Hogy kerül zsiráf egy whisky lepárlóba?

Mindjárt kiderül. Ahogy az is, hol van a nyugalom völgye. Bónuszként pedig arra is fény derül, ki mondta és miért: "Egyszerűen finom, semmi mást nem kell tudnod róla."

Rendhagyó Glenmorangie whisky-kóstolón jártunk a francia luxusmárka konglomerátum, az LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) magyarországi disztributora, a Fine Brands Company jóvoltából. Persze az online-térben, hiszen másképp ma nem lehet. A jóféle whisky-ket azonban szerencsére élőben kóstoltuk, és közben tudtuk meg a következőket.

Először a zsiráfról 

A Glenmorangie whisky-k alapítója William Matheson volt, aki 1843-ban feleségével, Anne-nel alapította az örökké szeles, skóciai felvidéki otthonukhoz közeli lepárlót. Egy sörfőzdét vásárolt meg, azt alakították át whisky lepárlóvá. Vízről, jóféle gabonáról, élesztőről, a lepárlás titkairól tudunk még meg egyetmást, miközben egy 10 éves Glenmorangie-t kóstolunk. Eddig amúgy azt hittem, hogy nem szeretem a whiskyt, és most rá kell döbbennem, mennyire tévúton jártam. Mert a whisky-ben (a jó whisky-ben) az a tökély, hogy szinte nem is kell kortyolni, mert hihetetlen gazdag és megnyugtató már az illatvilága is. Ez a 10 éves skót speciel citrusos, vaníliás, mentás illatokat rejt, tényleg csodás.

És akkor jön közben a zsiráf-sztori is. Kiderül, azért lett Mathesonéknak a zsiráf az "arcuk", mert Skócia-szerte (elhihetjük, van elég) a whisky-lepárlók közül az övéknek volt - és mind a mai napig így is van - a legmagasabb nyakuk a lepárló-üstjeiknek: akkora, mint egy felnőtt zsiráf mérete, azaz 5,4 méter magas, Így a lepárlókat magában foglaló helyiségük magassága is igencsak tekintélyes. És a zsiráf-hasonlatot tiszteletben tartva a mai tulajdonosok, az LVMH arra is ügyel, hogy anyagilag támogatják, tekintélyes összegek küldésével óvják a veszélyeztett fajnak számító afrikai zsiráfokat, hiszen szorosan együttműködnek a Giraffe Conservation Foundation jótékonysági szervezettel.

A nyugalom völgyéről

William Matheson nevezte el imádott lepárlóját különben a “nyugalom völgyének”, ugyanis a Glenmorangie gall nyelvjárás szerint pont ezt jelenti. Dr. Bill Lumsden, a márka többszörös Masterdistiller of the Year díjas lepárlómestere pedig mindehhez hozzátette egyszer: “Egyszerűen finom, semmi mást nem szükséges tudnod róla.” És ez a megállapítás szállóigévé vált azóta.

Még egy kis jótékonykodásról, és persze a divat sem maradhat ki 

Már a 12 éves Glenmorangie kerül az öblös alsó részű, felfelé kicsit szűkülő, igazi whisky-s poharakba, amikor az is kiderül, nemcsak zsiráf-témában jótékonykodik a Moët Hennessy márkák hivatalos magyarországi disztribútora, a márkát 2004-ben megvásárló Moët Hennessy. Amely, többek között, a Moët&Chandon, Dom Pérignon és a Hennessy tulajdonosa is. Hiszen a pandémia okozta helyzetben elindították el a nehéz helyzetbe került bárokat és éttermeket támogató Nyissunk Együtt projektet, amelynek keretben a húsz legjobb magyar koktélbár és étterem történetét bemutató, valamint receptjeiket tartalmazó egyedi koktélmagazint terjeszt a cég. A magazin értékesítéséből befolyt teljes bevétel közvetlenül az azt értékesítő koktélbárokat és éttermeket támogatja, a magazin díja pedig az újranyitást követően fogyasztható le a válogatásban szereplő egységek valamelyikében.

A Glenmorangie, derül ki, nagy utat járt be időközben a világban. William Matheson halála után ugyanis az özvegye vezette a lepárlót, méghozzá olyannyira sikeresen, hogy a Glenmoragie volt az első olyan skót whisky, amit Nagy-Britannia szerte fogyasztottak, és amit az USA-ba is exportáltak. E whisyky-k megszületésük pillanatától kezdve ugyanott készülnek. A Men of Tain néven ismert, mesteremberekből álló csapat tartja folyamatos megfigyelés alatt az üstöket, és apáról fiúra hagyományozzák az elhivatottságukat, hozzáértésüket. Kiderül közben az is, nekünk, magyaroknak is közünk van ehhez a világhíres whiskyhez: ugyanis tokaji hordóban érlelődnek nem egyszer.

A márka legújabb kampányáért pedig Miles Aldridge, korunk vezető fotográfusa felel, aki élénk színű képeiről ismert, amelyekben mindig a divatot és a filmes világítást kombinálja. És ahonnét persze ezúttal a zsiráfok sem maradhatnak ki.

 

Forrás: Glenmorangie


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.