Halárusokra csapott le a Nébih

Több mint 120 étteremben és élőhal-árusító helyen tartott kiemelt ellenőrzést az őszi-téli időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Az akció során 17 esetben, azaz az ellenőrzöttek több mint 10%-ánál indult eljárás, összesen 300 kg igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt. A legnagyobb fogásokra Miskolcon és Törökszentmiklóson csaptak le a szakemberek.

A halkereskedelmi egységek ellenőrzésének célja, hogy az év minden szakaszában igazolt eredetű, biztonságos és jó minőségű haltermékek kerüljenek az üzletekbe és az étkezőasztalra. Ez a szempont és természetesen a hatályos jogszabályi előírások is sérültek abban a 17 esetben, amikor eljárást kezdeményeztek az állami halőrök. A legnagyobb mennyiségű, 57 kg igazolatlan eredetű halat, köztük pontyot, harcsát, busát és pisztrángot Miskolcon foglalták le a szakemberek, míg Törökszentmiklóson 54 kg hal jutott hasonló sorsra.

A Nébih felhívja a halkereskedelmi egységek figyelmét, hogy a származást igazoló dokumentumokkal nem rendelkező, valamint a jelöletlen vagy nem megfelelően jelölt hal és haltermék minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, éppen ezért sem a hazai üzletekben, sem a vendéglátóhelyeken nem kerülhet forgalomba. Amellett, hogy a Nébih az ilyen termékeket haladéktalanul kivonja a forgalomból, a szabálysértő kereskedővel szemben 100.000-500.000 forintig terjedő halvédelmi bírságot szabhat ki.

Kérjük, segítse Ön is a jogosulatlan halászat, horgászat és haltelepítések, valamint az illegális halkereskedelem felszámolása érdekében folytatott küzdelmünket! Amennyiben jogsértő tevékenységet tapasztal, írja meg az allamihalor@nebih.gov.hu címre!

Forrás: Store Insider


Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.