Hogy volt?!

Egy, az „öregedésgátló” hatásai miatt már széles körben dicsért, és a vörösborban, valamint az étcsokoládéban egyaránt fellelhető vegyületnek most újabb pozitív egészségügyi hozadékára derítettek fényt a tudósok. A rezveratrol vélhetően javítja emlékezőtehetségünket. A LiveScience cikkét a newsmaxhealth.com foglalja össze.

Egy új, 46 túlsúlyos felnőtt bevonásával készült, német kutatás szerint a hat hónapig rezveratrolt szedő kísérleti alanyok az inaktív placebót fogyasztó társaiknál jobb rövidtávú memóriával rendelkeztek.

A rezveratrolos vivőanyagban részesülő személyek agysejtjei emellett az emlékezőtehetséghez tartozó területeken több kapcsolódást is hoztak létre - írta a LiveScience.

A Journal of Neuroscience-ban közölt eredmények alapján, most először mutattak ki összefüggést túlsúlyos felnőttek esetében a vörösborban található vegyület és az agy teljesítménye között, mondta Veronica Witte a németországi Charité – Universitätsmedizin Berlin neurológusa.

"Az eredményeink klinikai szempontból arra utalnak, hogy a rendszeres, magas szintű rezveratrol-bevitel védelmező hatást gyakorolhat az idősek kognitív funkcióira. Ezt a hipotézist kell most nagyszabású klinikai vizsgálatok során ellenőriznünk." mondta a kutató a LiveScience-nek.

A vörösbor és étcsokoládé mellett a rezveratrol megtalálható a piros szőlőben, a mogyoróban és a fekete áfonyában is. Az orvosok szerint a vegyület szervezetre gyakorolt hatásai az alacsony kalóriatartalmú étrendéhez hasonlíthatóak, ami részben magyarázhatja az anyag jótékony befolyását a szervezetre.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a rezveratrol segítséget nyújthat a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség elleni küzdelemben is.

Fordította: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.