Hamarosan gazdára találnak a Michelin-csillagok

Idén ismét ünnepélyes díjátadón hozza nyilvánosságra a MICHELIN Guide, mely magyarországi éttermek nyerték el a világ vezető gasztrokalauzának elismeréseit. Már csak két hetet kell várni, hogy kiderüljön, mely hazai vendéglátóhelyek érdemesek a szigorú ítészek értékelései alapján a jól ismert csillagra, Michelin-ajánlásra vagy ár-érték arányuk és minőségük alapján felkeresésre. A MICHELIN Guide új magyarországi kiadását nyomtatott formában pedig 2025 elején lapozgathatják az ínyencek és a gasztroturisták.

MICHELIN Guide hazai értékelései jól mutatják, milyen hatalmas utat járt be a magyar gasztronómia az eltelt évtizedekben. Michelin-csillagot 2010-ben kapott első alkalommal magyar étterem, ma pedig már kilencen büszkélkedhetnek ezzel az elismeréssel, ráadásul közülük két vendéglátó üzlet kettőt is kiérdemelt. Ezzel az eredménnyel a régiós összevetésben is jól áll hazánk, hiszen Csehország például mindössze két egycsillagos étteremet mondhat magáénak, és Lengyelország is csupán 5 egycsillagossal és egyetlen kétcsillagossal rendelkezik. 2 Michelin-csillagos éttermek terén pedig például Horvátországot is előzzük, ahol mindössze egy viselheti ezt az elismerést. Ráadásul a hazai Michelin-csillagos éttermek közül immár kettő is vidéken található, egyikük homlokzatán ráadásul két csillag ragyog.

 

Ami pedig talán ennél is örvendetesebb, immár közel 70 hazai műhely rendelkezik a Michelin globálisan is ismert és elismert díjkategóriájának valamelyikével. Ráadásul mintegy kétharmaduk a fővároson kívül hirdeti a hazánkban elérhető gasztronómiai élmények kimagasló színvonalát. Mindez azt üzeni a világ gasztroturistái számára, hogy Budapest és Magyarország nemcsak felfedezésre, de visszatérésre is érdemes”

– hangsúlyozta Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója. Hozzátette, a közvélekedésekkel ellentétben a kalauzban ajánlott éttermek nem csupán a csúcsgasztronómiát képviselik. A világhírű francia étteremkalauz díjkategóriái közül Michelin-ajánlást kaphatnak azok a figyelemre méltó vendéglátóhelyek, amelyekért érdemes útközben megállni. Közülük jelenleg országszerte 53-at ajánl a MICHELIN Guide magyarországi kiadványa az utazók figyelmébe.


Fotó: Depositphotos

A mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand jelölésű, jellemzően bisztróéttermek, családi vendéglők kínálatával pedig 6 helyszínen találkozhatnak a vendégek. A társadalmi és környezeti szempontból is fenntartható működésű gasztroműhelyeknek odaítélhető zöld Michelin-csillagot pedig már négy hazai egység érdemelte ki.

A MICHELIN Guide Hungary idei kiadványa ezután is kulináris utazók tízezreinek adhat inspirációt Magyarország felkeresésére.


Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
Mész vagy maradsz, Osama?

Mész vagy maradsz, Osama? 

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.
Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai

Kiderült, melyek a magyarok kedvenc karácsonyi fogásai 

Országos kutatás: drágább lesz az ünnepi menü, mint tavaly.
Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik

Ahol bezárul egy ajtó – ott mindig kinyílik egy másik 

Karácsonyi ajándékként megnyílt a főváros egyik legizgalmasabb gasztronómiáját és álomdesign megoldásait kínáló rooftop bár és étterme, a BiBo Budapest.
Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók

Kitehetik a gyászszalagot a Mozartkugeln rajongók 

December 5-én gurult le az utolsó Mozart golyó Salzburgban, ugyanis az azt gyártó nagyvállalat bezárta ausztriai üzemét.
Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok

Az Agrártárca szerint jól fogynak a rozé borok 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) tavalyi felmérése szerint 2017-hez képest 5 százalékkal nőtt a magyarországi rozéfogyasztás, míg a vörösboré mérséklődött.
Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.