Halászlé-körúton a Dunakanyarban

A Visit Esztergom kezdeményezésére izgalmas kihíváson vettek részt a Dunakanyar kiemelkedő, közismert éttermei, ahol a zsűrizést a Magyar Konyha magazin vállalta magára.

A Dunakanyar szépségét a téli időszakban sem lehet elfelejteni, az ide érkező látogatóknak pedig mindig jól esik egy forró leves. Az ünnepi időszakhoz közeledve ezért is döntött úgy a Visit Esztergom, hogy megkeresi a környék legjobb halászlevét a Magyar Konyha segítségével.

A kihívást elfogadó éttermek – a Piac42, a Rosinante, a Natura Hill és a Teyföl – séfjei igazán kitettek magukért, hiszen csodálatos tányérokat alkottak meg. A különböző karakterű ételek között voltak modernebb változatok többféle alapanyaggal és fűszerrel, valamint hagyományosak, melyek az egyszerűbb kinézetük ellenére is hihetetlen gazdag ízvilággal rendelkeztek. Összeségében mindegyik kiválóan szerepelt, de végül a maga nemében egy hajszállal a Piac42 Bisztró halászleve emelkedett ki közülük, ezért idén a Magyar Konyha neki ítélte a Dunakanyar halászleve díjat.

A Michelin-csillagos 42 Restaurant kistestvére az Esztergomi Piacon kapott helyet Piac42 Bisztró néven, amely néhány hónapos működés után már Michelin-ajánlást is kapott. Konyhájuk egyszerű és jól értelmezhető. A halászlé dunai jellegű, az akasztói szikiponty mellett fajszi fűszerpaprika és kis-közepes méretű vöröshagymák adják le a gerincét, melyeket fokhagymával, paradicsommal és fehérborral egészítenek ki. Összeségében egy hagyományos halászléről van szó, ahol a hangsúly a minél tökéletesebb alapanyagokon és az egyszerű, de átgondolt és precízen kivitelezett technológián van. A versenyre készített halászlé a Piac42 Bisztró étlapján megtalálható!

A szigetmonostori Rosinante Fogadó konyhája közérthető, de modern fogásokra törekszik. A versenyre készített halászlé ötvözi a hagyományokat a modern ízvilággal. A tányérban ponty hasaljából göngyölt kolbász, bőrén sült pontyfilé és karalábé gyoza érkezik, melyet az asztalnál öntenek fel bajai típusú, de „korhely” lével. Aki a hagyományos karakterű, de izgalmas halászlét meg szeretné kóstolni, karácsonyig megtalálja a fogadó étlapján!

A zebegényi Natura Hillben nincs állandó étlap, naponta más-más ebédet és vacsorát főznek a szezon és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. A konyha nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, középpontjában a saját kertészetében termelt zöldségek és fűszerek állnak, melyeket természetes eljárással tartósítanak is. A versenyre készített halászlé is tükrözi a filozófiájukat. A tányérban harcsa gravlaxot, gyömbéres savanyúkáposztát és paradicsomcsipszet tálalnak.

A szentendrei Teyföl konyháján a régi, közismert ételeket készítik, de újszerű felfogásban és modern technológiával. Az alapanyagok többségét kistermelőktől szerzik be. A nagyjából fix étlapot havonta új ajánlattal egészítik ki. Az általuk készített a verseny egyetlen szegedi jellegű, passzírozott halászleve. A lé hagymás alappal – keszeg, ponty, afrikai harcsa felhasználásával – szitán többször átpasszírozva készül. A tányérba szuvidált pisztrángfilé, pontybelsőség, lazackaviár, házi gyufatészta és apróra vágott zöldség kerül, melyet az asztalnál öntenek fel lével. A halászlé a decemberi ajánlatban megtalálható lesz!

Az ételek részletes leírása IDE KATTINTVA a Magyar Konyha online magazinjában található meg!

Forrás: Magyar Konyha


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.