Hetvenféle olaszrizling egy helyen

A Magyarországon legnagyobb mennyiségben termelt és fogyasztott, mégis máig alulértékelt fehér szőlőfajtára hívja fel a figyelmet a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyet hetven kárpát-medencei pincészet részvételével rendeznek meg szombaton Budapesten, az Olaszrizling Október eseménysorozat keretében.

Magyarországon sokan szeretik és fogyasztják is az olaszrizlinget, de a fajta megítélése máig viszonylag egyoldalú, gyakran egyszerűbb borként, sőt néha "fröccsborként" értelmezik. A Winelovers rendezvényszervező csoport célja a fajtára irányítani a figyelmet - mondta el az MTI-nek az Olaszrizling Október egyik főszervezője.

Harsányi Dávid hozzátette: az utóbbi időben szerencsére egyre több termelő ismeri fel, hogy az olaszrizling igenis képes nagy borokat adni, nagyon jól meg tudja mutatni a terroirt, így a Nagy Olaszrizling Kóstoló célja is az, hogy ezt a változatosságot bemutassa. A friss, üde borok és a hordós érlelésű, komolyabb, száraz rizlingek mellett a fajtából egészen gazdag aromavilágú, édes borok is készülhetnek, hiszen késői szüretelésre is alkalmas és jól botrytizálódik - hívta fel a figyelmet a szakember.

Harsányi Dávid beszámolója szerint az Olaszrizling Október eseménysorozat három lábon áll: a fajtát ilyenkor jelentős médiakampánnyal népszerűsítik és országszerte mintegy ötven partner - éttermek, pincészetek, szállodák, szaküzletek - is csatlakozik kóstolókkal, borvacsorákkal vagy pohárral is fogyasztható rizlingekkel.

A harmadik pillér a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyet szombaton tartanak meg a Sofitel Budapestben hetven magyarországi és határon túli pincészet részvételével. Képviselteti magát Badacsony, Csopak, Villány, a Balaton-felvidék, Pannonhalma, a Felvidék, Dél-Balaton, a Mátra, Mór, Szlavónia, a Somló, Szekszárd, Eger, Neszmély, az Alföld, Hajós és Sopron is, de a legnagyobb számban a Balaton partján dolgozó borászok érkeznek a rendezvényre.

Minden termelő legalább egy olaszrizlinget kóstoltat, de sokan akár kettőt, hármat is. Az előírt olaszrizling mellett a többi lehet akár rizling alapú házasítás is -, így a várakozások szerint több mint 150 tételből válogathatnak a látogatók.

A 14 és 22 óra között zajló sétáló kóstolóval párhuzamosan három mesterkurzust is tartanak. Elsőként a horvát grasevinákról (a fajta helyi neve) lesz szó, majd a Balaton partját járják körbe az egyes termőtájak és évjáratok borokra gyakorolt hatását elemezve, hogy végül egy önkéntesen vállalható, olaszrizlingre épülő eredetvédelmi rendszerrel, a Csopaki Kódexszel és annak első boraival ismerkedjenek meg a borkedvelők - közölte Harsányi Dávid.

Az országos programkínálatról és a Nagy Olaszrizling Kóstolóról további információkat a www.olaszrizlingoktober.hu honlapon találhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.