a magyar konyhát. Papdi László executive chef angliai, dániai, németországi és svájci tapasztalatokkal felvértezve érkezett a Párisi Udvarba. Az egykori táncosból lett konyhafőnök szerint meg kell találni a technológia és a művészet egyensúlyát, az étlap tervezésekor pedig a magyar alapanyagok - hazai ételek – modernitás ötvözete vezérelte. Így alakult ki a hagyományokat tisztelő, egyben progresszív étlap, amelyben mindenki megtalálhatja számítását.

Komoly szerepet kap a szálloda belsőépítészetében is gyakran megjelenő méhecske-motívumra utaló méz. Az igazi hungarikumnak számító lépesméz Székesfehérvárról érkezik, ehhez a kovászolt pékáruk hazai alapanyagokból készülnek. A mangalicasonkát a Dunakanyarból, a fürjhúst a Villányi térségből, a prémium szürkemarha-termékeket Bajáról szállítják, és a sajtok is hazai kézműves termelőktől származnak.

 

Az étlapon a nemzetközi ételek – mint például a mini burgerek, a jacket potato vagy az ausztrál angus duó – mellett persze megjelennek az ikonikus hazai fogások, a gulyástól a mézesig. Az előételek között található sajt és felvágott tálon ízelítőként megjelenik a saját készítésű szarvasmarha breseola, amelyet sózás után, szárítás előtt vörösborban áztatnak. Emellett sváb keménysajt, kecske roquefort, fiatal cheddar, valamint mangalica sonka, kolbász és szürkemarha szalámi is kerül a tálra, mindehhez pedig jól illik a kiegészítésként rendelhető szarvasgombás méz.

 

Az őszi vargányatálon a gomba többféle textúrában jelenik meg, turbolyával és törökmogyoróval kiegészítve. A Párisi módra készült pisztrángot szuvidálás után szezonális gyökérzöldségekkel körítik, a grillezett fürjhöz lencsesaláta, kukoricakrém és hajdina-popcorn a kiegészítés. A tőkehalat édesköménnyel füstölik, hozzá a feketegyökér-salátát grapefruittal ízesítik, majd fehérbab veluotéval tálalják.

 

A cukrászat pedig igazán ikonikus, a hely szelleméhez méltó desszertet álmodott meg, hiszen a Párisi kocka a híres kávés-rumos édességet idézi meg, igazán látványos formában. De itt a koktélkedvelők sem csalódnak, hiszen a szálloda mixerei Midnight in Budapest néven álmodták meg a hotel signature italát, amelybe konyak, almapálinka és rozmaring kerül, a tetején lévő karamell-lap pedig már a dobostortát idézi.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.