Hétvégén itt a VinAgora

Ismét nagy érdeklődés övezte a VinAgora Nemzetközi Borverseny felhívását. Magyarország egyetlen nemzetközileg is akkreditált versenyére idén 560 bort neveztek a világ 19 országából.

Ausztrália, Bolívia, Brazília, Franciaország, Japán, Libanon, Új-Zéland, Spanyolország, Portugália, Uruguay is szerepel a nevező országok sorában.
A borversenynek idén is Budapest ad otthont június 14-16. között, ahol 16 ország elismert szakemberei gyűlnek össze, hogy végigkóstolják és legjobb tudásuk szerint bírálják a nevezett tételeket. A nemzetközi előírásoknak megfelelően mindenki naponta legfeljebb 35-40 féle bort bírálhat. A korlátozásra a bírálati munka minősége érdekében van szükség. A verseny zárt szakmai eseményként zajlik, hiszen meg kell teremteni a bírálat optimális körülményeit: csend, nyugodt környezet, megfelelő fényviszonyok, optimális teremhőmérséklet.
Kemény munka folyik ilyenkor a borversenyen. A szakemberek legjobb tudásuk szerint, teljes fegyelem és összpontosítás mellett bírálják a borokat, ítélnek oda érmeket, ha kell, egymást meggyőzve vagy egymás ellen érvelve vitatkoznak egy-egy borról, míg végül megszületnek az eredmények.
A VinAgora olyan nagy nemzetközi szervezetek védnökségét élvezi, mint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (U.I.OE.), továbbá a verseny évek óta aktív tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének (VinoFed). Ezek a szervezetek minden évben delegálnak ellenőrző bírálókat a versenyre, akik figyelemmel kísérik a bírálatot, valamint felügyelik annak szabályos lefolyását.

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei a fogyasztók számára is fontosak. A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort.


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.