Hatvan borászat a Pécsi Pezsgő Borfesztiválon

(MTI) - Mintegy hatvan borászat mutatkozik be a Pécsi Pezsgő Borfesztiválon, amelyet szeptember 20. és 29. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

Béni Gábor, a második alkalommal megtartott esemény operatív vezetője szerdán Pécsen, sajtótájékoztatón elmondta: céljuk, hogy az ország borvidékeinek döntő többségét képviselő pincészetek borai révén átfogó képet nyújtsanak a hazai borászatról és érzékeltessék annak dinamikus fejlődését. Hozzátette: a rendezvényre a tavalyihoz hasonlóan mintegy 100 ezer embert várnak.
Kitért rá, a város legnagyobb borfesztiváljának helyet adó Széchenyi téren a borászok mellett a törköly- és gyümölcspárlatokat kínáló pálinkaházak, valamint vendéglősök is helyet kapnak. Utóbbiak tájjellegű ételekkel, igazi különlegességekkel várják a látogatókat, újdonságként egy olyan halsütödét is felállítanak, ahol kizárólag Magyarországon fogható halakat készítenek.
Az érdeklődők mintegy negyven kulturális program között válogathatnak, a szórakoztatásról a Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekar, Ferenczi György és a Rackajam, Rúzsa Magdi, a Szélkiáltó, a Vivat Bachus, Hargitai Anna Veronika, Király Linda és Király Viktor, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar gondoskodik.
A programsorozat keretében közös operettelőadást tartanak a pécsi és a debreceni színház énekesei, az Anconai szerelmesek című darabot adja elő a Turay Ida Színház, Détár Enikő, Fésüs Nelly és Ladinek Judit pedig a Dívák éjszakája című előadással jelentkezik.
A fesztiválhoz kapcsolódik a zárónapi szüreti felvonulás, a 17. Európai Bordalfesztivál hat ország kétszáz férfi énekesének részvételével, továbbá a Villányi Prémium Bormustra, amelyen immár harmadik alkalommal tizenkilenc borászat mutatja be legjobb borait.
Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy mivel a gasztronómiának kiemelkedő a szerepe a turisztikai vonzerő növelésében, az ilyen és hasonló rendezvények fontosak a város számára. A politikus örömének adott hangot, hogy Villányi Borvidék és a dél-dunántúli régió többi borvidéke komoly fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, számos világszínvonalú borral kedveskedtek a fogyasztóknak, hozzájárulva a térség iránti érdeklődés élénküléséhez.

Forrás: MTI


Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.
Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.