Helyi termelők és a turizmus kerül idén az OMÉK fókuszába

Megnyit szerdán az idei Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol bemutatkozik a hazai agrárium, a több mint 900 kiállító összesen mintegy 40 ezer négyzetméteren várja a látogatókat - közölte az eseményt szervező Magyar Turizmus Zrt. az MTI-vel.

A közlemény szerint az OMÉK a vidék bemutatkozása a városi, fővárosi közönség előtt, egyben magas színvonalú szakmai fórum a vállalkozások számára. Ezúttal a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar remekein túl a hazai turizmus gazdag kínálatát is megismerhetik a látogatók - írták.

Ebben az évben a minden korábbinál több helyi termelőnek ad majd helyet az OMÉK, a kiállítók közel fele családi vállalkozás, illetve helyi termelő vagy kis- és középvállalkozó.

Minden régió standjánál helyi termelők és termékek piaca kap helyet, ahol vásárolni is lehet. A stand az adott tájegység színes, kulturális programokkal fűszerezett megjelenítése is lesz.

A színpadokon a térség táncai, dalai, jellegzetes népviselete és mesterségei elevenednek meg. A kiállítók maguk is szerveznek programokat, bemutatják, hogyan készítik saját termékeiket. Lesz például levendulapárna-, rétes- és csokoládékészítés.

Az érdeklődők a régióban elérhető programokról is tájékozódhatnak a Magyar Turizmus Zrt. pultjainál.

A több mint 900 kiállító mellett majdnem 300 társkiállító is részt vesz az eseményen. Az élelmiszergyártók közül a húsipar, a tejipar termelői és a pálinkakészítők lesznek jelen a legnagyobb számban. A mezőgazdasági gépek forgalmazóinak és gyártóinak mintegy 18 ezer négyzetmétert biztosítanak.


Az agrárium teljes vertikumát felölelő kiállítás öt napja alatt 7 helyszínen összesen 34 szakmai konferenciát, díjátadót és projektzáró eseményt rendez a Földművelésügyi Minisztérium és szakmai szervezetei közreműködésével a Magyar Turizmus Zrt. Jelentős szakmai egyeztetések is zajlanak majd a vásár ideje alatt, például itt írják alá a szakmai szereplők közös érdekminimumát megfogalmazó Agrármarketing Kódexet.

A vásár díszvendége a Kárpát-medence, 22 határon túli kiállító mutatkozik be, az esemény frissülő programja és az előkészületek nyomon követhetők az omek.itthon.hu oldalon, valamint a Facebookon.

A 77. OMÉK szeptember 23. és 27. között, a hagyományokhoz híven, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban lesz, a belépőket a két évvel ezelőtti árakon értékesítik, a regisztrált iskolás csoportok számára a részvétel ingyenes.

A kiállítás idején sűrűbben jár a 100-as busz, valamint a BKK külön 100E jelzésű buszt indít a Puskás Ferenc Stadion és a Hungexpo között, egyes MÁV-járatok pedig megállnak Kőbánya-felsőn. Öt napra a Mol Bubi ideiglenes állomást hoz létre a területen.


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.