Egy új, 46 túlsúlyos felnőtt bevonásával készült, német kutatás szerint a hat hónapig rezveratrolt szedő kísérleti alanyok az inaktív placebót fogyasztó társaiknál jobb rövidtávú memóriával rendelkeztek.
A rezveratrolos vivőanyagban részesülő személyek agysejtjei emellett az emlékezőtehetséghez tartozó területeken több kapcsolódást is hoztak létre - írta a LiveScience.
A Journal of Neuroscience-ban közölt eredmények alapján, most először mutattak ki összefüggést túlsúlyos felnőttek esetében a vörösborban található vegyület és az agy teljesítménye között, mondta Veronica Witte a németországi Charité – Universitätsmedizin Berlin neurológusa.
"Az eredményeink klinikai szempontból arra utalnak, hogy a rendszeres, magas szintű rezveratrol-bevitel védelmező hatást gyakorolhat az idősek kognitív funkcióira. Ezt a hipotézist kell most nagyszabású klinikai vizsgálatok során ellenőriznünk." mondta a kutató a LiveScience-nek.
A vörösbor és étcsokoládé mellett a rezveratrol megtalálható a piros szőlőben, a mogyoróban és a fekete áfonyában is. Az orvosok szerint a vegyület szervezetre gyakorolt hatásai az alacsony kalóriatartalmú étrendéhez hasonlíthatóak, ami részben magyarázhatja az anyag jótékony befolyását a szervezetre.
Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a rezveratrol segítséget nyújthat a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség elleni küzdelemben is.
Fordította: Zamaróczy Ádám
Forrás: Élelmiszer Online