Hamisítják a szürkemarha-védjegyet

Egyre inkább elterjed, hogy szürkemarhaként próbálják meg árulni más szarvasmarhafajták húsát, akár két-háromszoros áron – hangzott el a MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Ennek kivédésére alkalmaznák a védjegyet, viszont már azt is hamisítják. Legújabban pedig az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) szereplő szám alapján már a vásárlók is be tudják azonosítani azt, hogy vajon valóban szürkemarhából származik-e a hús - írja az Agromonitor.

A szürkemarha húsa egészséges, hiszen kutatások igazolják, hogy húsában a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyobb arányban fordulnak elő, mint az intenzíven tartott marhákéban. És mivel az eredeti nem olcsó- már hamisítják is – hangzott el a műsorban. Ránézésre csak a szakértők tudják megkülönböztetni a húst – mondta Babay Gellért, a Magyar Szürke Marhát Tenyésztők Egyesületének munkatársa, ezért felhívta a figyelmet, hogy mindig keressük a védjegyet. Az egyesület ugyanis eredetigazolási rendszert dolgozott ki.

De már az is előfordul, hogy a védjegyet is hamisítják, ezért érdemes az ENAR-számot figyelni. Ez a szám egész életében végigkísérte az állatot, a húsra pedig korszerű azonosító rendszerrel került: elég egy sms-ben elküldeni a számot a 06-30-469-14-25-ös telefonszámra, azonnal megkapja a tenyésztő nevét, a vágóhidat és az értékesítés helyét is, ha van. Ez a szám hatósági jel, az ezzel való visszaélés büntetőjogi kategória. Egyébként várhatóan szeptember közepétől európai oltalmat kap a magyar szürkemarha húsa és a belőle készült összes termék. (Agromonitor)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.