Helikopter zuhant egy pubra Glasgowban

(MTI) - Rendőrségi helikopter zuhant egy pubra közép-európai idő szerint szombat hajnalban a skóciai Glasgowban, s a kormányfő szerint fel kell készülni arra, hogy halálos áldozatok is lehetnek.

A helikopter a zsúfolásig telt ivó lapos tetejébe csapódott és átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett. A balesetnek helyszíni jelentések szerint "számos" sérültje van, bár pontos számok egyelőre nem ismeretesek.
Alex Salmond skót kormányfő szombat hajnali Twitter-üzenetében mindazonáltal közölte: tekintettel a baleset súlyosságára, "mindenkinek fel kell készülnie" arra a lehetőségre, hogy a szerencsétlenségnek halálos áldozatai vannak.
A helikopteren két rendőrtiszt és a pilóta tartózkodott; az ő sorsuk szombat hajnalban még nem volt ismeretes. A hatóságok ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy többen a pub romjai között rekedtek.
Szemtanúk a BBC-nek arról számoltak be, hogy a gép "kőként zuhant" az épületre, miután hajtóműve jól hallhatóan "ki-kihagyott". A The Sun című bulvárlap skóciai kiadásának egyik szerkesztője, aki éppen távozni készült a pubból, elmondta: a helikopter viszonylag nagy magasságban lebegett, amikor úgy tűnt, hogy rotorjai leálltak.
A Clyde folyó partján lévő, The Clutha nevű pub közelében egy helikopter-leszállóhely működik, de nem ismeretes, hogy a szerencsétlenül járt gép oda tartott-e.
A tűzoltóság szóvivője szerint 15 tűzoltóautó érkezett a pubhoz, amelyben a szerencsétlenség pillanatában - szemtanúk beszámolói szerint - mintegy 120-an tartózkodtak.
Az idén ez a második hasonló baleset Nagy-Britanniában.
Január közepén a dél-londoni Vauxhall városrész zsúfolt főútjára zuhant és felrobbant egy helikopter, miután a sűrű ködben darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett. Abban a szerencsétlenségben meghalt a gép pilótája, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, és egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok. Tizenketten megsérültek. (A helikopter az egyik leggazdagabb brit étteremtulajdonosé volt - a szerk.)

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.