Hamisítják a szürkemarha-védjegyet

Egyre inkább elterjed, hogy szürkemarhaként próbálják meg árulni más szarvasmarhafajták húsát, akár két-háromszoros áron – hangzott el a MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Ennek kivédésére alkalmaznák a védjegyet, viszont már azt is hamisítják. Legújabban pedig az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) szereplő szám alapján már a vásárlók is be tudják azonosítani azt, hogy vajon valóban szürkemarhából származik-e a hús - írja az Agromonitor.

A szürkemarha húsa egészséges, hiszen kutatások igazolják, hogy húsában a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyobb arányban fordulnak elő, mint az intenzíven tartott marhákéban. És mivel az eredeti nem olcsó- már hamisítják is – hangzott el a műsorban. Ránézésre csak a szakértők tudják megkülönböztetni a húst – mondta Babay Gellért, a Magyar Szürke Marhát Tenyésztők Egyesületének munkatársa, ezért felhívta a figyelmet, hogy mindig keressük a védjegyet. Az egyesület ugyanis eredetigazolási rendszert dolgozott ki.

De már az is előfordul, hogy a védjegyet is hamisítják, ezért érdemes az ENAR-számot figyelni. Ez a szám egész életében végigkísérte az állatot, a húsra pedig korszerű azonosító rendszerrel került: elég egy sms-ben elküldeni a számot a 06-30-469-14-25-ös telefonszámra, azonnal megkapja a tenyésztő nevét, a vágóhidat és az értékesítés helyét is, ha van. Ez a szám hatósági jel, az ezzel való visszaélés büntetőjogi kategória. Egyébként várhatóan szeptember közepétől európai oltalmat kap a magyar szürkemarha húsa és a belőle készült összes termék. (Agromonitor)


Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.