Hatodjára indítja a nyarat a Szent György-hegy HAJNALIG

Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé a főszerep. A szervezők ezúttal is tartogatnak újdonságot: a látogatók idén „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki, és lesznek új helyszínek is - tájékoztatták lapunkat a szervezők.  

2018-ban egy lelkes ötletből forrt ki az első „hajnalig” a Szent György-hegyen: az akkor valóban hajnalig tartó pincejárás mára egy egész napos rendezvénnyé formálódott. „Az évek során egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy a résztvevők az egész napot szeretnék kihasználni, így hamarabb kezdünk, de hamarabb is zárunk. Idén bőven lesz idő napsütésben bejárni a környéket, naplemente után gyönyörködni a koranyári, teliholdas égboltban, miközben megőrizzük a hegy éjszakai csendjét. Újdonság, hogy 2 féle helyszín lesz: NAPPALI és HAJNALIG. Az előbbiekre érdemes már délben érkezni és kiélvezni a programokat, mert este 10-kor már zárnak. A Hajnalig állomásokon viszont délután indul be az élet, és egészen éjfélig, egyig tart" – mondja Budavári Dóra, az esemény kommunikációs vezetője.

NAPPALI helyszínek 12:00-22:00

Boksay Pince, Borbolt a völgyben, Magashegy Pincészet, Napvirág Pince, Nyári Pince, Pap Wines, Szászi Birtok, Zöldülő Terasz.

HAJNALIG helyszínek 14:00-01:00

2HA, Gilvesy B-üzem, Hóbor Pince, Horváth Pince, Killer Pince, Molnár Pince, Napsárkán Pince, Pál Pince, Pláne Badacsony borterasz+Földi Bálint.

Idén csaknem 20 helyszínből válogathatunk, hiszen a Szent György-hegyen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb pincészetek, séta távolságra. Az itteni borászok megőrizték az emberi léptéket, a legtöbb helyen a tulajdonos család készíti a borokat, sok az őstermelő, natúr és bio tételeket is találunk a kínálatban, és nem maradnak el az olyan különlegességek sem, mint a narancsbor vagy a pét-nat. A borászok nagy része itt nőtt fel, sok helyen már nem is az első generáció dolgozik – hagyomány és modern technológiák járnak kéz a kézben, megőrizve és megmutatva a termőhely értékeit.

A hegy lábánál helyi borokkal vár a Hóbor Pince – itt apa és fia borászkodik együtt, nemrég készültek el az új, kényelmes vendégterasszal. A Zöldülő Terasz domboldala családi lazításra hív, a házigazda házaspárnál igazán otthon érezhetjük magunkat, társasjátékaik maradásra csábítanak. Kicsi sétára innen először nyit ki a Magashegy Pincészet új helyszíne – végre velük is újra találkozhatunk! A mesébe illő nevű Mókus körúton (a Google mapsen is így hívják!) eljutunk a Szászi Birtok ikonikus kertjébe, ahol a diófa alatt kötelező egy pohár Kabócás. A Horváth Pince domboldalában hintázhatunk, pingpongozhatunk, elheverhetünk a kóstolás mellett. A Killer Pincét a varázslatos hangulatú, sárga épületéről ismerjük meg, a kápolna alatti Boksay Pince panorámás terasza önmagában is elbűvölő – nem beszélve a képről, ami innen elénk tárul!  A Napvirág Pince tulajdonosa, Nagy Attila szerint paradicsomi, marasztaló hely ez, ahol kiváltságos állapot borászkodni.

Szintén a fenti úton vár a Nyári Pince családi birtoka a panorámás borozó lugassal, Nyári Ödön és lánya, Emese boraival. Idén újra betérhetünk a Pap Wines multikulti vegetáriánus bárjának hangulatos kertjébe, ahol egy jó bor mellett megáll az idő. A 2HA Szőlőbirtok olíva fás szőlőligetéből nemrég került ki az első magyar alapanyagból sajtolt olívaolaj. A birtokon olyan, mintha Toszkánában járnánk, csak épp még balatoni panorámánk is van, poharunkban Sangiovese szőlőből készült Tabunello. Mosolygunk.

A hegy déli oldalán, az úttól pár lépésre vár a Horváth Pince és a Láva borterasz: itt a borok mellett az ejtőzésé és a játékoké a főszerep. Lehet hintázni, ping-pingozni, tekázi, majd mindezt levezetni egy pörkölttel.

Több olyan helyszín fogad vendégeket ilyenkor, ami máskor nem, vagy csak nagyon ritkán látogatható. Szokás szerint Földi Bálint présházába költözik be a badacsonyi Pláne Badacsony borterasz, ahol a tábortűz és a koncert kihagyhatatlan. Kinyit majd Budavári Dóra pop-up vinotékája, a Borbolt a völgyben is: a Sárkányvölgy kényelmes kertjében könnyű ottragadni a hangulatos gitárzene mellett, és belecsúszni a naplementébe – főleg, hogy gyors összefoglalót is kaphatunk a hegy tételeiből. A Molnár Családi Birtok helyszínén ilyenkor minden családtag beáll a pult mögé, olyan, mintha egy kerti partiba csöppentünk volna. A Napsárkán Pincében is a borász a házigazda: Szabó Tünde fogad mindenkit és az utánozhatatlan hangulatú teraszon boldogan mesél természetközeli borkészítési filozófiájáról. Használjuk ki a lehetőséget, fedezzük fel olyan szegleteit is a hegynek, amiket máskor nem tudunk!

A Gilvesy Birtok idén is a nemesgulácsi Gilvesy B-üzemben várja a vendégeket: a vasútállomásnál található épület egyfajta fogadó helyszín is, érdemes akár ide érkezni, a parkolóban letenni az autókat, a hegy 20 perc séta innen. Este after partyval várnak.

Lesz egy teljesen új helyszín is, a Pál Pince: számukra ez nem csak az első Hajnalig, hanem a legelső rendezvényük is egyben! Werner József Pál és felesége egy nyaralás alatt szerettek bele a hegybe, 2008-ban vettek házat itt, 2016-ban újratelepítették a szőlőket – pinot blanc és cabernet sauvignon készül náluk – idén pedig családias éttermet nyitnak a hegy lábánál. Náluk belépőpont is lesz, a hegy déli oldalán.

A borok és a panoráma még nem minden: a Nappali és a Hajnalig helyszíneken lesznek finom falatok, koncertek, sok élőzene és DJ-szett is – a pontos programról hamarosan érkeznek a részletek.  „Találkozzunk! Napsütéstől teliholdig járd be a hegyet, tölts itt egy csodás napot, kóstolj, hallgass bele a koncertekbe, üldögélj, piknikezz, feledkezz bele a Balaton látványába, csússz bele a teliholdas, csillagos éjszakába” – üzenik a szervezők és a vendéglátók.

A Szent György-hegy MATINÉ dátumát pedig érdemes már most beírni a naptárba: a tavalyi nagy sikerre való tekintettel szeptember 2-án 12:00-20:00 között idén is megvalósul a csendesebb, ősz eleji ismétlés:  https://fb.me/e/2sDix4YpX

HONLAP:https://www.szentgyorgyhegyhajnalig.com

FACEBOOK:https://www.facebook.com/szentgyhegyhajnalig

ESEMÉNY:https://fb.me/e/3CZmSFvQ1

JEGYEK: https://tixa.hu/szgyh2023

 Az eseményre limitált számú jegy kapható, mert a szervezők azt szeretnék, hogy a jelenlévők és a vendéglátók is kényelmesen élvezhessék ezt az estét, a hegyet, a borokat, a találkozást.

KÖZLEKEDÉS: vonattal (Nemesgulács-Kisapáti), szerződéses taxikkal Badacsony központjából és telefonon rendelve.

BELÉPTETŐ POHÁRPONTOK: a Mókus körút alján a Hóbor Pincénél, a Pál Pincénél, a Boksay Pincénél, a Killer Pincénél, a Gilvesy B-üzemnél (Nemesgulács).

Fotók: Chripkó Lili, Kovács Fanni, Orbán Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.