Majd harminc borász vesz részt a Somlói borászgálán

(MTI) - Csaknem harminc borász mutatja be borait a Somló Borászgálán szombaton a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján; a rendezvény keretében felavatják a felújított Séd-forrást is.

A Séd forrás a Somló nyugati oldalán a három vízvételi helyek egyike: keleten a Márton Forrást használják, délen a Vásárhelyi kutat, nyugaton pedig a Séd forrást. A Márton és a Séd különlegessége, hogy a hegy közepén, körülbelül 200 méter magasságon törnek elő, és vízügyi szakemberek sem igazán tudják pontosan behatárolni, hogy a Somló vulkanikus hegyén belül hol van a források vízgyűjtő helye. Vizük kristálytiszta, évszázadok óta a Somlói borosgazdák elsődleges víznyerő helyeiként szolgálnak, mindhárom ivóvíz besorolású - mondta el Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltja tulajdonosa, szervező az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a Séd Forrás jelenlegi építményeit a régi írások szerint 1877-ben szintén civil összefogással készítették el helyi önkéntesek, majd 2003-ban a területileg illetékes Somlószőlősi önkormányzat újította fel; azóta a forrás állaga csak romlott, a végén már csak egy műanyag csövön jött a víz egymásra dobált kövek között, elhanyagoltság miatt a forrás többször el is apadt.
Idén tavasszal aztán Takács Lajos somlói borász (Hollóvár Pincészet) elkezdte szervezni a forrás környékének felújítását: önkéntesei végezték a fizikai munkát ingyen, a somlói gazdák adták össze a szükséges anyagot (kő, homok, cement, festék, korlát stb.), és adományokat is gyűjtöttünk a munkálatokhoz - sorolta Cartwright Éva.
A felújításról emléktáblát is készítettek az eredeti 1877-es mintájára.
A forrás fontos a hegyen gazdálkodóknak, hiszen a gazdák döntő többségének nincs saját kútja, a hordók és minden más mosását mindig is a források vizével oldották meg a Somlón. A két hegyi forrás 500 gazdát lát el ivóvízzel - mondta Cartwright Éva.
A felújított forrást szombaton avatják fel, azután kezdődik el a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján a Somlói borászgála, melyen a híres borász, Roland Velich mond köszöntőt.
A kissé különc szakember - aki elsőként készített 95 Parker pontos vörösbort Ausztriában - megkedvelte a Somlót és a magyar borokat, víziója egy határokon átnyúló, leginkább a régi Monarchia területéhez hasonlító borászati virtuális térkép, a Pannon borrégió, ahol Burgenland Magyarország része, és a magyar borkultúra a meghatározó - árulta el Cartwright Éva.
Az előadás után 28 somlói borász mutatja be borait.


Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.
Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.