Hazai afrodiziákumok is feldobhatják a Valentin-napot

A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában a messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet és megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát.

A szerelmesek ünnepén gyakran előkerül a messze földről érkező ananász, eper vagy akár osztriga mint a vacsora fő attrakciója. Ezekhez az ételekhez sokszor kapcsolódik az a hiedelem, hogy vágyfokozóként is működnek. Arról azonban nem szól a fáma, hogy van-e ennek tudományos alapja.

"Valentin-nap kapcsán szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy “afrodiziákumok”, vagyis szexuális vágyfokozók. A jó hír az, hogy már számos hazai élelmiszert is ebbe a kategóriába sorolnak (zeller, csípős paprika, vörösbor), a kevésbé jó viszont az, hogy tudományosan ezek az állítások a legtöbbször
megalapozatlanok. Tehát se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy kellemesebbé teszi majd az esténket. Az viszont szinte biztos, hogy egy szezonális és helyi alapanyagokból elkészített, a gyomrunk számára nem túl megterhelő menüsor elfogyasztása a szeretteinkkel jókedvre derít majd minket! Hiszen ilyenkor, tél végén is elérhetőek még olyan alapanyagok, amiket nem kellett több ezer kilométerről ideszállítani, és olyan fontos tápanyagokhoz juttatják szervezetünket, mint a kálium, a magnézium, vagy a karotin" - tette hozzá Sarnyai Tünde, az Alapítvány dietetikusa.

Sokszor azért választjuk a fent említett egzotikumokat, mert szeretnénk valami különlegességgel kedveskedni szerettünknek. Mi lehet azonban jobb ajándék annál, mint hogy saját magunk készítünk el egy reggelit vagy romantikus vacsorát, melynek alapanyagai nem terhelték a környezetet? Közvetetten ezekkel egy szebb
jövőt is ajándékozunk, hiszen nem került nagy mennyiségű üvegházhatású gáz a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul rengeteg, a szállításhoz elengedhetetlen csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.

Hazánkban szezonja van a céklának, édesburgonyának, répának, sütőtöknek, lilakáposztának és brokkolinak is. Ebből színes-ízes ételeket akár a https://gasztrohos.hu/receptek/ oldalon is elrhető receptek alapján is lehet készíteni. Azok se csüggedjenek, akik nem érzik magukban az erőt a főzéshez, vagy nem lesz idejük a konyhában tevékenykedni; néhány Fenntartható Vendéglátóhely is készül szezonális, Valentin-napi menüvel. Ünnepelhetünk a Púder Bárban, a La Mimosaban, a Slow Foodiezban, a Csillaghegyi megállóban, az UrbanFood Cafe&Coworkingben és a Four Bites Cateringgel is.


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.