Hetvenféle olaszrizling egy helyen

A Magyarországon legnagyobb mennyiségben termelt és fogyasztott, mégis máig alulértékelt fehér szőlőfajtára hívja fel a figyelmet a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyet hetven kárpát-medencei pincészet részvételével rendeznek meg szombaton Budapesten, az Olaszrizling Október eseménysorozat keretében.

Magyarországon sokan szeretik és fogyasztják is az olaszrizlinget, de a fajta megítélése máig viszonylag egyoldalú, gyakran egyszerűbb borként, sőt néha "fröccsborként" értelmezik. A Winelovers rendezvényszervező csoport célja a fajtára irányítani a figyelmet - mondta el az MTI-nek az Olaszrizling Október egyik főszervezője.

Harsányi Dávid hozzátette: az utóbbi időben szerencsére egyre több termelő ismeri fel, hogy az olaszrizling igenis képes nagy borokat adni, nagyon jól meg tudja mutatni a terroirt, így a Nagy Olaszrizling Kóstoló célja is az, hogy ezt a változatosságot bemutassa. A friss, üde borok és a hordós érlelésű, komolyabb, száraz rizlingek mellett a fajtából egészen gazdag aromavilágú, édes borok is készülhetnek, hiszen késői szüretelésre is alkalmas és jól botrytizálódik - hívta fel a figyelmet a szakember.

Harsányi Dávid beszámolója szerint az Olaszrizling Október eseménysorozat három lábon áll: a fajtát ilyenkor jelentős médiakampánnyal népszerűsítik és országszerte mintegy ötven partner - éttermek, pincészetek, szállodák, szaküzletek - is csatlakozik kóstolókkal, borvacsorákkal vagy pohárral is fogyasztható rizlingekkel.

A harmadik pillér a Nagy Olaszrizling Kóstoló, amelyet szombaton tartanak meg a Sofitel Budapestben hetven magyarországi és határon túli pincészet részvételével. Képviselteti magát Badacsony, Csopak, Villány, a Balaton-felvidék, Pannonhalma, a Felvidék, Dél-Balaton, a Mátra, Mór, Szlavónia, a Somló, Szekszárd, Eger, Neszmély, az Alföld, Hajós és Sopron is, de a legnagyobb számban a Balaton partján dolgozó borászok érkeznek a rendezvényre.

Minden termelő legalább egy olaszrizlinget kóstoltat, de sokan akár kettőt, hármat is. Az előírt olaszrizling mellett a többi lehet akár rizling alapú házasítás is -, így a várakozások szerint több mint 150 tételből válogathatnak a látogatók.

A 14 és 22 óra között zajló sétáló kóstolóval párhuzamosan három mesterkurzust is tartanak. Elsőként a horvát grasevinákról (a fajta helyi neve) lesz szó, majd a Balaton partját járják körbe az egyes termőtájak és évjáratok borokra gyakorolt hatását elemezve, hogy végül egy önkéntesen vállalható, olaszrizlingre épülő eredetvédelmi rendszerrel, a Csopaki Kódexszel és annak első boraival ismerkedjenek meg a borkedvelők - közölte Harsányi Dávid.

Az országos programkínálatról és a Nagy Olaszrizling Kóstolóról további információkat a www.olaszrizlingoktober.hu honlapon találhatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI


Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.
Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha 

Az vagy, amit megeszel - tartja a kínai mondás. Többek közt ennek igazságtartalmáról is szó esett azon a kiadványbemutatón, ahová szerkesztőségünk is meghívást kapott.
Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.
Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék

Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék  

Mostantól magasabb fokozatra kapcsolnak a Gasztrohegy lakói: május végéig más és más programokkal várják a vendégeket.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.