Halászlé-körúton a Dunakanyarban

A Visit Esztergom kezdeményezésére izgalmas kihíváson vettek részt a Dunakanyar kiemelkedő, közismert éttermei, ahol a zsűrizést a Magyar Konyha magazin vállalta magára.

A Dunakanyar szépségét a téli időszakban sem lehet elfelejteni, az ide érkező látogatóknak pedig mindig jól esik egy forró leves. Az ünnepi időszakhoz közeledve ezért is döntött úgy a Visit Esztergom, hogy megkeresi a környék legjobb halászlevét a Magyar Konyha segítségével.

A kihívást elfogadó éttermek – a Piac42, a Rosinante, a Natura Hill és a Teyföl – séfjei igazán kitettek magukért, hiszen csodálatos tányérokat alkottak meg. A különböző karakterű ételek között voltak modernebb változatok többféle alapanyaggal és fűszerrel, valamint hagyományosak, melyek az egyszerűbb kinézetük ellenére is hihetetlen gazdag ízvilággal rendelkeztek. Összeségében mindegyik kiválóan szerepelt, de végül a maga nemében egy hajszállal a Piac42 Bisztró halászleve emelkedett ki közülük, ezért idén a Magyar Konyha neki ítélte a Dunakanyar halászleve díjat.

A Michelin-csillagos 42 Restaurant kistestvére az Esztergomi Piacon kapott helyet Piac42 Bisztró néven, amely néhány hónapos működés után már Michelin-ajánlást is kapott. Konyhájuk egyszerű és jól értelmezhető. A halászlé dunai jellegű, az akasztói szikiponty mellett fajszi fűszerpaprika és kis-közepes méretű vöröshagymák adják le a gerincét, melyeket fokhagymával, paradicsommal és fehérborral egészítenek ki. Összeségében egy hagyományos halászléről van szó, ahol a hangsúly a minél tökéletesebb alapanyagokon és az egyszerű, de átgondolt és precízen kivitelezett technológián van. A versenyre készített halászlé a Piac42 Bisztró étlapján megtalálható!

A szigetmonostori Rosinante Fogadó konyhája közérthető, de modern fogásokra törekszik. A versenyre készített halászlé ötvözi a hagyományokat a modern ízvilággal. A tányérban ponty hasaljából göngyölt kolbász, bőrén sült pontyfilé és karalábé gyoza érkezik, melyet az asztalnál öntenek fel bajai típusú, de „korhely” lével. Aki a hagyományos karakterű, de izgalmas halászlét meg szeretné kóstolni, karácsonyig megtalálja a fogadó étlapján!

A zebegényi Natura Hillben nincs állandó étlap, naponta más-más ebédet és vacsorát főznek a szezon és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. A konyha nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, középpontjában a saját kertészetében termelt zöldségek és fűszerek állnak, melyeket természetes eljárással tartósítanak is. A versenyre készített halászlé is tükrözi a filozófiájukat. A tányérban harcsa gravlaxot, gyömbéres savanyúkáposztát és paradicsomcsipszet tálalnak.

A szentendrei Teyföl konyháján a régi, közismert ételeket készítik, de újszerű felfogásban és modern technológiával. Az alapanyagok többségét kistermelőktől szerzik be. A nagyjából fix étlapot havonta új ajánlattal egészítik ki. Az általuk készített a verseny egyetlen szegedi jellegű, passzírozott halászleve. A lé hagymás alappal – keszeg, ponty, afrikai harcsa felhasználásával – szitán többször átpasszírozva készül. A tányérba szuvidált pisztrángfilé, pontybelsőség, lazackaviár, házi gyufatészta és apróra vágott zöldség kerül, melyet az asztalnál öntenek fel lével. A halászlé a decemberi ajánlatban megtalálható lesz!

Az ételek részletes leírása IDE KATTINTVA a Magyar Konyha online magazinjában található meg!

Forrás: Magyar Konyha


Új fejezet a VakVarjú történetében

Új fejezet a VakVarjú történetében  

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.