Majd harminc borász vesz részt a Somlói borászgálán

(MTI) - Csaknem harminc borász mutatja be borait a Somló Borászgálán szombaton a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján; a rendezvény keretében felavatják a felújított Séd-forrást is.

A Séd forrás a Somló nyugati oldalán a három vízvételi helyek egyike: keleten a Márton Forrást használják, délen a Vásárhelyi kutat, nyugaton pedig a Séd forrást. A Márton és a Séd különlegessége, hogy a hegy közepén, körülbelül 200 méter magasságon törnek elő, és vízügyi szakemberek sem igazán tudják pontosan behatárolni, hogy a Somló vulkanikus hegyén belül hol van a források vízgyűjtő helye. Vizük kristálytiszta, évszázadok óta a Somlói borosgazdák elsődleges víznyerő helyeiként szolgálnak, mindhárom ivóvíz besorolású - mondta el Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltja tulajdonosa, szervező az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a Séd Forrás jelenlegi építményeit a régi írások szerint 1877-ben szintén civil összefogással készítették el helyi önkéntesek, majd 2003-ban a területileg illetékes Somlószőlősi önkormányzat újította fel; azóta a forrás állaga csak romlott, a végén már csak egy műanyag csövön jött a víz egymásra dobált kövek között, elhanyagoltság miatt a forrás többször el is apadt.
Idén tavasszal aztán Takács Lajos somlói borász (Hollóvár Pincészet) elkezdte szervezni a forrás környékének felújítását: önkéntesei végezték a fizikai munkát ingyen, a somlói gazdák adták össze a szükséges anyagot (kő, homok, cement, festék, korlát stb.), és adományokat is gyűjtöttünk a munkálatokhoz - sorolta Cartwright Éva.
A felújításról emléktáblát is készítettek az eredeti 1877-es mintájára.
A forrás fontos a hegyen gazdálkodóknak, hiszen a gazdák döntő többségének nincs saját kútja, a hordók és minden más mosását mindig is a források vizével oldották meg a Somlón. A két hegyi forrás 500 gazdát lát el ivóvízzel - mondta Cartwright Éva.
A felújított forrást szombaton avatják fel, azután kezdődik el a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján a Somlói borászgála, melyen a híres borász, Roland Velich mond köszöntőt.
A kissé különc szakember - aki elsőként készített 95 Parker pontos vörösbort Ausztriában - megkedvelte a Somlót és a magyar borokat, víziója egy határokon átnyúló, leginkább a régi Monarchia területéhez hasonlító borászati virtuális térkép, a Pannon borrégió, ahol Burgenland Magyarország része, és a magyar borkultúra a meghatározó - árulta el Cartwright Éva.
Az előadás után 28 somlói borász mutatja be borait.


 Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata

Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata 

Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.