Hatodjára indítja a nyarat a Szent György-hegy HAJNALIG

Június 3-án a találkozásé, a pikniké, a lassulásé, a zenéké, a jó boroké, a naplementéé és a teliholdé a főszerep. A szervezők ezúttal is tartogatnak újdonságot: a látogatók idén „nappali” és „hajnalig” helyszínek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki, és lesznek új helyszínek is - tájékoztatták lapunkat a szervezők.  

2018-ban egy lelkes ötletből forrt ki az első „hajnalig” a Szent György-hegyen: az akkor valóban hajnalig tartó pincejárás mára egy egész napos rendezvénnyé formálódott. „Az évek során egyre inkább azt tapasztaltuk, hogy a résztvevők az egész napot szeretnék kihasználni, így hamarabb kezdünk, de hamarabb is zárunk. Idén bőven lesz idő napsütésben bejárni a környéket, naplemente után gyönyörködni a koranyári, teliholdas égboltban, miközben megőrizzük a hegy éjszakai csendjét. Újdonság, hogy 2 féle helyszín lesz: NAPPALI és HAJNALIG. Az előbbiekre érdemes már délben érkezni és kiélvezni a programokat, mert este 10-kor már zárnak. A Hajnalig állomásokon viszont délután indul be az élet, és egészen éjfélig, egyig tart" – mondja Budavári Dóra, az esemény kommunikációs vezetője.

NAPPALI helyszínek 12:00-22:00

Boksay Pince, Borbolt a völgyben, Magashegy Pincészet, Napvirág Pince, Nyári Pince, Pap Wines, Szászi Birtok, Zöldülő Terasz.

HAJNALIG helyszínek 14:00-01:00

2HA, Gilvesy B-üzem, Hóbor Pince, Horváth Pince, Killer Pince, Molnár Pince, Napsárkán Pince, Pál Pince, Pláne Badacsony borterasz+Földi Bálint.

Idén csaknem 20 helyszínből válogathatunk, hiszen a Szent György-hegyen egymás mellett sorakoznak a jobbnál jobb pincészetek, séta távolságra. Az itteni borászok megőrizték az emberi léptéket, a legtöbb helyen a tulajdonos család készíti a borokat, sok az őstermelő, natúr és bio tételeket is találunk a kínálatban, és nem maradnak el az olyan különlegességek sem, mint a narancsbor vagy a pét-nat. A borászok nagy része itt nőtt fel, sok helyen már nem is az első generáció dolgozik – hagyomány és modern technológiák járnak kéz a kézben, megőrizve és megmutatva a termőhely értékeit.

A hegy lábánál helyi borokkal vár a Hóbor Pince – itt apa és fia borászkodik együtt, nemrég készültek el az új, kényelmes vendégterasszal. A Zöldülő Terasz domboldala családi lazításra hív, a házigazda házaspárnál igazán otthon érezhetjük magunkat, társasjátékaik maradásra csábítanak. Kicsi sétára innen először nyit ki a Magashegy Pincészet új helyszíne – végre velük is újra találkozhatunk! A mesébe illő nevű Mókus körúton (a Google mapsen is így hívják!) eljutunk a Szászi Birtok ikonikus kertjébe, ahol a diófa alatt kötelező egy pohár Kabócás. A Horváth Pince domboldalában hintázhatunk, pingpongozhatunk, elheverhetünk a kóstolás mellett. A Killer Pincét a varázslatos hangulatú, sárga épületéről ismerjük meg, a kápolna alatti Boksay Pince panorámás terasza önmagában is elbűvölő – nem beszélve a képről, ami innen elénk tárul!  A Napvirág Pince tulajdonosa, Nagy Attila szerint paradicsomi, marasztaló hely ez, ahol kiváltságos állapot borászkodni.

Szintén a fenti úton vár a Nyári Pince családi birtoka a panorámás borozó lugassal, Nyári Ödön és lánya, Emese boraival. Idén újra betérhetünk a Pap Wines multikulti vegetáriánus bárjának hangulatos kertjébe, ahol egy jó bor mellett megáll az idő. A 2HA Szőlőbirtok olíva fás szőlőligetéből nemrég került ki az első magyar alapanyagból sajtolt olívaolaj. A birtokon olyan, mintha Toszkánában járnánk, csak épp még balatoni panorámánk is van, poharunkban Sangiovese szőlőből készült Tabunello. Mosolygunk.

A hegy déli oldalán, az úttól pár lépésre vár a Horváth Pince és a Láva borterasz: itt a borok mellett az ejtőzésé és a játékoké a főszerep. Lehet hintázni, ping-pingozni, tekázi, majd mindezt levezetni egy pörkölttel.

Több olyan helyszín fogad vendégeket ilyenkor, ami máskor nem, vagy csak nagyon ritkán látogatható. Szokás szerint Földi Bálint présházába költözik be a badacsonyi Pláne Badacsony borterasz, ahol a tábortűz és a koncert kihagyhatatlan. Kinyit majd Budavári Dóra pop-up vinotékája, a Borbolt a völgyben is: a Sárkányvölgy kényelmes kertjében könnyű ottragadni a hangulatos gitárzene mellett, és belecsúszni a naplementébe – főleg, hogy gyors összefoglalót is kaphatunk a hegy tételeiből. A Molnár Családi Birtok helyszínén ilyenkor minden családtag beáll a pult mögé, olyan, mintha egy kerti partiba csöppentünk volna. A Napsárkán Pincében is a borász a házigazda: Szabó Tünde fogad mindenkit és az utánozhatatlan hangulatú teraszon boldogan mesél természetközeli borkészítési filozófiájáról. Használjuk ki a lehetőséget, fedezzük fel olyan szegleteit is a hegynek, amiket máskor nem tudunk!

A Gilvesy Birtok idén is a nemesgulácsi Gilvesy B-üzemben várja a vendégeket: a vasútállomásnál található épület egyfajta fogadó helyszín is, érdemes akár ide érkezni, a parkolóban letenni az autókat, a hegy 20 perc séta innen. Este after partyval várnak.

Lesz egy teljesen új helyszín is, a Pál Pince: számukra ez nem csak az első Hajnalig, hanem a legelső rendezvényük is egyben! Werner József Pál és felesége egy nyaralás alatt szerettek bele a hegybe, 2008-ban vettek házat itt, 2016-ban újratelepítették a szőlőket – pinot blanc és cabernet sauvignon készül náluk – idén pedig családias éttermet nyitnak a hegy lábánál. Náluk belépőpont is lesz, a hegy déli oldalán.

A borok és a panoráma még nem minden: a Nappali és a Hajnalig helyszíneken lesznek finom falatok, koncertek, sok élőzene és DJ-szett is – a pontos programról hamarosan érkeznek a részletek.  „Találkozzunk! Napsütéstől teliholdig járd be a hegyet, tölts itt egy csodás napot, kóstolj, hallgass bele a koncertekbe, üldögélj, piknikezz, feledkezz bele a Balaton látványába, csússz bele a teliholdas, csillagos éjszakába” – üzenik a szervezők és a vendéglátók.

A Szent György-hegy MATINÉ dátumát pedig érdemes már most beírni a naptárba: a tavalyi nagy sikerre való tekintettel szeptember 2-án 12:00-20:00 között idén is megvalósul a csendesebb, ősz eleji ismétlés:  https://fb.me/e/2sDix4YpX

HONLAP:https://www.szentgyorgyhegyhajnalig.com

FACEBOOK:https://www.facebook.com/szentgyhegyhajnalig

ESEMÉNY:https://fb.me/e/3CZmSFvQ1

JEGYEK: https://tixa.hu/szgyh2023

 Az eseményre limitált számú jegy kapható, mert a szervezők azt szeretnék, hogy a jelenlévők és a vendéglátók is kényelmesen élvezhessék ezt az estét, a hegyet, a borokat, a találkozást.

KÖZLEKEDÉS: vonattal (Nemesgulács-Kisapáti), szerződéses taxikkal Badacsony központjából és telefonon rendelve.

BELÉPTETŐ POHÁRPONTOK: a Mókus körút alján a Hóbor Pincénél, a Pál Pincénél, a Boksay Pincénél, a Killer Pincénél, a Gilvesy B-üzemnél (Nemesgulács).

Fotók: Chripkó Lili, Kovács Fanni, Orbán Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.