Hazai afrodiziákumok is feldobhatják a Valentin-napot

A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában a messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet és megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát.

A szerelmesek ünnepén gyakran előkerül a messze földről érkező ananász, eper vagy akár osztriga mint a vacsora fő attrakciója. Ezekhez az ételekhez sokszor kapcsolódik az a hiedelem, hogy vágyfokozóként is működnek. Arról azonban nem szól a fáma, hogy van-e ennek tudományos alapja.

"Valentin-nap kapcsán szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy “afrodiziákumok”, vagyis szexuális vágyfokozók. A jó hír az, hogy már számos hazai élelmiszert is ebbe a kategóriába sorolnak (zeller, csípős paprika, vörösbor), a kevésbé jó viszont az, hogy tudományosan ezek az állítások a legtöbbször
megalapozatlanok. Tehát se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy kellemesebbé teszi majd az esténket. Az viszont szinte biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása a szeretteinkkel jókedvre derít majd minket! Hiszen ilyenkor, tél végén is elérhetőek még olyan alapanyagok, amiket nem kellett több ezer kilométerről ideszállítani, és olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, vagy a karotin" - tette hozzá Sarnyai Tünde, az Alapítvány dietetikusa.

Sokszor azért választjuk a fent említett egzotikumokat, mert szeretnénk valami különlegességgel kedveskedni szerettünknek. Mi lehet azonban jobb ajándék annál, mint hogy saját magunk készítünk el egy reggelit vagy romantikus vacsorát, melynek alapanyagai nem terhelték a környezetet? Közvetetten ezekkel egy szebb
jövőt is ajándékozunk, hiszen nem került nagy mennyiségű üvegházhatású gáz a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul rengeteg, a szállításhoz elengedhetetlen csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.

Hazánkban szezonja van a céklának, édesburgonyának, répának, sütőtöknek, lilakáposztának és brokkolinak is. Ebből színes-ízes ételeket akár a https://gasztrohos.hu/receptek/ oldalon is elrhető receptek alapján is lehet készíteni. Azok se csüggedjenek, akik nem érzik magukban az erőt a főzéshez, vagy nem lesz idejük a konyhában tevékenykedni; néhány Fenntartható Vendéglátóhely is készül szezonális, Valentin-napi menüvel. Ünnepelhetünk a Púder Bárban, a La Mimosaban, a Slow Foodiezban, a Csillaghegyi megállóban, az UrbanFood Cafe&Coworkingben és a Four Bites Cateringgel is.


Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?