A gyorséttermi élelmiszerek, édességek, szénsavas üdítők, csipszek és mindazok a termékek, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak az egészségre káros összetevőket - sót, cukrot, zsírt és mesterséges adalékokat - a szeszes italokra és a dohányárura kirótt szenvedélyadóhoz hasonlóan adókötelesek lesznek - jelentette be Cseke Attila, a bukaresti egészségügyi tárca vezetője.
A minisztérium honlapján nyilvános vitára bocsátott törvénytervezet szerint az új adót a forgalmazó, az importáló és a gyártó cégeknek kell majd fizetni, az így befolyt összegeket az egészségügyi tárca befektetésekre, egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és a betegellátás költségeire fordítaná. Várhatóan a kormány határoz arról, hogy pontosan mely élelmiszerek szerepelnek majd a listán, az adónem mértékét pedig a minisztérium és a vállalatok közötti tárgyalások döntik majd el - mondta Cseke. Az új adónemtől 3-4 milliárd lejes (0,7-0,9 milliárd euró) bevétel remél a szaktárca.
Hamburger-adó készül Romániában
Megadóztatná a gyorséttermekben kínált élelmiszereket a frissen kinevezett román egészségügyi miniszter.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.