Hamisítják a szürkemarha-védjegyet

Egyre inkább elterjed, hogy szürkemarhaként próbálják meg árulni más szarvasmarhafajták húsát, akár két-háromszoros áron – hangzott el a MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Ennek kivédésére alkalmaznák a védjegyet, viszont már azt is hamisítják. Legújabban pedig az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) szereplő szám alapján már a vásárlók is be tudják azonosítani azt, hogy vajon valóban szürkemarhából származik-e a hús - írja az Agromonitor.

A szürkemarha húsa egészséges, hiszen kutatások igazolják, hogy húsában a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyobb arányban fordulnak elő, mint az intenzíven tartott marhákéban. És mivel az eredeti nem olcsó- már hamisítják is – hangzott el a műsorban. Ránézésre csak a szakértők tudják megkülönböztetni a húst – mondta Babay Gellért, a Magyar Szürke Marhát Tenyésztők Egyesületének munkatársa, ezért felhívta a figyelmet, hogy mindig keressük a védjegyet. Az egyesület ugyanis eredetigazolási rendszert dolgozott ki.

De már az is előfordul, hogy a védjegyet is hamisítják, ezért érdemes az ENAR-számot figyelni. Ez a szám egész életében végigkísérte az állatot, a húsra pedig korszerű azonosító rendszerrel került: elég egy sms-ben elküldeni a számot a 06-30-469-14-25-ös telefonszámra, azonnal megkapja a tenyésztő nevét, a vágóhidat és az értékesítés helyét is, ha van. Ez a szám hatósági jel, az ezzel való visszaélés büntetőjogi kategória. Egyébként várhatóan szeptember közepétől európai oltalmat kap a magyar szürkemarha húsa és a belőle készült összes termék. (Agromonitor)


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.