A francia fogyasztók egy októberi felmérés alapján úgy becsülték, hogy az éttermek alig fele készíti helyben az ételt, míg a hotelek és éttermek szövetsége szerint az éttermek 85 százaléka folyamodik titokban fagyasztott vagy vákuumcsomagolt élelmiszerhez.
A híres szakácsok országában ez sokaknak nem tűnik helyes gyakorlatnak, ezért törvényt fogadtak el a francia konyha hagyományainak őrzésére. A törvény ezen a héten lépett életbe - számolt be róla a BBC.
Minden étterem, amelyik helyben készült fogásokat szolgál föl, az új logóval ezt jelezheti az étlapon. A logó serpenyőt ábrázol, rajta háztető alakú fedő. Januártól lesz kötelező a logó feltüntetése, ha az étel a helyi konyhán sült-főtt, és ha nincs az étlapon a logó, az azt jelenti, máshol állították elő a fogásokat.
Úgy tűnik, még a profi séfek is ügyes trükkökhöz folyamodnak: az előre darált marhából például olyat vesznek, amely szabálytalan darabokat is tartalmaz, így azt a benyomást kelti, épp most vágták föl a konyhában.
(http://www.bbc.com/news/magazine-28313666)
Fotó: Shutterstock
Forrás: MTI/Élelmiszer Online