A Séd forrás a Somló nyugati oldalán a három vízvételi helyek egyike: keleten a Márton Forrást használják, délen a Vásárhelyi kutat, nyugaton pedig a Séd forrást. A Márton és a Séd különlegessége, hogy a hegy közepén, körülbelül 200 méter magasságon törnek elő, és vízügyi szakemberek sem igazán tudják pontosan behatárolni, hogy a Somló vulkanikus hegyén belül hol van a források vízgyűjtő helye. Vizük kristálytiszta, évszázadok óta a Somlói borosgazdák elsődleges víznyerő helyeiként szolgálnak, mindhárom ivóvíz besorolású - mondta el Cartwright Éva, a Somlói Borok Boltja tulajdonosa, szervező az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a Séd Forrás jelenlegi építményeit a régi írások szerint 1877-ben szintén civil összefogással készítették el helyi önkéntesek, majd 2003-ban a területileg illetékes Somlószőlősi önkormányzat újította fel; azóta a forrás állaga csak romlott, a végén már csak egy műanyag csövön jött a víz egymásra dobált kövek között, elhanyagoltság miatt a forrás többször el is apadt.
Idén tavasszal aztán Takács Lajos somlói borász (Hollóvár Pincészet) elkezdte szervezni a forrás környékének felújítását: önkéntesei végezték a fizikai munkát ingyen, a somlói gazdák adták össze a szükséges anyagot (kő, homok, cement, festék, korlát stb.), és adományokat is gyűjtöttünk a munkálatokhoz - sorolta Cartwright Éva.
A felújításról emléktáblát is készítettek az eredeti 1877-es mintájára.
A forrás fontos a hegyen gazdálkodóknak, hiszen a gazdák döntő többségének nincs saját kútja, a hordók és minden más mosását mindig is a források vizével oldották meg a Somlón. A két hegyi forrás 500 gazdát lát el ivóvízzel - mondta Cartwright Éva.
A felújított forrást szombaton avatják fel, azután kezdődik el a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján a Somlói borászgála, melyen a híres borász, Roland Velich mond köszöntőt.
A kissé különc szakember - aki elsőként készített 95 Parker pontos vörösbort Ausztriában - megkedvelte a Somlót és a magyar borokat, víziója egy határokon átnyúló, leginkább a régi Monarchia területéhez hasonlító borászati virtuális térkép, a Pannon borrégió, ahol Burgenland Magyarország része, és a magyar borkultúra a meghatározó - árulta el Cartwright Éva.
Az előadás után 28 somlói borász mutatja be borait.
Majd harminc borász vesz részt a Somlói borászgálán
(MTI) - Csaknem harminc borász mutatja be borait a Somló Borászgálán szombaton a Kreinbacher Birtok régi birtokközpontján; a rendezvény keretében felavatják a felújított Séd-forrást is.
Magyarországra érkezik Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata
Dél-Korea vezető élelmiszeripari vállalata, a CJ Foods, zöldmezős fejlesztés keretében készételgyártó üzemet és logisztikai központot épít Dunavarsányban.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.