Majd harminc borász vesz részt a Somlói borászgálán

(MTI) - Csaknem harminc borász mutatja be borait a Somló Borászgálán szombaton a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján; a rendezvény keretében felavatják a felújított Séd-forrást is.

A Séd forrás a Somló nyugati oldalán a három vízvételi helyek egyike: keleten a Márton Forrást használják, délen a Vásárhelyi kutat, nyugaton pedig a Séd forrást. A Márton és a Séd különlegessége, hogy a hegy közepén, körülbelül 200 méter magasságon törnek elő, és vízügyi szakemberek sem igazán tudják pontosan behatárolni, hogy a Somló vulkanikus hegyén belül hol van a források vízgyűjtő helye. Vizük kristálytiszta, évszázadok óta a Somlói borosgazdák elsődleges víznyerő helyeiként szolgálnak, mindhárom ivóvíz besorolású - mondta el Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltja tulajdonosa, szervező az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a Séd Forrás jelenlegi építményeit a régi írások szerint 1877-ben szintén civil összefogással készítették el helyi önkéntesek, majd 2003-ban a területileg illetékes Somlószőlősi önkormányzat újította fel; azóta a forrás állaga csak romlott, a végén már csak egy műanyag csövön jött a víz egymásra dobált kövek között, elhanyagoltság miatt a forrás többször el is apadt.
Idén tavasszal aztán Takács Lajos somlói borász (Hollóvár Pincészet) elkezdte szervezni a forrás környékének felújítását: önkéntesei végezték a fizikai munkát ingyen, a somlói gazdák adták össze a szükséges anyagot (kő, homok, cement, festék, korlát stb.), és adományokat is gyűjtöttünk a munkálatokhoz - sorolta Cartwright Éva.
A felújításról emléktáblát is készítettek az eredeti 1877-es mintájára.
A forrás fontos a hegyen gazdálkodóknak, hiszen a gazdák döntő többségének nincs saját kútja, a hordók és minden más mosását mindig is a források vizével oldották meg a Somlón. A két hegyi forrás 500 gazdát lát el ivóvízzel - mondta Cartwright Éva.
A felújított forrást szombaton avatják fel, azután kezdődik el a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján a Somlói borászgála, melyen a híres borász, Roland Velich mond köszöntőt.
A kissé különc szakember - aki elsőként készített 95 Parker pontos vörösbort Ausztriában - megkedvelte a Somlót és a magyar borokat, víziója egy határokon átnyúló, leginkább a régi Monarchia területéhez hasonlító borászati virtuális térkép, a Pannon borrégió, ahol Burgenland Magyarország része, és a magyar borkultúra a meghatározó - árulta el Cartwright Éva.
Az előadás után 28 somlói borász mutatja be borait.


Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat 

2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.